Ipv6 ile Mobil Ağlar da Hızlanacak

Ipv6 ile Mobil Ağlar da Hızlanacak

IPv4'ten IPv6'ya geçiş sürecinde kablolu bağlantılar kadar kablosuz mobil ağlar da hızlanacak.

Ruşen Göbel'in haberi:

Bilgisayarların ve diğer tüm cihazların internete bağlanırken birer IP adresine sahip olduğunu, pek çoğumuz biliyoruz. Bu adresler, bilgisayarın ev adresi olarak düşünülebilir. Belli başlı numaralar olarak belirlenmiş olan bu adresler, IPv4 düzenine göre tükenmiş durumda.

IPv4 adresleme sistemindeki tüm adreslerin tükenmiş olmasının sonucunda, pek çok alt adres ortaya çıktı. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse, normal şartlarda müstakil evler "X caddesi, Y sokak, Z numara" olarak değerlendirilirken, apartmanlar için ekstra numaralandırma ortaya çıkar. Ama aslında adres aynıdır. Postacı gelip zarfları apartmanın girişine bırakır, apartman kapıcısı aracılığı ile evlerimize dağıtılır.

IPv4, bir nevi apartman sistemi

Aynı sistem, IPv4'te şu anda mevcut. Bu kendi içerisinde numaralandırma, yani kapıcının yaptığı iş, NAT sistemi ile gerçekleşmekte. NAT sistemi devreye sokulduğunda ise ortaya ufak çaplı gecikmeler çıkıyor. Direk olarak bize gelecek olan paketlerin, illa ki aracı bir sistem ile dağıtılması gerekiyor.

IPv6 sisteminde ise adresle ilgili bir sıkıntı olmadığından, tüm adresler direk olarak belirlenmiş durumda. Yani herkesin evi müstakil, herkesin evinin direk adresi var. Böylece aradaki NAT gecikmesi yaşanmıyor. Ayrıca, Skype gibi iki adresi birbirine direk olarak bağlayan uygulamalar, sorunsuz bir şekilde çalışabiliyor. Belki başınıza gelmiştir, Skype kullanımında bazen bağlanamama sorunları ile karşılaşılabiliyor. Çünkü adresler, tabiri caizse hep aktarmalı...

Her cihaza Firewall gerekecek

Tabii bu sistemin dezavantajları da var. NAT'lar üzerinde sağlanan Firewall hizmetleri, artık tüm cihazlar tarafından gerçekleştirilmesini gerektirecek. Yani kullanılan her cihazların içerisinde Firewall olması gerekecek.

IPv6'ya geçişin komple gerçekleştiği zaman, ortada ufak çaplı karışıklıklar olacağı kesin. Fakat yine de bağlanabilirlik sorunlarını tamamen ortadan kaldıracağı için, internet hızımızda artış, ping değerlerimizde düşüş ile karşılaşacağız. Bakalım geçiş tam olarak ne zaman gerçekleşecek...

Teknokulis