Kantinler yasağa rağmen hastalık saçan ürünleri satıyor

Kantinler yasağa rağmen hastalık saçan ürünleri satıyor

Okulların açılmasına sayılı günler kalırken, gözler kantinlerdeki gıdaların güvenilir olmasına çevrildi. Yönetmeliğe göre, kantinlerde cips, çikolata, şekerli ürünlerin satışı yasak ancak bu yasağa çoğu kantin uymuyor

Okul çağındaki çocukların sağlıklı beslenmesi için 5 yıldır hayata geçirilmesi beklenen 'Okul Gıdası Logosu' yılan hikayesine döndü. Nişasta bazlı şekerli ürünlerin kantinlerde satışına engel olacak uygulamaya hazır gıda sanayinin karşı olduğu öne sürülürken, kantinlerin gıda güvenliği bir kez daha tartışma konusu oldu.

Uzmanlar, çocukların kendileri için neyin sağlıklı olabileceğini bilmediklerini belirterek, okul yönetimi ve velileri uyardı. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, kantindeki malzemelerin önemine dikkat çekerek, okul yönetiminin ve velilerin dikkat etmesi gerekenleri sıraladı. Çocukların okuldan hastalık satın alabileceklerini belirten Özlü, "Cazip reklamlar, ambalajlar, promosyonlar eşliğinde sunulan ürünlerin arkasında sağlıklarını riske eden, paralarını çarçur etmelerine neden olan aldatmalar var" dedi.

AÇIKTA SATILMAMALI

Kantinlerin çok para kazanma zihniyetiyle değil, sağlıklı ihtiyaç giderme amacıyla işletilmesi gerektiğinin altını çizen Özlü, "Bu müesseseleri işletecek olanların veya oralarda çalışan kişilerin, öncelikle bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı olduklarından emin olunmalı. Çay, kahve ve tost gibi bazı mamullerin açıktan satışına sınırlı olarak izin verilirken; ayran, limonata gibi içeceklerin ve pişirilmeden yenen soğuk meze türü gıdaların açıktan satışı engellenmeli. Katkı maddeleri içeren, aşırı yağlı ve kalorili ürünlerden çok, taze meyveler, haşlanmış yumurta, süt ve süt mamulleri, doğal ve katkısız meyve suları gibi ürünler öne çıkarılmalı" diyerek, açıklamalarını noktaladı.

KALİTELİ BİR KAHVALTI

TÜDER Gıda Komisyonu Başkanı ve Beslenme Uzmanı Ayşe Cengiz, şekerli katkı gıdalarının, çocukların gelişmesine faydası olmayan atıştırmalıkların yasaklanması gerektiğini hatırlatarak, "Öğrenciler, kahvaltıda yumurta, peynir, süt, yoğurt grubundan en az 2 çeşidini tüketmelidir. Kaliteli bir ekmek çeşidi tüketmenin yanı sıra tahin, pekmez, bal ve gerçek tereyağı tüketmeli. Elbette mevsim sebze ve meyvelerini de unutmayalım" ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLAR HASTALANIYOR

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya ise bir öğrencinin günlük gıda planlamasını anlattı. Kaya, şunları söyledi: "Çocukları kahvaltısız okula yollamayın. Sabahları mutlaka yumurtanın yanı sıra ceviz, badem, fındık tüketilmeli. Okulda pratik şekilde yiyebileceği muz, mandalin, küçük süt, anne keki, böreği gibi gıdalar onları atıştırmalıklardan uzak tutar aynı zamanda bağışıklıklarını da arttırır. Şekerden kaçınmak lazım. Çocuğun doyması değil beslenmesi önemli. Kaliteli beslenmek demek en pahalı gıda anlamına gelmiyor. Mevsimsel, taze yemekler tüketilmeli. Haftada 2, 3 kez balık yenmeli."

NELER TÜKETİLMELİ?

Dr. Öğr. Üyesi ve Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, sağlıklı bir beslenme düzeni uygulamanın en kolay yolunun günlük beslenmeye bütün besin gruplarından bir çeşit yerleştirmek olduğunu söyledi. Ak, “Haziran’da yayınlanan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu okul gıdası kararlarına göre artık kantinlerde sağlıklı besine ulaşmak daha kolay hale gelmiştir” diyerek, tüketilmesi gereken yiyecekleri şöyle sıraladı:

“Kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler. Sebzeli veya peynirli börek, sandviç, gazlı ve şeker yüklü içecekler yerine kutu süt, ayran ya da şeker ilavesiz meyve ve sebze suları.”

ENDÜSTRİ BASKI YAPIYOR!

Öte yandan Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk ise ısrarla hazır gıda sanayinin rolüne dikkat çeken isimlerden. Erk'in uyarıları ise şöyle: "Türkiye’de 3 milyondan fazla obez var ve bunun 1,8 milyondan fazlası 0-18 yaş aralığında. En büyük neden NBŞ; yani nişasta bazlı şeker tüketimi. Bu sebeple Gıda Logosu Uygulaması çocuklarımızın sağlığı için en önemli."

"Okul Gıdası Logosu' uygulaması hayata geçirilmiş olsaydı, 1.5 gramdan fazla tuz barındıran 100 gramlık cips ve krakerler, 22.5 gramdan fazla şeker içeren ürünler ile 100 gramlık ürünlerde 0.3 gram üzerinde trans yağ içeren mamuller kantinlerde satılmasının önüne geçilecekti. Genelge hayata geçtiğinde hazır paketli ürünler yerine çiğ tüketilen sebze ve meyveler, süt, ayran, peynir, uygun ekmekler satılacak. Ancak Hazır gıda sanayi ile bazı kantincilerin uygulamanın ertelenmesi yönünde baskı oluşturdukları iddiaları kulağımıza geliyor."

Haber Global

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.