İtikaf nasıl yapılır? İtikaf'a ne zaman girmemiz gerekir?
Peygamber Efendimiz'in sünneti olan İtikaf için vakit yaklaşıyor. 11 Ayın sultanı olan ve içerisinde 1000 aydan hayırlı Kadir Gecesi'ni bulunduran Ramazan'ın en önemli ibadetlerinden biri de itikaf'tır. Peki itikaf nasıl yapılır?
İtikaf; Kelime anlamı olarak, bir kenara çekilme, ortalıkta görünmeme olan itikaf Ramazan Ayı'nın son on gününde ergenlik çağına ulaşmış ve aklı başında bireylerin mescitlere çekilip 10 gün boyunca durması anlamına geliyor.
İtikaf bir sünnet-i müekkede'dir. Sünnet-i müekkede ise Peygamber Efendimizin (s.a.v) devamlı yaptıkları, pek az terkettikleri kuvvetli sünnetlerdir. Sabah namazının sünneti, öğlenin ilk ve son sünneti, akşamın sünneti ve yatsının son sünneti de Sünnet-i Müekkede'dir.
İtikaf sadece bir hücreye kapanmak veya mescid'e kapanmak değildir. Kişi bu müddeti ibadetle geçirmelidir. İtikad'a girdiği yerde 5 vakit namazın kılınıyor olması gereklidir.
Erkekler ve Kadınlar itikaf'a nerde girmelidir?
Erkekler İtikaf'a mescitlerde veya Diyanet Belirlediği Cami'lerde girebilirken, Kadınlar evlerinde itikaf'a girebilir.
İtikaf'a Ne Zaman Girilir?
İtikaf'a Ramazan Ayı'nın son on günü girilir. Bu on gün boyunca itikaf'ta kalan kişi, bu şekilde bin aydan hayırlı kadir gecesini de daha iyi ihya etme şansı bulabilir.
İtikaf Nasıl Yapılır?
İtikaf'ın şartları, kişinin tüm ihtiyaçlarını itikaf'a girdiği yerde karşılaması, Yeme, içme, uyuma gibi ihtiyaçlarını mescid veya Cami'de gerçekleştirmesidir.
Eğer itikafa giren kişinin bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidilebiliyor. Cenaze namazı için de dışarı çıkılamayan itikafta, kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması gibi mecburi hallerin dışında Müslümanın camiden çıkması da itikafı bozuyor.
DİYANET'E GÖRE İTİKAF
İtikâf, bir camide ibadet niyyetiyle durmak demektir. Ramazanın son on gününde itikâf, kifâye olarak sünnet-i müekkede'dir. Cemaatten biri itikâfa girince bu görev diğerlerinden düşmüş olur.
İtikâfın şartları, niyet etmek, oruçlu olmak, itikâfı beş vakit cemaatle kılınan camide yapmak ve kadının ayhalî ve lohusa halinde olmamasıdır. Kadın, camide değil, evinde namaz kıldığı odada itikâf yapar.
İtikâfın adabı:
1. Câmilerin en faziletlisinde ve Ramazanın son on gününde itikâfa girmek.
2. İtikâf esnasında sadece hayırlı şeyler konuşmak.
3. Kur'an okumak, hadis-i şerif, peygamberlerin hayatına ait kitaplar okumak.
4. Temiz elbise giymek, güzel koku sürünmek. İtikâfa giren kimse camide yer, içer, uyur ve lâzım olan şeyleri camide alır. Bunlar için dışarı çıkarsa itikâfı bozulur.
Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli ise gusûl yapmak gibi tabiî ihtiyaçları için camiden dışarı çıkar. Cuma namazı aynı yerde değil de başka yerde kılınıyorsa cuma için bulunduğu yerden çıkıp oraya gidebilir. Cenaze namazı için dışarı çıkamaz.
Kendisine ve malına bir zarar geleceği korkusu ile ve zorla camiden çıkarılması durumunda başka bir camiye geçmek üzere camiden çıkabilir.
Bu zorunlu haller dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur. İtikâfda olan kimsenin eşi ile cinsel ilişkide bulunması itikâfı bozduğu gibi dokunmak ve öpmekle bir boşalma olursa yine bozulur. İhtilâm olmak (uyku halinde cünüplük meydana gelmesi) itikâfı bozmaz.
İtikâfa giren kimse hayırlı ve iyi işler söylemeli, kötü sözlerden sakınmalıdır.
Risalehaber.com
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.