İsrail'den Filistin'e yeni abluka

İsrail'den Filistin'e yeni abluka

3 yıldır İsrail'in sıkı ablukası altındaki, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne nefes aldıran Refah sınırındaki tünellerin sonu geliyor

Refah'ın Mısır tarafında başlatılan, çelikten duvar örmeyi ve yer altına döşenen delikli boruları kapsayan projenin ayrıntıları ortaya çıkıyor. Hamas kaynaklarının ve Refah'ta tünel işiyle uğraşanların verdiği bilgiye göre, delikli borulara su verildiğinde toprağın geçirgen olduğu sınır bölgesinde tüneller tamamen suyla dolacak ve böylece tüneller tamamen imha edilmiş olacak ve tünellerin içindekiler de ölecek.

İnşaat çalışmaları devam eden projede, Gazze ile Mısır arasında uzanan 10 kilometre dolayındaki sınır bölgesi zemini delinerek, her 30-40 metrede bir, uzunluğu 35 metreyi bulan delikli borular yerleştiriliyor. Proje kapsamında ayrıca, bombalara, darbelere ve diğer muhtemel saldırılara dayanıklı güçlü çelik bir duvar da inşa edilecek. 6 ila 18 ay arasında tamamlanması beklenen proje ile sayısı 1.000'in üzerindeki irili ufaklı tüneller yok edilecek. Böylece, İsrail'in uzun zamandır önlenmesini istediği tünellerin de sonu gelmiş olacak. İsrail, ABD ve Mısır arasında tünellerden kaçakçılığa son vermek amacıyla defalarca toplantı yapılmıştı. Bu durum, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde fiili iktidara el koyduğu 2007 yılı ortalarından bu yana ağırlaştırılan İsrail ablukasına rağmen, son iki yıldır tüneller aracılığıyla ihtiyaçlarını karşılayabilen Gazzelilere büyük darbe vuracak. Halen İsrail'den sadece insani yardımların ve son zamanlarda buna ilaveten birkaç sınırlı malzemenin girebildiği Gazze'nin dünyaya son kapısı da kapanmış olacak. Filistinliler, bu nedenle son projeyi "ölüm duvarı" olarak adlandırıyor.

Tünel sahipleri, tünellerde çalışanlar ve bölgeye gelen diğer Gazzeliler, sınırın hemen öte yanındaki çalışmaları endişeyle izlerken, bu projenin Gazze'yi artık tamamen yaşanır olmaktan çıkaracağında hemfikir. Yine de tünel faaliyetleri hiç aksatılmaksızın ve hatta artarak sürdürülüyor. Köstebek yuvası halindeki sınırda, kış nedeniyle tünellerin yağmurdan etkilenmemesi için her bir tünel ağzının girişi, üstü ve çevresi mukavvalar, tenekeler, naylonlar, çadır kumaşı veya bezlerle kapatılıyor. Dışarıdan bölge, derme-çatma bir sera alanı görüntüsü veriyor. İçlerinde ise bir taraftan borularla yakıt çekiliyor ve gelen malzemeler hemen yakınlarda kurulu kapalı depolara iletiliyor, diğer taraftan da alıcılar ve işletme sahipleri arasında pazarlıklar yürütülüyor.
Zaman