Köyüne cami yaptırmak istedi, AP'ye şikayet ettiler

Köyüne cami yaptırmak istedi, AP'ye şikayet ettiler

Alevi vatandaşların yaşadığı Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesine bağlı İğdeli köyüne, muhtarın cami yaptırmak istemesi Avrupa Parlamentosu'na (AP) taşındı.

Ersan Temizel'in haberi

Kendisi de Alevi olan Baki Demir, 2004 yılında muhtar seçilince 'cenaze namazı kılınacak yer bile olmadığını' söyleyerek, köye cami yaptırma girişiminde bulundu. Alevi köyüne cami yaptırılması girişimi CHP İstanbul Milletvekili Ali Rıza Gülçiçek tarafından TBMM'ye taşındı. 2009 yerel seçimlerinde köy muhtarının değişmesi ve gelen baskılar üzerine cami yapımından vazgeçildi; ancak cami tartışması bitmedi. Avrupa'da yaşayan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Kuzey Bölgesi İkinci Başkanı Atila Ceylan, Brüksel'de Alevi köylerine devlet tarafından zorla cami yaptırıldığı iddiasıyla bugün Avrupa Parlamentosu'nda (AP) bir sunum yapacak. Sunumdan rahatsız olan köylüler, cami yaptırma çalışmalarının devlet zoruyla olmadığını, köy halkının yarısının bu girişime destek verdiğini söylüyor.

Baki Demir, 2004 yılındaki yerel seçimlerde İğdeli köyüne muhtar seçildi. Muhtar, göreve gelmeden köylerine cami yaptırılması konusunu halkla paylaştı. Eski muhtarın, köyüne cami yaptırma kararında, bir cenazede yaşadıkları imam sıkıntısı, morg eksikliği ve cenazeyi yıkayacakları mekanın olmaması etkili oldu. Bunun üzerine köye cami yaptırılması için karar alıp, bunu köy karar defterine geçirdi. Daha sonra Sarıoğlan İlçe Müftülüğü'ne giderek, köylerine cami yaptırmak istediklerini belirtti ve bu konuda yardım talep etti. Demir, bu sırada cami yapımı için birçok kişiyle konuştu, konuyu dönemin Kayseri İl Müftüsü Necmettin Nursaçan'a açan muhtar, onun da desteğini aldı.

Baki Demir, aldığı hazır cami projesinden sonra temel kazdırmaya başladı. Muhtar, bu sırada konunun, Avrupa'da köy sorunlarını bilmeyen, çözümü için destekte bulunmayanlarca, köyün yolunu bilmeyen bir milletvekili tarafından Meclis gündemine, 'Alevi köyüne devlet zoruyla cami yaptırılıyor' ifadeleriyle taşındığını dile getiriyor. Demir, kendisini cami yaptırdığı için sorgulayan Alevi dedesi İstanbul Milletvekili Ali Rıza Gülçiçek'e, "Bal gibi cami yaptırıyorum. Sen milletvekiliysen ben de buranın cumhurbaşkanıyım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve istediğimi yaptırırım." dediğini anlatıyor. Gelen baskılar ve yalan yanlış propagandalar üzerine cami yapımı durduruldu.

Kayseri Hacı Bektaş-ı Veli Kültürü Araştırma, Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Akpınar da, caminin devlet tarafından yapıldığı yönünde ne Diyanet Vakfı'nın ne de İl Müftülüğü ile İlçe Müftülüğü'nün yazılı bir belgesi olduğunu ifade ediyor. Köy halkı, AP'de Alevi köylerine zorla cami yaptırıldığı yönünde sunum yapacak Atila Ceylan'ın, 1990'lı yıllarda köye cemevi yaptırma girişiminde bulunduğunu ancak daha sonra vazgeçtiğine dikkat çekiyor.
Zaman