Kültür kenti İstanbul için uygulanacak eğitim projesi
İstanbul'un 2010 yılında Kültür Başkenti seçilecek olması nedeniyle AKB Ajans ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından önümüzdeki yıl özellikle öğrenciler başta olmak üzere tüm İstanbullulara verilmesi planlanan eğitim projesinin tanıtımı, b
Nuri İmre'nin Haberi
İstanbul'un 2010 yılında Kültür Başkenti seçilecek olması nedeniyle AKB Ajans ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından önümüzdeki yıl özellikle öğrenciler başta olmak üzere tüm İstanbullulara verilmesi planlanan eğitim projesinin tanıtımı, basın toplantısıyla yapıldı.
İstanbul 2010 AKB (Avrupa Kültür Başkenti) Ajansı tarafından 2010 yılında tüm İstanbul genelinde uygulanması planlanan eğitimle alakalı hazırlanan projenin tanıtımına Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Başbakan yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Vali Muammer Güler ve proje görevlileriyle çok sayıda izleyici katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan AKB Ajans Kent Kültürü Danışmanı Fikret Toksuz, proje kapsamında 2010 yılında demokrasi için müzik nasıl kullanılır, öğrenciler nasıl okur haline getirilir, gibi konularda çalışma yapacaklarını söyledi. Öğrencilerin daha şimdiden kamera kullanmaya başladıkları ifade eden Toksöz, bölgesel sinemacılarla birlikte öğrencilerin daha bilinçli ve daha profesyonel hale getirilmesinin planlandığını söyledi.
Ajansın Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç ise kent kültürünü zenginleştirecek her projeye imza atıklarını söyledi. Avdagiç, Projenin, eğitim konusu olmadan İstanbul'lular ile buluşması durumunda eksik kalacağını belirten Avdagiç, projenin 2010 yılı sonuna kadar 3 milyonun üzerinde öğrenciye ulaştırılmaya çalışılacağını söyledi.
Projenin, özellikle ilk ve ortaöğretim okullarındaki öğrenciler ile öğretmenlerinin hedef alınarak başlatıldığını belirten Vali Muammer Güler, bu projenin kamu desteğiyle bir sivil toplum kuruluşu tarafından yapılmasının da önemli olduğunu kaydetti. Projenin, İstanbul'un korunmasında çok önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Vali Güler, "Belki İstanbul'u sahiplenme ve korumaya da ön ayak olur." dedi. İstanbul'da yaşam kalitesinin yükseltilmesinin amaçlandığını belirten Güler, Türkiye'nin dünya sıralamasındaki yerini de yukarılara taşımasının da amaçlandığını söyledi.
İstanbul'un, Avrupa Kültür Başkenti olarak ilan edilmesinin, çocukların kültür, turizm, sinema, tiyatro ve müzik gibi birçok zenginliğe önem verecek olması anlamına geldiğini belirten Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bu durumun çok sevindirici olduğunu söyledi. Öğrencilerin daha bilinçli hale getirilmesi için öğretmenlerinin yapacağı çalışmalara bir sivil toplum örgütünün destek vermesinin de önemini vurgulayan Bakan Çubukçu, proje için emeği geçen herkese teşekkür ettiğini dile getirdi.
Başbakan yardımcısı, Devlet Bakanı ve AKB Ajans Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı, projenin sivil inisiyatifle başladığını, ancak bugün Başbakanın bile destek verdiği bir proje haline geldiğini söyledi. Bu yıl Avrupa Birliği'nin 1986'ya dönüş yaptığını belirten Bakan Yazıcı, "AB üyesi olmayan ülkelere bu paye verilecek. Biz de bu payeyi bir fırsata dönüştürüp kazanım elde etmeye çalışmalıyız." dedi. Öğrenciliğinin İstanbul'da geçtiğini, öğrencilik yıllarından uzun bir süre sonra Eminönü'nden İstanbul Üniversitesi'nin Süleymaniye'ye bakan arka kapısına kadar yürüdüklerini belirten Bakan Yazıcı, " O kadar önemli, doğal, tarihi ve kültürel güzelliklerimiz var ki. Ancak bu yürüyüş sırasında bizim bu güzellikleri nasıl da hoyratça kullandığımızı gördüm." dedi. Bakan Yazıcı, kentsel dönüşüm projesiyle üzeri örtülmüş birçok önemli güzelliklerin tekrar gün yüzüne çıkarılacağını kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanlığının 3 Katrilyonluk bütçesinin bu projenin kullanımında olduğunu belirten Bakan Hayati Yazıcı, kamuya ait çalışmalar yapan bir kurumun harcadığı her kuruşun kamu tarafından sorulabileceğini söyledi. Yapılan çalışmalara örnek olarak Ayasofya camii'ni gösteren Yazıcı, Ayasofya'da tadilat için demir yığını kurulduğunu ve bu yığının 18 yıldır kaldırılmadığı için ziyaretçiler tarafından yapının bir parçası olarak düşünüldüğünü söyledi. Yazıcı, Ayasofya'nın bu demir yığından kurtarılacağını söyledi.
Ajansın 2010 yılı çalışmalarından sonra da faaliyetlerine devam etmesini arzu ettiklerini belirten Bakan Yazıcı, bu sayede hor kullanılmış birçok zenginliğin, bulunduğu durumdan kurtularak İstanbul'lulara kazandırabileceklerini söyledi.
GÜLER: MANİSADAKİ ÖLÜM DOMUZ GRİBİNDEN DEĞİL
Toplantının sonunda Bakan Nimet Çubukçu soruları cevaplamadan kongre merkezinden ayrılırken Vali Muammer Güler, Manisa'da meydana gelen ölüm olayının N1H1 virüsünden kaynaklanmadığını söyledi. İstanbul'da domuz gribiyle ilgili vata sayısının şu aşama 28 okulda 63 öğrenci olduğunu belirten Vali Güler, yurtdışından getirilen 650 bin grip aşısının önce sağlık personeli ve ardından okullarda kullanılacağını söyledi. 29 Ekim günün tatil olmasından faydalanılarak okulların temizlendiğini belirten Güler, hemen ardından da öğrencilere aşı vurulmasına başlanacağını söyledi.