Mehmet PAKSU
Kerahet vaktinde Kur'ân okunur mu?
Ben her gün sabah namazından sonra hafızlığımı tekrar ediyorum ama kerahet vakti Kur'an okumanın mekruh olduğunu duydum.
Doğru mu, ne yapmam gerekiyor? (Rumuz: Hafız)
Kerahet vakti sadece namaz kılınmaz. Diğer bütün ibadetler yapılır. Bu üç vakit, güneş doğduktan sonra 45 dakikalık süre, öğle saatlerine yakın güneş tam tepede batıya doğru geçişe başlamadan, bir de güneş batarken...
Dolayısıyla günün bütün saatlerinde istediğiniz zaman ezbere veya yüzüne Kur'ân okur ve dinleyebilirsiniz
Faiz parasının zekâtı verilir mi?
Anneannem faiz parasından zekât verecek. Uygun olmadığını söylüyoruz ama ısrarlı. Nasıl olacak? (Rumuz: Selin)
Faiz dinen haram sayılan bir kazanç yoludur. Helal yoldan kazanılan paranın zekatı verilir. Kumardan, rüşvetten, haksız yollardan elde edilen paralardan zekat verilemeyeceği gibi, faiz yoluyla kazanılan paranın da zekatı olmaz. Verilse dahi bir sevap beklenmez.
Böyle bir parayı İslam hukuku "gerçek bir para" olarak görmüyor. Bir an önce elden çıkarılmasını, bir fakire, bir hayır kurumuna verilmesini istiyor. Bu şekilde verilse bile bunula bir hayır yapılmış olmuyor, bir sevap kazanılmıyor.
Mehrimin zekatını nasıl vereceğim?
Benim kayınbiraderim mehrimi borç olarak aldı. Vadesi doldu, veremedi. Bana zekât ve kurban gerekir mi? (Rumuz: Zekiye)
Bu para sizin kendi mülkiyetinize dahildir. Tasarrufunda siz söz sahibinizdir. Bu para yanınızda kalsaydı zekâtını verecektiniz. Fakat borç olarak vermişsiniz. Şu anda para onun tasarrufu altına girmiş. Bunun için borç olarak verdiğiniz mehrinizi elinize geçtikten sonra, kaç sene onda kalmışsa zekâtını hesaplar verirsiniz.
Hamile kadın orucu bozarsa...
Eşim sekiz buçuk aylık hamile. Oruçluyken dayanamayıp orucunu bozdu. Bunun için 61 gün tutması gerekir mi? (Rumuz: Anne)
Hamile bir anne adayının oruç tutması şart değildir. Hele hamileliğin son ayına girmişse zaten oruç tutmakta zorlanır. Bugünlerde oruca niyet etse bile yiyince hiçbir şey gerekmez. Sadece Ramazan'dan sonra müsait olduğu bir zamanda tutamadığı oruçlarını kaza eder, kefaret gerekmez. Çünkü kefaret, hiçbir özrü yokken bile bile niyetlendiği orucu bozan bir kimse için söz konusudur.
İlaç alarak günler geciktirilebilir mi?
Ramazan'da 10 gün yemek zorunda kalıyorum. İlaç alıp geciktirsem olur mu? Ramazan'dan sonra tutamıyorum. Geçen seneden de borcum var. (Rumuz: Kulluk)
Adet günlerini geciktirmek için ilaç almak caizdir. Peygamberimizin zamanında da bazı hanımlar o günün şartlarına göre ilaç alarak günlerini geciktirirdi. Fakat her hanımın sağlık durumu farkı olduğu için en iyisi doktorunuzun tavsiyesine göre hareket etmektir.
Bugün
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.