Misafir Kalem
Karasineğin faydaları
Süleyman Taşçı’nın yazısı:
Karasineğin faydaları
Sinek larvaları tıp biliminde yaraları iyileştirici deriyi yenileme rolüne sahiptir.
Leşleri yiyerek salgın hastalığın yayılmasını önlerler.
Deniz ve tatlı balıkçılıkta karasinek larvaları beyaz renkli olduğundan dolayı en iyi yemlerdendir.
Bir dişi sinek 5 aylık bir periyotta 5 trilyondan fazla üremesi sineklerin ağız, ayak ve vücutlarındaki 20 milyonu aşkın bakteriden ve bu bakterilerin cesetlerin parçalanması olayında çok önemli bir mevzudur.
İnsan hayatına çevresine karasineklerin ne kadar faydalı olduğunu nihayet bilim dünyası da keşfetmiştir. Meselâ karasineklerin ne kadar çok üremesinin hayati gerekliliği bilimsel araştırma sonuçları hayret vericidir.
Sineklerin gözleri içindeki yaklaşık 4000 mercek ve üstün koku alma yeteneği kendi atıklarımızın ve doğal olaylarla cereyan eden gübre, dışkı, leş gibi ortamdaki bütün olumsuz etkileri insan ve çevre temizliğinin ana unsurlarındandır.
Hava, toprak ve su bütün canlılar için hayati öneme sahiptir.
Doğal kaynaklarımızın korunmasını kaynağa ulaşmadan bizler için nasıl temizlendiğini gerçeği çok muazzam bir olaydır.
Karasineklerin saniyede 200 defa kanat çırpmaları ve kanatlar arasındaki mükemmel etkileşim karasineğe özel olarak yaratılmış halter denge organı günümüz hava teknolojisinin ulaşmaya çalıştığı mühendislerimizin feyiz vesilelerindendir.
Üstad Bediüzzaman Said Nursi de çoğumuzun sevmediği hatta tiksindiği seslerinden uyuyamadığımız sinekler havadaki mikrop, parazit ve kirli havanın bizim için temizliğini ve daha bir çok faydalarını izah etmiş. Aşağıda bu konuda bir bölümü aldık.
“Hem küçücük hayvanların cenazelerini ve nimetin küçücük parçalarını ve tanelerini toplamak vazifesiyle karıncaları nezâfet memurları olarak, hem nimet-i İlâhiyenin küçücük parçalarını teleften ve çiğnemekten ve hakàretten veabesiyetten sıyânet etmekle ve küçücük hayvânâtın cenazelerini toplamakla, sıhhiye memurları gibi tavzif olunmuşlar.
Aynen onlardan daha mühim, sinekleri dahi, insanın gözüne görünmeyen, hastalıkların mikroplarını ve madde-i semmiyeyi temizlemekle, sinekler muvazzaftırlar. Değil mikropların nâkıleleri, bilâkis, muzır mikropları mass, yani, -emmek ve yemekle o mikropları imhâ, o madde-i semmiyeyi istihâleye uğratırlar, çok sârî hastalıkların önünü alırlar. Hem sıhhiye neferleri, hem tanzifat memurları, hem kimyager olduklarına ve geniş bir hikmete mazhar bulunduklarına delil ise, onların gayet kesretidir. Çünkü kıymettar, menfaattar şeyler teksir edilir.” (Said Nursi, Lem’alar, 28.Lem’a 3. Nükte, syf.419.)
Karasinekler; Ekosistemin ve insan hayatının devamlılığında çok büyük öneme sahiptir. Büyük balık küçük balığı yutması, kuşların bazı böceklerle beslenmesinin her birinin altında mucizevari hikmetler vardır. Örümcekler, parazit arılar, bakteri ve funguslar gibi canlı nebabata besin kaynağı olduğu için hayat dengemizin bir kısmını oluşturduğu için önemli unsurlardandır.
Karasinek olmasaydı dünya cesetlerle çöplükler kokularla yaşanmaz hale gelmemesi kaçınılmaz bir hal alırdı Vesselam…
[email protected]
Çevre Mühendisi Sincan Belediyesi
Çevre Sağlığı Ve İlaçlama Birimi Sorumlusu
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.