İnsan, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine
Binlerce yıldır dünyada yaşayan canlı türleri hakkında araştırmalar yapılıyor. İnsanlığın bilgisinin en fazla olduğu canlı ise tabiî ki kendisi. Fakat aksine hâlen insan vücudunun ve beyninin bilinmeyen birçok yönü var
Peki benliğimizi ve kendimizi keşfetmeye çıktığımız yolculukta 2009 yılında ne kadar yol aldık? Yıl içinde insanlık hakkında keşfedilen yeni bilgiler:
NEDEN HEMEN YÜRÜYEMİYORUZ?
Bilim insanları neden insanların zürafa veya atlar gibi doğar doğmaz yürüyemediğini araştırdı. Çünkü insanlar ancak doğumdan 1 yıl sonra iki ayak üstünde durup yürümeye başlayabiliyor. Memelilerin yürümeye başlama yaşı türden türe değişiklik gösteriyor. Geçtiğimiz yılda yapılan araştırma, yürüme olayının memelilerin tamamında beynin aynı bölgesindeki gelişime bağlı olduğunu ortaya koydu.
SAĞIMA KONUŞ!
Bu yıl yapılan bir araştırmaya göre, eğer insanlar birinden iyilik istiyorsa o kişinin sol kulağından çok sağ kulağına doğru konuşmayı tercih ediyor. Araştırmaya göre de sağ kulağa doğru gelen istekler kabul edilme konusunda daha şanslı. Bilimadamları sağ kulağa gelen sesin muhtemelen beynin sol kısmıyla yorumlandığını ve bu bölgenin de sözlü bilgileri daha iyi algıladığını söyledi.
BİRDEN FAZLA İŞ YAPMAYIN!
Eğer bir insan birçok işi aynı anda yapabiliyorsa gerçekten işinde en iyisi olduğu düşünülür. Fakat bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucu bu iddia çürütüldü. Sürekli birçok işi yapan insanların, yapılan tek bir işi yaparken başarılı olabilecekken birçok iş yaptığında performansının oldukça düştüğü gözlemlendi. Bu kişilerin birçok işi tamamlamasının çok uzun sürdüğü, işleri teker teker ele aldıklarında ise çok başarılı oldukları ispatlandı.
BEBEKLER ANADİLİNDE AĞLIYOR
Almanya’da yapılan araştırmada birkaç günlük çocukların ağladıkları zaman çıkardıkları sesin anadillerine benzediği keşfedildi. Araştırmacılar, yaptığı deneylerde, Fransız bebeklerin ağlarken Fransızca’daki gibi sürekli yükselen sesler kullandığını fakat Alman bebeklerin Almanca’da olduğu gibi alçalan sesler kullandığını ortaya koydu.
ÇOCUKLARIN ÇOĞUNDA D VİTAMİNİ EKSİK
ABD’de yapılan bir araştırma çocukların yüzde 70’ine yakınında yeterli D vitamini olmadığını gösterdi. Araştırmacıların ‘şok edici’ olarak yorumladığı gerçek, uzmanlar tarafından bozuk beslenme ve az Güneş ışığına bağlandı. D vitamini eksikliği kemik ve kalp hastalıkları gibi ciddî sorunlara yol açıyor.
BEBEK YAĞI YOK OLMUYOR
BEBEKLİK çağında insanların sahip olduğu kahverengi yağın büyüme sürecinde ortadan kaybolduğu ve vücüdun sıradan yağ depo ettiğine inanılıyordu. Fakat New England Tıp Dergisi’nde yayımlanan bir makaleye göre kahverengi yağ yok olmuyor az miktarda vücutta depo edilmeye devam ediyor. Bilim adamları kahverengi yağın vücudun yağlanmasında dengeleyici bir rol üstlendiğini açıkladılar ve bu keşfin obezite hastalığına kesin ve tabiî bir çözüm olacağının altını çizdiler.
GECE KUŞLARI DAHA DİKKATLİ
‘Erken kalkan erken yol alır’ sözü günümüzde çok kullanılıyor. Fakat bilimsel olarak bu durum pek verimli olmuyor. ‘Erkenci’ler ve ‘gece kuşları’nı inceleyen bir araştımada, iki grubun uyandıktan 1.5 saat ve 10.5 saat sonraki dikkat seviyeleri ölçüldü. Sonuçlara göre iki grubunda dikkat seviyesi de uyandıktan 1.5 saat sonra aynı, fakat uyandıktan 10.5 saat sonra yapılan testlerde ‘erkenci’ler sınıfta kaldı. Geç uyanan test grubu 10.5 saat sonraki dikkat testinde çok daha başarılı oldular.
GAYRİMEŞRÛ BİRLİKTELİK MUTLU ETMİYOR
Denver Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, evlenmeden önce aynı evi paylaşan çiftlerin evlilikleri çok uzun süreli olmuyor. Araştırmaya göre, evlenmeden önce beraber yaşamaya başlayan çiftlerin daha mutsuz bir evlilikleri oluyor ve boşanmayla sonuçlanıyor.
NTVMSNBC