'Kordon kanını başka hastalar için saklayın'

'Kordon kanını başka hastalar için saklayın'

TÜBA Kök Hücre Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Demirer, kişilerin çocuklarının kordon kanlarını, "ileride lazım olur" diyerek saklamasını tavsiye etmediklerini belirterek, "Mevcut kordon kanını başkası için kullanmak daha faydalı." dedi.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Kök Hücre Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Taner Demirer, kişilerin çocuklarının kordon kanlarını, "ileride lazım olur" diyerek saklamasını tavsiye etmediklerini belirterek, "Mevcut kordon kanını başkası için kullanmak daha faydalı." dedi.

Prof. Dr. Demirer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kök hücrenin temini konusunda bir sıkıntı yaşamadıklarını, bütün merkezlerde on yıla kadar kök hücrenin saklanabildiğini söyledi. Türkiye'de 4 bine yakın kök hücre transplant yatak kapasitesi bulunduğuna dikkati çeken Demirer, bunun büyük bir kapasite olduğunu, sıra bekleyen hastaların azaldığını ifade etti.

Demirer, kök hücre tedavisi ve saklanması için artık çok sıra beklenmediğine işaret ederek, özellikle Sağlık Bakanlığının TÜRKÖK Projesi'ni başlattığını, doku bilgi bankası oluşturulduğunu anlattı.

"Başkası için kullanıldığında löseminin geri gelmesini engelliyor"
Kordon kanının özellikle başkalarına verilmesi için saklanmasını desteklediklerinin altını çizen Demirer, şunları kaydetti:

"Kordon kanının kendi çocuğu için saklanmasını desteklemiyoruz. Bazı insanlar, çocuğunun kordon kanını 'ileride lazım olur' diye saklatıyor. Biz bunu tavsiye etmiyoruz, çünkü kordon kanı başkaları için kullanılmalıdır. İleride çocuğunuz hasta olduğu zaman biz saklanmış kordon kanını tercih etmeyiz. Büyük ihtimalle onlarda da hastalık vardır. Mevcut kordon kanını başkası için kullanmak daha faydalı. Mevcut kordon kanı başkası için kullanıldığında atılım reaksiyonlarının çıkması, löseminin geri gelmesini engelliyor."

Kordon kanının saklanması gerektiğini ancak başkaları için teşvik edilmesini öneren Demirer, hiç kimseye kendi çocuğunun kordon kanını saklatmasını tavsiye etmediklerini ama bağışlamalarını önerdiklerini söyledi. Demirer, "Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi kordon kanı bankasında 10 bine yakın kordon kanı var, gittikçe de artıyor. Başka bankalar da oluşturulacaktır." dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.