İnsanlar afetlerle acizliğini anlıyor
Sel ve taşkın gibi doğal afetler insanlarda çaresizliğe yol açıyor
Mustafa Kuşen'in haberi
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Musa Tosun, sel ve taşkınların insanlarda çaresizlik, güçsüzlük duygularını ortaya çıkardığını söyledi.
Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar Korel Termal Otel'de düzenlenen 2. Ulusal Taşkın Sempozyumu'nda konuşan Prof. Tosun, sel ve taşkına psikolojik açıdan bakılacak olursa bunun bir felaket olduğunu ifade etti. Tosun, felaket halini almış sel ve taşkınının ağır bir psiko-sosyal travmaya yol açtığını söyledi.
Sel ve taşkının, insanın çevresiyle ilişkisi açısından çok yönlü karşılıklı etkileşimi olduğunu dile getiren Tosun, "Bir çevre felaketi olarak karşımıza çıkan sel ve taşkın kişiyi etkiliyor, yakınlarını etkiliyor, kurtarma ekibini etkiliyor ve bütün toplumu etkileyebiliyor." dedi.
Türkiye'de sel ve taşkınların psikolojik boyutu ile ilgili bir çalışmanın olmadığına değinen Tosun, depremle ilgili bir çok çalışma bulunduğuna dikkat çekti.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 'nden Doç Dr. Sibel Kalaycıoğlu da taşkınların özellikle kadınlara büyük yük getirdiğini söyledi. Can ve mal kaybının kadınların üzerine daha ağır yük yüklediğini belirten Doç. Kalaycıoğlu, "Herhangi bir afet durumunda, özellikle toplumsal kontrol zayıflıyor. O toplumsal kontrolün zayıflaması başka afetlere yol açabiliyor. Bu anlamda mutlaka ve mutlaka güvenlik planlamasının daha başında, kriz planlaması yapılırken tedbir planlaması da muhakkak yapılmalı." diye konuştu.
'Taşkınların sosyolojik, psikolojik ve ekonomik boyutu ile taşkın sonrasında yaşanılacak sağlık problemleri' konulu oturumun başkanlığını İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu yaptı. Oturuma, DSİ Bölge Müdürü Mustafa Altundal ile DSİ Genel Müdürlüğü'nden emekli Mehmet Bildirici konuşmacı olarak katıldı.