Kara ve denizdeki ilahi denge

Kara ve denizdeki ilahi denge

Yeryüzünün dörtte üçü sularla kaplıdır. Bu sâyede ne kutupların dondurucu soğuğu bütün dünyayı etkisi altına alabilir, ne de tropikal bölgelerin kavurucu sıcağı. Her şey insanın rahatlığı için Yüce Yaratıcı tarafından hesaplanmış.

Bşr yaradılış harikuladesi. Ancak yüce bir yaratıcının eseri olabilecek ilahi bir denge. Gündüz, güneş ışınlarıyla ısınan kara, topladığı bu ısıyı tıpkı bir radyatör gibi çevreye yayar. Denizler ise, Güneş’ten milyonlarca kalori almasına rağmen, ancak birkaç derece ısınabilir. Fakat ısındıktan sonra da, kolay kolay soğumaz. Yani denizlerin karalardan fazla oluşu; iklimin düzenlenmesinde, aşırı ısınma ve soğumayı önlemede termostat vazifesi görür. Aynı zamanda buharlaşmayla karaların suya olan ihtiyacını da karşılar. Eğer yeryüzündeki denizler daha az olsaydı, buharlaşma da azalacak ve kuraklık sebebiyle her taraf çöl hâline gelecekti.

Denizlerdeki canlı ve cevherlerin husûsiyetleri de yeryüzündekilerden aşağı değildir. Denizden çıkan inci, mercan, diğer süs eşyâları ve bilhassa taze gıdâlar, insan için çok mühim bir yere sahiptir.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Tefekkür, Erkam Yayınları, İstanbul, 2010

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.