İstibdat, İslam'da bilimi ortadan kaldırdı
Moğol istilası ve Haçlı Seferleri’nin maddi yıkımı zihinleri daraltırken
Risale Haber-Haber Merkezi
Taha Akyol, 12. yüzyıla kadar İslam’da bilim, felsefe ve hukukun Avrupa’nın çok ilerisinde olduğunu ancak istibdat idarelerinin hür düşünceyi ortadan kaldırdığını söyledi.
Prof. Salim Al-Hassani'nin, “1001 İcat” adlı eserinde bilim ve teknoloji tarihinde Müslümanların katkılarının anlatıldığını hatırlatan Akyol, Hürriyet'teki yazısında şu bilgileri verdi:
"Zikrettiği bilgin ve mucitlerin adlarını saydım:
Toplam 115 bilgin ve mucitten 88’i İslam medeniyetinin gelişme çağları olan 12. asrın sonuna kadar ortaya çıkmış. Kalan 27’si 13. yüzyıldan sonra... 19. ve 20. yüzyıllarda hiç yok! Temeldeki muazzam ve fevkalade karmaşık problemin özetir bu tablo!
12. yüzyıla kadar İslam’da bilim, felsefe ve hukuk Avrupa’nın çok ilerisindeydi... Her türlü fikrin tartışıldığı, felsefi düşüncenin önem kazandığı bir dönemdi 12. yüzyıla kadar...
Moğol istilası ve Haçlı Seferleri’nin maddi yıkımı zihinleri daraltırken, istibdat idareleri de hür düşünceyi ortadan kaldırdı.
İbni Sina, Farabi, İbn Rüşd gibi isimler sapık sayıldı... Bunlardan Latinceye yapılan tercümeler, Avrupa’daki Rönesans dinamiğini hızlandırdı...
Bu zihni daralma ve gerilemenin özeti, “içtihat kapısı kapandı” (Yeni fikirlere yer yok!) söylentisinin asırlarca egemen olmasıdır.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.