James Webb'den uzay tarihini baştan yazacak keşif
İlk görüntülerinin dünyaya gösterilmesinden sadece bir hafta sonra, James Webb Uzay Teleskobu'nun 13,5 milyar yıl önce var olan bir galaksi bulmuş olabileceği açıklandı
Harvard Astrofizik Merkezi`nden Rohan Naidu, AFP`ye verdiği demeçte, GLASS-z13 olarak bilinen galaksinin tarihinin, Büyük Patlama`dan 300 milyon yıl sonrasına, yani daha önce tanımlanan herhangi bir şeyden yaklaşık 100 milyon yıl öncesine kadar uzandığını söyledi.
Rohan Naidu, "Potansiyel olarak şimdiye kadar görünen en uzak yıldız ışığına bakıyoruz" dedi.
Nesneler bizden ne kadar uzaktaysa, ışıklarının bize ulaşması o kadar uzun sürüyor ve bu nedenle uzak evrene bakmak, derin geçmişi görmek anlamına geliyor.
GLASS-z13, Evrenin en erken döneminde var olmasına rağmen, ilk 300 milyon yıl içinde herhangi bir zamanda oluşabileceğinden kesin yaşı bilinmiyor.
GLASS-z13, yörüngedeki gözlemevinin NIRcam adlı ana kızılötesi görüntüleyicisinden alınan "erken yayın" olarak adlandırılan verilerde tespit edildi.
Kızılötesinden görünür spektruma çevrildiğinde, galaksi, uzak kozmosun "derin alan" olarak adlandırılan daha geniş bir görüntüsünün parçası olarak, merkezinde beyaz olan bir kırmızı leke olarak görünüyor.
Webb`in en büyük vaatlerinden biri, 13,8 milyar yıl önce Büyük Patlama`dan sonra oluşan en eski gökadaları bulma yeteneği.
Geçen Aralık ayında fırlatılan ve geçen haftadan bu yana tam olarak faaliyete geçen Webb, şimdiye kadar yapılmış en güçlü uzay teleskopu.
James Webb teleskobu, daha önce Hubble`ın görüntülediği GN-z11`in bulunduğu alanı incelerken GN-z13 galaksisini tespit edebildi.
trthaber
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.