İslam'da hükümlerin 4 esası
İslamda hükümlerin dört ana kaynağı vardır. Kitap, Sünnet, İcma, Kıyas Dini hükümler bunlardan çıkarılır ve bu kaynaklara dayanır. İslamda hiçbir hüküm, bu kaynaklardan başka hiçbir asıldan alınmamıştır.
1- Kitap
Allah tarafından Hz.Muhammed(sallahu aleyhi ve sellem)’e vahiy ile 23 senede indirilen ve bize kadar tevatüren gelen nazmı celildir.(Acık bır delildir) Allahu Teala onun hiçbir harfinin kıyamete kadar degişmeyeceğini haber vermiştir. Allah’tan nasıl gelmişse Günümüze kadarda böylece gelmiştir. Hicbir harfı degişmemiş ve asla da değişmeyecektir.
”Muhakkak Kuranı biz indirdik ve muhakkak biz Onu muhafaza edeceğiz.”(Hicr 9)
2- Sünnet
Peygamber Efendimizin mübarek sözleri ve islemiş olduğu şeylerdır. Sünnet üç kısma ayrılır.
a)Kavli sunnnet; Peygamberimizin mübarek sözlerine denir. ‘Kuran’ı öğrenin ve öğretin. Namazı benim kıldığım gibi kılın. Allah yolunda cihat edin gibi sözleri
b)Fiili sünnet; Peygamberimizin yapmış olduğu işlere denir. Abdest alış şekli namaz kılış şekli, yemeğe başlarken ve bitirirken yaptığı fiiller, insanlara karşı davranışları
c)Takriri Sünnet; Peygamberimizin men etmediği şeylere denir.
3- İcma
Peygamberimizden sonra, ashabı ikramın ve devam eden asırlarda yetişen islam müctehitlerinin bir mesele hakkında ittifak etmelerine denir. Bütün ashabın ittifakla Hz.Ebubekir’i halife seçmesi gibi.
4-Kıyas
İllet benzerliği sebebiyle ayet veya sünnetle sabit olan bir hadisenin hükmünü, hakkında ayet ve hadis bulunmayan diğer bir hadisede açığa çıkarmaktır. Yanı kıyasla yeni bir hüküm ispat edilmez, belki bilinmeyen bir hüküm, diğer hükümlere benzetilerek beyan edilir ve hükmü açıklanır.
Yeni Akit
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.