Kardeşlik mesleğinin özelliği

Kardeşlik mesleğinin özelliği

Günün Risale-i Nur dersi...

Bismillahirrahmanirrahim

İHLÂSI KIRAN İKİNCİ MÂNİ: Hubb-u cahtan gelen şöhretperestlik saikasıyla ve şan ve şeref perdesi altında teveccüh-ü âmmeyi kazanmak, nazar-ı dikkati kendine celb etmekle enâniyeti okşamak ve nefs-i emmâreye bir makam vermektir ki, en mühim bir maraz-ı ruhî olduğu gibi, "şirk-i hafî" tabir edilen riyâkârlığa, hodfuruşluğa kapı açar, ihlâsı zedeler.

Ey kardeşlerim! Kur'ân-ı Hakîmin hizmetindeki mesleğimiz hakikat ve uhuvvet olduğu ve uhuvvetin sırrı, şahsiyetini kardeşler içinde fâni edip (Haşiye) onların nefislerini kendi nefsine tercih etmek olduğundan, mâbeynimizde bu nevi hubb-u cahtan gelen rekabet tesir etmemek gerektir. Çünkü mesleğimize bütün bütün münâfidir. Madem kardeşlerin şerefi umumiyetle her ferde ait olabilir; o büyük şeref-i mânevîyi şahsî, hodfuruşâne, rekabetkârâne, cüz'î bir şerefe ve şöhrete feda etmek, Risale-i Nur şakirtlerinden yüz derece uzak olduğu ümidindeyim.

Evet, Risale-i Nur şakirtlerinin kalbi, aklı, ruhu böyle aşağı, zararlı, süflî şeylere tenezzül etmez. Fakat herkeste nefs-i emmâre bulunur. Bazı da hissiyat-ı nefsiye damarlara ilişir, bir derece hükmünü kalb, akıl ve ruhun rağmına olarak icra eder. Sizlerin kalb ve ruh ve aklınızı itham etmem. Risale-i Nur'un verdiği tesire binaen itimad ediyorum. Fakat nefis ve hevâ ve his ve vehim Bazen aldatıyorlar. Onun için Bazen şiddetli ikaz olunuyorsunuz. Bu şiddet, nefis ve hevâ ve his ve vehme bakıyor; ihtiyatlı davranınız.

Evet, eğer mesleğimiz şeyhlik olsaydı, makam bir olurdu veyahut mahdut makamlar bulunurdu. O makama müteaddit istidatlar namzet olurdu. Gıptakârâne bir hodgâmlık olabilirdi. Fakat mesleğimiz uhuvvettir. Kardeş kardeşe peder olamaz, mürşid vaziyetini takınamaz. Uhuvvetteki makam geniştir; gıptakârâne müzâhameye medar olamaz. Olsa olsa, kardeş kardeşe muavin ve zahîr olur, hizmetini tekmil eder. Pederâne, mürşidâne mesleklerdeki gıptakârâne hırs-ı sevap ve ulüvv-ü himmet cihetiyle çok zararlı ve hatarlı neticeler vücuda geldiğine delil, ehl-i tarikatin o kadar mühim ve azîm kemâlâtları ve menfaatleri içindeki ihtilâfâtın ve rekabetin verdiği vahîm neticelerdir ki, onların o azîm, kudsî kuvvetleri bid'a rüzgârlarına karşı dayanamıyor.

Haşiye: Evet, bahtiyar odur ki, kevser-i Kur'ânîden süzülen tatlı, büyük bir havuzu kazanmak için, bir buz parçası nev'indeki şahsiyetini ve enâniyetini o havuz içine atıp eritendir. (Lemalar, Yirmi Birinci Lem’a)

Bediüzzaman Said Nursi

SÖZLÜK:

BİD'A : Dinin aslına uymayan âdet ve uygulamalar.
ENÂNİYET : Benlik, gurur.
GIPTAKÂRÂNE : Gıpta ederek, imrenerek.
HATAR : Tehlike, uçurum, emniyetsizlik, korku.
HODFURUŞ : f. Kendini beğendirmeğe çalışan. Övünen.
HODGÂMLIK : Yalnızca kendini dert edinerek.
HUBB-U CÂH : Makam sevgisi.
İHTİLÂFÂT : Birbirine zıt ve farklı şeyler, farklılıklar.
KEVSER-İ KUR'ÂNÎ : Kur'ân'ın şifâlı Cennet suyu.
MÂBEYN : Ara; iki şey arası.
MARAZ-I RUH : Ruh hastalığı.
MUÂVİN : Yardımcı.
MÜZAHAME(T) : Birbirine zahmet verme.
NEFS-İ EMMÂRE : Kötülüğü teşvik eden, emreden nefis.
RAĞM : İnat, ters.
SAİKA : Sürükleyen, sevkeden, götüren hal, sebep.
SÜFLÎ : Aşağıda bulunan, alçak, âdî.
ŞİRK-İ HAFÎ : Gizli şirk.
TEVECCÜH-Ü ÂMME : Herkesin ilgisi ve sevgisi.
ULÜVV-Ü HİMMET : Gayretin yüceliği. Yüce himmet ve gayretlilik.