Kanser tedavisinde hasta ve yakınları için Hastalar Risalesi

Kanser tedavisinde hasta ve yakınları için Hastalar Risalesi

Uzmanlar kanser tedavisi süresince hasta ve yakınlarının moralinin yüksek olması gerektiği ve bu süreçte hastaların psikolojik desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin Hastalar Risalesi ise bu konuda iyi bir rehber.

Haber Yorum: Serdar Aslan
RİSALEHABER -

Kanser hastalarının tedavi sürecinde bedenin kanserli hücrelerden arınması için verdiği mücadele kadar ruhun da bedenin mücadelesine yardım etmesi gerekiyor. Kanser hastalarının kanser teşhisini öğrendikleri anda şok olup gerçeği inkar etmeleri daha sonra kaygı, panik ve çaresizlikle yüzleştikleri belirtiliyor. Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin Hastalar Risalesi de bu noktada hem hastalara hem de hasta yakınlarına rehber olabilecek nitelikte bir eser. Daha önce bir çok kişinin tecrübesiyle hastaların morallerinde artışa vesile olan Hastalar Risalesi hastalıklara da bakış açısını değiştiriyor.

"Neden bu benim başıma geldi?" gibi kaderi tenkit eden yanlış ve isyan dolu cümleler yerine; hastalığı yaratanın da, hastalığı verenin de Allah olduğu ve şifayı verecek olanın da O olacağı farkındalığına ulaşmak gerekiyor. 'Hastalığın' da bir nimet olduğu düşüncesiyle ve bakış açısıyla hareket eden insanlar manevi olarak daha güçlü oluyorlar.

Cihan'ın haberine göre Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, kanser hastalarına verilecek psikolojik desteğin, tedavinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Kanserle tedavsinde beden kadar ruhun da tedavi edilmesinin, tedavinin başarılı olabilmesinde büyük önem taşıdığını belirten Dr. Ejder, psikolojik desteğin hastanın hayat kalitesini artırdığını bildirdi.

Kanseri, 'hasta ve hasta yakınlarını fiziksel, psikolojik ve sosyolojik açıdan etkileyen bir yaşam krizi' olarak tanımlayan Dr. Obengül Ejder, kanser hastaları için tedavi esnasında, sürecin en az fiziksel tarafı kadar psikolojik tarafının da hayati bir önem taşıdığını ifade etti. Kanser tanısı alan hastalarda olumsuz duygu ve düşüncelerin gelişmesinin neredeyse kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Ejder, kanser tedavisinde psikolojik tedavinin önemi hakkında şu bilgileri verdi: "Yapılan bazı tetkiklerden sonra kanser tanısı konulan kişiye bedeninde bulunan hastalıkla ilgili gerekli tıbbi müdahaleler yapılıp, onkoloji birimlerince hastalıklı hücrelere savaş açılırken, kişinin içinde bulunduğu ruh durumu hep göz ardı edilir. Oysaki kanser olduğunu öğrenen kişi ilk önce şoke olur ve inanmaz. Gerçeğin hemen inkârı, çoğu kez katlanılması çok güç, bazıları için imkânsız, gerçeğin neden olduğu kaygı, panik ve çaresizlik duygularına karşı bir savunmadır. Bir anlamda, gerçeği redderek, olmamış kabul ederek hasta, kendini dayanılmaz kaygıdan korur. Ardından, kızgınlık ve depresyon gelişir. Bu dönemde kaygı, yemeden, içmeden kesilme, dikkat dağınıklığı, huzursuzluk gibi durumları normaldir. 'Neden ben' türü hiddetlenmeler ve isyan duyguları görülür. "

TIBBİ MÜDAHALE KADAR PSİKOLOJİK TEDAVİ DE ÖNEMLİ

Kanserle savaşta tıbbi müdahale kadar psikolojik tedavinin de çok önemli olduğunu dile getiren Ejder, "Üstelik bu sorun yalnızca hastanın değil, kanser hastasının tüm yakın çevresinin de yaşadığı bir ruhsal kriz olarak ele alınmalı. " ifadelerini kullandı. Psikolojik tedavi sürecinin her hasta için ayrı ayrı planlanması gerektiğini vurgulayan Dr. Obengül Ejder, "Bir anda ortaya çıkan hastalık sürecine uyum sağlayabilme, bedensel ve ruhsal açıdan iyi hissedebilme, mücadele gücünü artırabilme bu destek tedavileri ile mümkündür. Psikolojik destek hasta ve hasta yakınlarının bu zorlu süreci daha kolay atlatmasını sağlayacağı gibi; hastaların psikolojilerindeki düzelme ve pozitif bakış açısı, tedavilerindeki başarı şansını da artıracaktır. " diye konuştu.

TERAPİLER YARARLI OLABİLİR

Kanser sürecine dair bilgilendirmelerin, bireysel ve aile terapileri ile benzer sıkıntıları paylaşan kişilerle yürütülen grup terapilerinin, bu zorlu sürecin sıkıntılarını hafifletmede faydalı olacağını da bildiren Dr. Ejder, "Sağlıklı bir bedene sahip olabilmenin en önemli şartının, kişinin ruhsal açıdan da kendini iyi hissetmesi ile sağlanabildiği unutulmamalıdır. " dedi.

HASTALIK SÜRECİNDE DUA VE TEFEKKÜR

Tıbbi ve psikolojik desteklerin yanı sıra bireylerin yapacakları tefekkür ve dualar da tedavinin seyrine olumlu katkılar sunacaktır. Tedavi süresince İslam literatüründe yer alan dualardan istifade edilmeli Hastalar Risalesi gibi eserlerle içinde bulunulan duruma uygun tefekkürün nasıl geliştirileceği hususunda çaba sarfedilmelidir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum