Kullanılmasını azaltmak için antibiyotiklerin vergilendirilmesi gündemde

Kullanılmasını azaltmak için antibiyotiklerin vergilendirilmesi gündemde

Yeni bir çalışma, önemli bir halk sağlığı sorunu olan antimikrobiyal direnç (AMR) ile mücadelede bazı antibiyotiklerin vergilendirilmesinin etkili olabileceğini ortaya koydu.

İngiltere merkezli araştırmacılar, ilaç direncine en fazla katkıda bulunan geniş spektrumlu antibiyotiklerin vergilendirilmesinin antimikrobiyal direnç (AMR) ile mücadelede etkin rol oynayabileceğini düşünüyor.

Bakterilerin artık ilaçlara yanıt vermemesi anlamına gelen antimikrobiyal direncin başlıca nedeni antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımı.

Antibiyotikler, dar spektrumlu (yani belirli bakterileri hedef alan) veya geniş spektrumlu (daha geniş kapsamlı kullanılanlar) olarak sınıflandırılıyor.

Dar spektrumlu ilaçlar, AMR'yi yavaşlatmaya yardımcı olabilirken, enfeksiyona neden olan bakteriler hakkında bilgi sahibi olmayı gerektiriyor, oysa geniş spektrumlu antibiyotikler bunu gerektirmiyor.

Araştırmacılar, 10 yıllık aylık İngiltere antibiyotik satış verileri analizine dayanarak, pratisyen hekimlere geniş spektrumlu antibiyotikler için "vergi" uygulamanın etkisini incelediler.

Araştırmacılar, bulgularını International Journal of Industrial Organisation dergisinde yayınladı.

Loughborough Üniversitesi profesörlerinden ve çalışmanın ortak yazarlarından Farasat Bokhari yaptığı açıklamada, "Antibiyotik direnci önemli bir konu ve İngiltere sağlık politikası için bir öncelik. Muhtemelen sağlık sistemindeki bir sonraki saatli bomba," dedi.

"Analizimize göre, verginin mali yükü hastalar üzerinde değil, daha ziyade bazı durumlarda aşırı reçete yazıyor olabilecek pratisyen hekimler üzerinde."

Bazı tahminlere göre AMR, Avrupa Birliği'nde (AB) her yıl 670.000'den fazla enfeksiyona ve yaklaşık 33.000 ölüme neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2019 yılında AMR'yi "insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük 10 küresel halk sağlığı tehdidinden biri" olarak kabul etti.

Danışmanlık firması E.CA Economics'ten başyazar Dr. Weijie Yan, "Bu antibiyotiklerin vergilendirilmesinden kaynaklanan tüketici refah kaybı ve genel refah kaybı önemli ancak antibiyotik direncinin ölümler ve ekonomik kayıplar açısından öngörülen toplumsal maliyetlerine kıyasla nispeten küçük," dedi.

"Simülasyonlarımız talebin ne kadarının geniş spektrumdan dar spektruma kaydığını ve bunun maliyetini gösterirken, daha düşük AMR ayak izine sahip ilaçlara geçmenin uzun vadeli faydalarını hesaplamıyor," diye ekledi.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum