İstanbul finanstan sonra 'helal’in de merkezi
İstanbul'u finans merkezi yapmak için dev adımlar atan Türkiye, 2 trilyon dolarlık helal gıda pazarında da söz sahibi olmaya hazırlanıyor. Türkiye'nin ilk ‘Helal Gıda Ar-Ge Merkezi‘, Sabahattin Zaim Üniversitesi bünyesinde kuruldu.
İstanbul’un İslami finans merkezi olması için düğmeye basan Türkiye, şimdi de 1,9 trilyon dolarlık helal pazarına göz dikti. Yaklaşık 1 milyon 700 bin liralık bütçeyle İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) bünyesinde kurulan ‘Helal Gıda Ar-Ge Mükemmeliyet Merkezi’nin geçtiğimiz gün resmi açılışı gerçekleştirildi. Alanında ilk olma özelliğini taşıyan merkezin bütçesinin sadece yüzde 80’nini İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) sağladı. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile Küçükçekmece Belediyesi’nin de desteklediği projenin, önümüzdeki günlerde kurulacak olan Helal Akreditasyon Merkezi (HAK) için de alt yapı oluşturması hedefleniyor. Faaliyete geçen projeyle İstanbul’un, İslami Finans’tan sonra helal gıdada merkez olması bekleniyor.
İSEDAK’A YOL GÖSTERECEK
Konuya ilişkin sorularımızı cevaplayan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, İslam İş Birliği Komitesi’nin (İSEDAK) 2 trilyon doları aşan bir sektör olduğuna dikkati çekerek, İSEDAK’a bu alanda öncülük etmek istediklerini söyledi. Birinci önceliklerinin güvenli ve helal gıda olduğunun altını çizen Bulut, ikincisinin ise İslami Finans olduğuna işaret etti. ‘Helal lokma, güvenli gıda ve helal kazanç’ın önemine vurgu yapan Bulut, “Balkanlar, Avrupa başta olmak üzere bu coğrafyada çok sayıda Müslüman yaşıyor. Helallik tespitine yönelik oralara da hizmet vereceğiz” diye konuştu. Üniversite olarak bu konuda bir iklim oluşturmak istediklerini aktaran Bulut şunları söyledi: “Ülkemiz dünyada helal gıda da sözü dinlenen bir ülke. Tamda bu noktada bu alana dikkat çekmek istiyoruz.”
HAK İÇİN ALT YAPI
Bulut, çalışmaların etkisinin arttıkça; sektörden alınan payında artacağını bildirdi. Türkiye’de Helal Akreditasyon Merkezi (HAK) kurulacağını da hatırlatan Rektör Bulut, “Bu kurum sektör için regülasyon otoritesi görevi görecek. Biz de araştırmalarımızla HAK’a çok önemli bir alt yapı oluşturacağız” ifadelerini kullandı. Yurt dışına araştırma ve tahlil için firmaların, gönderdiği analizleri üniversitelerinde yapmaya başladıkları bilgisini paylaşan Bulut, şuanda çalıştıkları firmaları ise şu şekilde sıraladı: “Kaanlar Gıda, Erbalcı Gıda, Erhan Özokur (Ülker Gıda ana ortaklarından) BİM, Exim Gıda başta olmak üzere birçok firmayla çalışıyoruz. Sadece özel sektör değil bakanlıktan da analiz için ürünler geliyor.”
BÜTÇENİN %80’Nİ İSTKA’DAN
İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz ise, “Merkezde önümüzdeki yıl bu alanda yurt dışında çalışma yapan akademisyenler davet edilerek çalışmalar genişletilecek” dedi. Merkezin bütçesinin yüzde 80’nini sağlayan İSTKA’nın yürüttüğü projeye ilişkin bilgi veren Yavuz, “Burası bizim yenilikçilik kapsamında desteklediğimiz bir proje. Katma değerli üretime geçmek zorundayız. Buda ancak Ar-Ge ve inovasyon ile olur”dedi.
- İTHALATI ÖNLEYECEK
- Merkezin kendi sektörüne hizmet vereceğine dikkati çeken İSTKA Genel Sekreteri Yavuz, “Gıda alanında pek çok sertifikasyonun ve testin yurt dışında yapılması söz konusuydu. Bir nevi o hizmeti ithal etmiş oluyorduk. Artık bunun yerli olarak yapılması hem zaman anlamında hem de bütçe anlamında çok büyük bir hız kazandıracak” diye konuştu.
- SEKTÖR SINIF ATLADI
- Bu tarz mükemmeliyet merkezlerinin her sektörde olmasını İSTKA olarak önemsediklerini dile getiren Yavuz şunları söyledi: “Böyle projelerle sektörün kalkınmasına; hatta iş yapış tarzının değiştirilmesine hizmet etmiş oluyorsunuz.” Söz konusu merkezin sadece araştırma yapılan bir yer olmadığına vurgu yapan Yavuz:,“Kurum birçok firmaya da hizmet vermeye başladı. Sektörün aslında hayatını değiştirerek; sınıf atlamasını sağlayacak bir merkez. Bu anlamda gıdalarımız için bir mihenk taşı oldu diyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.
Yeni Şafak
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.