Karma eğitim konusu Genel Kurula geliyor
Gündoğdu, karma eğitim zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin 19. Milli Eğitim Şurası Genel Kuruluna da önerge vereceklerini bildirdi
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, karma eğitim zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin 19. Milli Eğitim Şurası Genel Kuruluna da önerge vereceklerini bildirdi.
Gündoğdu, Antalya'da düzenlenen 19. Milli Eğitim Şurası'nın yapıldığı otelde basın toplantısı düzenledi.
Şura'da birçok maddenin hakkettiği değeri bulamadığını, bazıların algı operasyonuyla ters çevrilerek amacının dışına çıkarıldığını savunan Gündoğdu, birçok maddenin de eğitime fayda sağlayacak nitelikteki kararlara dönüştüğünü ifade etti. Gündoğdu, "Şura'nın gündem maddelerinin hazırlanmasında bir önceki şurada olduğu gibi paydaşlara sorulmadan tek taraflı belirlenmiş olası ve Şura yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek 'belirlediğimiz maddelerin dışına çıkılamaz' gibi yeni bir yaklaşımın sergilenmesi Şura'nın düzenleyicilerince üzerinde oluşturulan bir gölge" değerlendirmesinde bulundu.
Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin Anayasa gereği matematik, Türkçe gibi mecburi bir ders olduğunu vurgulayan Gündoğdu, "Ama öyle bir algı operasyonu var ki matematik gerekli ders din kültürü zorunlu ders denilerek, bu zorunluluk üzerinden vuruluyor. Halbuki ders kültür dersi, din kültürü konuları içerisinde, Hristiyanlık, Budizim, Yahudilik gibi başka dinler de vardır. Ama genellikle, bu milletin gelenekleri, görenekleri, örfü, adeti ve din bilgisi yer alır. Gayrimüslim öğrenciler de mevzuat gereği, isterlerse muaf tutulurlar. Anayasa'nın o hükmü açık olmasına rağmen 1,2 ve 3. sınıflarda dikkate alınmıyor olması ciddi bir eksiklikti" diye konuştu.
Gündoğdu, 'her türlü lise açılabilir ama özel imam hatip açılamaz' yasağının da kaldırılması gerektiğini savundu.
Karma eğitime ilişkin öneri verilecek
Karma eğitim zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin bir soru üzerine Gündoğdu, şöyle konuştu:
"Üst komisyona da Genel Kurula da önergemizi vereceğiz. Gündeme alıp almamak elbette Şura Başkanı'nın bileceği bir şey. Eğer gündeme alınırsa evet ve reddetmek de Genel Kurul'un işi. Burada bu kabul gördüğünde, eğitimin bütün meseleleri çözülmüş olmayacak. Reddedildiğinde Türkiye bir dayatmadan kurtulmuş olmayacak. Altını çizerek söylüyorum. 70 yıl var olan seçenek karma eğitim, kız liseleri ve erkek liseleri... Bu seçeneklerin yeniden halkın önüne konulması, siz seçeneği koyun, siz yasağı kaldırın halk ya da çocuklar isterse tercih etmesin, tercih edilmediği için açmayın. Dayatmalara, keyfi uygulamalara karşıyız."
aa
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.