Kadınlar cemaat sevabından mahrum olmasın

Kadınlar cemaat sevabından mahrum olmasın

Diyanet İşleri Başkanlığı, kadınların da camilerden istifade edebilmesi adına çalışmalar yapıyor.

Zeynep Kaçmaz, Cihan Yenilmez'in haberi

İstanbul İl Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli başkanlığındaki 60 kişilik bir heyet İstanbul'daki 3 bin camiyi inceledi. Erdemli, "Kadınlar, cemaat sevabından mahrum kalmasın." çağrısı yaptı.

Bir irfan sofrası ve hikmet şöleni olan Ramazan ile birlikte camiler de bir başka havaya büründü. Ramazan'ın manevi atmosferinden istifade etmek isteyenler kutlu mekânları dolduruyor. Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı son çalışmalarla kadınların da camilere gelmesini istiyor. Camideki kadın sayısı teravih namazıyla birlikte artsa da diğer vakitlerde kadın cemaate rastlamak pek de mümkün olmuyor. Hanımlara göre bu durumun en büyük sebebi, camilerde kadınlar için abdest alma yerlerinin olmaması ve tuvaletlerin hijyensizliği. Şikâyet ve istekleri göz önünde bulundurarak çalışma başlattıklarını söyleyen İstanbul İl Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli, kadınların camiye gitmemesiyle din eğitiminden mahrum kaldığını belirtiyor. "Kadınların dindarlaşması, evlerin ve hanelerin dindarlaşması anlamına gelir." diyen Erdemli, hanımlara 'Cemaat sevabından mahrum kalmayın' tavsiyesinde bulunuyor.

Camilerin din eğitiminde önemli yeri var

Din eğitiminde camilerin önemli bir yeri olduğunu belirten Erdemli, İslamiyet'in cemaate büyük önem verdiğini söylüyor. Erdemli, 'çokluğun içinde bir olmak' anlamına gelen cemaatle kişinin yalnızlık hissine kapılmayacağını ifade ediyor. Camilerde büyük haz yaşandığını dile getiren Erdemli, kadınların bundan nasiplenmesinin en doğal hakları olduğunu vurguluyor. İslamiyet'in kadına büyük önem verdiğini dile getiren Erdemli, Peygamberimiz (sas) zamanında kadınların camiye gidip namaz kıldığını, dinî konularda da dersler aldığını söylüyor. Erdemli'ye göre, kadınların camilerden uzaklaşmasında dinî sebepler değil, kültür etkili.

Toplumda 'kadın camiye gitmez, camiye gitme zorunluluğu yok' algılayışının hakim olduğunu dile getiren Kadriye Avcı Erdemli, "Kadınları camiden soyutlamak bize bir şey kazandırmaz. Oysa kadının dinî bilgi sahibi olması, çocukların da daha iyi bir dinî bilgi alması anlamına gelir." diyor. Kadınların mukabele, sohbet ve tefsir derslerine gösterdikleri ilgiyi cemaatle namaz kılmada göstermediğini dile getiren Erdemli, "Oysaki kadınlar da erkekler gibi camide namaz kılması durumunda 27 kat sevap kazanıyor. Kadınların birçoğu ise bunu bilmiyor." ifadelerini kullanıyor. Camilerin modern çağın gerektirdiklerine yeterince cevap veremediği özeleştirisinde bulunan İl Müftü Yardımcısı, "İş hayatına atılması ile birlikte kadınlar daha fazla dışarıda bulunuyor. Ve camilerde namaz kılma ihtiyacı doğdu. Çoğu camimizin mimari yapısı ise bu talebi karşılayamıyor. Çünkü çoğu cami yapılırken kadınlar düşünülmedi. İmarda kadınlara bodrum katı ya da küçük yerler tahsis edildi. Abdest alma mekânları ise hiç düşünülmedi." diye konuşuyor.

Kadınlardan gelen şikâyet ve istekler doğrultusunda İstanbul genelindeki camilerde bir çalışma başlattıklarını kaydeden Kadriye Avcı Erdemli, beklediklerinden daha kötü bir manzara ile karşılaştıklarını vurguladı. 3 bin camide yaptıkları araştırma sonucunda kadınlara ayrılan bölümlerin iyileştirilmesini istediklerini söyleyen Erdemli, camileri hanımların huzurla ibadet edecekleri mekânlar haline getirmeye çalıştıklarını söyledi.

3 bin cami kadınlar için denetlendi

Geçtiğimiz aylarda İstanbul İl Müftülüğü 3 bini aşkın camide kadınlara ayrılan mekânlar, abdest alma yerleri ve tuvaletlerin durumunun tespiti için bir araştırma grubu oluşturdu. İl Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli'nin başkanlık ettiği 60 kişilik denetim ekibi, kadınların namaz kılma, abdest alma yerlerinin ve tuvaletlerinin mimari, hijyen durumu, uygunluk, ihtiyaca cevap verebilirlik, temizlik ve eksiklikleri açısından inceledi. Müftülük, raporun açıklanmasını beklemeden gerekli çalışmalara başladı. Birçok camide Ramazan öncesi temizlik ve bakım yapıldı. Kadınların namaz kılabileceği yerler tespit edilerek uygun mekânlar oluşturulması sağlandı. Abdest alma yeri olmayan camilerde de projelendirme çalışmalarına başlandı. Ayrıca kadınlara ayrılan mekânların cuma günleri erkekler tarafından kullanılmaması için din görevlileri uyarıldı. Kadınların imamı görerek daha fazla nasiplenmeleri için perdeler yerine paravanlar konulması kararlaştırıldı. Camilerde yapılacak çalışmaların projelendirilme çalışmalarının 1 Ekim'e kadar bitmesi hedeflendi.
Zaman