Koşaner: 'Bu rezilliği yapmışız, Balyoz işte bu'

Koşaner: 'Bu rezilliği yapmışız, Balyoz işte bu'

Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kayıtları Balyoz belgelerinin gerçekliğinde şüphe bırakmıyor.

Salih Sarıkaya'nın haberi

Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ve internet sitelerine düşen ses kayıtları Balyoz belgelerinin gerçekliğinde şüphe bırakmıyor. Koşaner'in "Bu rezilliği yapmışız. Balyoz'un hikâyesi bu." sözleri Balyoz delillerinin sahte olduğu iddialarını bir kez daha boşa çıkardı.

Koşaner'in konuşmaları bu zamana kadar Balyoz Darbe Planı Davası'nı sulandırmak için yoğun mesai harcayanların heveslerini kursaklarında bıraktı. Askeriyede birçok yerde evrakları aradıklarını belirten Koşaner'in; "Hiçbir evrak bulamadık. Bir gazeteci gitti, bir çuval evrak verdi falan CD'ler midiler. O CD'leri de ele geçiremedik." demesi tam bir çaresizlik itirafı.

Camilerin bombalanması ve Türk jetinin düşürülmesi eylemlerini içeren Balyoz belgelerinin Taraf yazarı Mehmet Baransu tarafından yayımlanmasının ardından belgeler savcılığa teslim edilmiş ve Şubat 2010'da soruşturma başlatılmıştı. Dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan liderliğindeki toplantıya ilişkin soruşturmanın başlatılmasıyla birlikte yaklaşık 50 kişi hakkında yakalama kararı çıktı.

Yine Aralık 2010'da bir ihbar e-maili ile gelen bilgiler ışığında Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramalarda Balyoz belgelerinin benzerleri, darbe planları, taslaklar, ıslak imzalı yazışmalar ve diğer deliller ele geçirildi. Yeni belgelerle birlikte toplam 163 sanık hakkında tutuklama kararı çıktı. Gölcük'te bulunan belgelerle ilgili davanın sanıkları, gizli bölmeye kendilerinden başkasının giremediğini ve o belgelerden hepsinin haberdar olduğunu söylüyor.

Koşaner'in 'her şeyi bilgisayarlara kaydetmişiz' sözleri de Balyoz operasyonlarında teyit edildi. Örneğin Şubat 2011'de emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde yapılan aramada ele geçirilen delillerde ise Balyoz'un eylem planlarında başarısız olunması durumunda uygulanacak yeni direktifler yer alıyordu. Belgelerin ortaya çıkmasının ardından Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ve Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 19 kişi tutuklandı.

Balyoz toplantısında hukuk dışına çıkıldığına ilişkin Hürriyet gazetesinde Metehan Demir imzasıyla bir haber yayınlandı. Dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İlker Başbuğ'un hazırlayıp karargâha sunduğu raporda Çetin Doğan'ın 4-7 Mart 2003'te Genelkurmay kayıtlarına göre Meriç olarak görünen ve yasal sınırlar içinde gerçekleşen toplantının devamında, mevcut senaryoya gerçek isim ve kişilerle devam ettiğine ve yasal olmayan bu durumun sakıncalarına dikkat çekiyor. O belgenin üst düzey emekli ve muvazzaf generallerin tutuklanmasının ardından Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nı Çankaya Köşkü'nde bir araya getiren zirvede de gündeme geldiği yazıldı. Daha sonra Balyoz planlarının Genelkurmay kayıtlarına girdiği ortaya çıktı.

Balyoz'la ilgili askerî savcılık tarafından yaptırılan ve Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan tarafından hazırlanan 34 sayfalık bilirkişi raporunda da, Balyoz planının sıkıyönetim döneminde uygulanacak tedbirlerin ötesinde plan ve faaliyetleri içerdiği ve hükümeti devirip devlet idaresine el koymayı öngördüğü belirtildi.

Bu ses kayıtlarının hukukî delil sayılıp sayılmayacağını zaman içerisinde göreceğiz. Ancak Koşaner'in ses kayıtlarıyla da ortaya çıkan bir gerçek var ki hukukun dışına çıkıldığı apaçık ortada. Balyoz belgelerinin sızmasının ne kadar büyük bir rezalet olduğunu anlatırken yaptığı itiraflar üç maymun oyunlarını tüm netliğiyle açığa vuruyor.

Zaman