İslam ülkeleri kardeşi Kosova'yı tanımalı

İslam ülkeleri kardeşi Kosova'yı tanımalı

Bağımsızlıklarının tüm dünyaca tanınması için ülke ülke gezen Kosovalı bakan, İslam ülkelerine seslendi

Salih Sarıkaya, Zehra Onat'ın haberi
 
Şubat 2008'den beri 80 ülkenin kendilerini tanıdığını belirten Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj, "İslam ülkeleri kardeşliğin gereğini yerine getirerek bağımsızlığımızı tanımalı." dedi. Bağımsızlıklarının tüm dünyaca tanınması için ülke ülke gezen Kosovalı bakan, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler üyeliği için de büyük çaba harcadığını belirtti.

Kosova Dışişleri Bakanı , Şubat 2008'den beri 80 ülkenin kendilerini tanıdığını belirterek İslam ülkelerinden bağımsızlıklarını tanımayanların olduğuna dikkat çekti. Bağımsızlıklarının tüm dünyaca tanınması için ülke ülke gezen Kosovalı bakan, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler üyeliği için de büyük çaba harcadığını belirtti. Ülkelerindeki en büyük yatırımları Türklerin yaptığını dile getiren Hoxhaj, Türklere karşı büyük minnet duyduklarını anlattı. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) İstanbul'da düzenlediği acil Somali toplantısı için İstanbul'a gelen Hoxhaj, Zaman'a özel mülakat verdi. İİT'nin 57 üyesinden Kosova'nın bağımsızlığını kabul etmeyen 20'nin üzerinde ülke olduğunu hatırlatan Hoxhaj, "Biz onlarla aynı din, kültür ve vizyonu paylaşıyoruz. Bizi tanımaları için kardeşliğin gereğini bekliyoruz." dedi. Kosova Dışişleri Bakanı, en büyük çabalarından birinin de Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'e üye olmak olduğunu dile getirerek, sağlam ilişkilerin kurulmasına yönelik çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Bağımsızlıklarını tanımayan Rusya ve Çin'in Kosova'ya karşı Sırpların yanında oldukları iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirten Hoxhaj, onların sadece durumu anlamaya çalıştıklarını ifade etti. Kosovalı bakan, ülkelerinin özgürlüğünün tanınması için dünyanın her yerine ulaşmaya çalıştıklarını söyleyerek, "Tüm ülkeleri ziyaret ederek onlara Kosova'nın özgürlüğünün ne anlama geldiğini anlatıyoruz." diye konuştu.

Hoxhaj, Sırbistan ile Brüksel'de bir yıldır devam eden görüşmelerin ise politik bir amacının olmadığını, sadece ticari ve sosyal konuların konuşulduğu diyalog toplantıları olduğunu kaydetti. Balkanlar'daki bütün ülkelerin birbirleriyle görüşmelerinin devam ettiğini belirten Hoxhaj, önümüzdeki ay ise enerji, telekomünikasyon ve teknik konuların konuşulacağını aktardı. Ülkenin kuzeyinde Sırbistan ile yaşanan sınır gerilimi hakkında da konuşan Hoxhaj, olayların sivil halk tarafından başlatılmadığını, daha çok Sırbistan dışından yönetildiğini iddia etti. Hoxhaj, ülkelerinde savaşın sonlanmasından beri dış ülkelere bağlılıktan kurtulmak için çabaladıklarını kaydederek, istihbarat ve güvenlik alanlarında çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi. Hoxhaj, ülkelerindeki en büyük yatırımcıların Türkler olduğunu hatırlatarak başkent Priştine'deki havaalanı işletmesi ve ülkenin en büyük otobanının inşaatı ihalelerini de Türklerin aldığını aktardı. Kosova'da bir zamanlar 30 bin Türk askerinin bulunduğunu, ancak şimdi 5 bine düştüğünü dile getiren Hoxhaj, Türk askerlerinin güvenlik dışında okul, hastane gibi binaların yapımına da yardımcı olduğunu anlattı.

Zaman