İslam ülkeleri için ortak ticaret borsası
Bizim müşterek bir ticaret borsamız olmalı. Bu konuda tecrübemizi paylaşmaya hazırız
İslam Kalkınma Bankası'na üye ülkelerde, tarımla ilgili ortak bir yatırım politikası oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Bakan Eker, "Bizim müşterek bir ticaret borsamız olmalı. Bu konuda tecrübemizi paylaşmaya hazırız' dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İslam Kalkınma Bankası (İKB) üyesi ülkelerde, tarımla ilgili ortak bir yatırım politikası oluşturulursa gıda güvenliği alanında çok büyük bir mesafe kat edilebileceğini söyledi. Bakan Eker, TOBB ve İslam Kalkınma Bankası (İKB) işbirliğinde düzenlenen 'İslam Kalkınma Bankası Üyesi Ülkelerde Etkin Ticaret Borsaları Kurulması Deneyimleri' seminerinde, insanların kalıcı ve geçici ihtiyaçlarının bulunduğunu belirtti.
İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
Eker, 3 aşamalı bir planla üye ülkeler arasında gıda güvenliğinin rahatlıkla sağlanabileceğini, konuyla ilgili imkan, altyapı, potansiyel, birikim ve tecrübenin bulunduğunu, ancak somut projelere ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Türkiye'nin bugün son 9 yıl içerisinde tarım hasılasını 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkarmış bir ülke olduğuna dikkati çeken Eker, bu başarının uygun strateji ve politikalar oluşturup, yakalandığını dile getirdi. Eker, şunları söyledi: 'Şimdi gıda pazarlamasıyla ilgili ileri bir aşamaya geçiyoruz. Lisanslı depoculuk meselesi bunun bir parçasıdır. Fiziki mal dolaşımı ortadan kalkıyor. Bunun ikinci aşaması buradan bize verilecek olan ürün senedinin bir vadeli işlemler borsasında işlem görmesidir. Biz bu alanda tecrübemizi İKB üyeleriyle paylaşmaya hazırız, bu konuda işbirliğine hazırız.'
Tarım yatırımları artırılmalı
Aynı toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 'Açlık sorunuyla boğuşan kardeşlerimize iş bulamazsak, Somali'de aş bekleyen bebeğe elimizi uzatamazsak kendi evimizde huzur içinde yaşayamayız' dedi. Hisarcıklıoğlu, tarım yatırımlarının ülke bazında değil, bölgesel ve küresel ihtiyaçlar doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, 'Bu ilk meselemizdir. İkincisi, dünya nüfusunun hızla artmasına rağmen, tarım alanlarını genişletmemez mümkün değil. Tek çözüm verimliliği artırmaktır. Üçüncü olarak da tarım ürünlerinin kısa zamanda ve verimli şekilde ticaretini gerçekleştirmeliyiz' diye konuştu.
Yeni Şafak