Kumandan Bediüzzaman'ın dostu olmuştu
Daha 14 yaşında iken Bediüzzaman Hazretlerinin hizmetine girmiş ve senelerce “Nur Postacılığı” yapmıştır
Risale Haber-Haber Merkezi
Mehmed Gülırmak 1911 Isparta doğumludur. Daha 14 yaşında iken Bediüzzaman Hazretlerinin hizmetine girmiş ve senelerce “Nur Postacılığı” yapmıştır. Nur’un üç mühim erkânı “Hüsrev, Re’fet, Rüşdü” ağabeyleri de Hz. Üstad’a ilk defa Mehmed ağabey götürmüş…
Gülırmak ağabey Üstad Said Nursi Hazretlerinin Barla, Isparta, Eskişehir hayatlarının en yakın şahidlerindendir. Bu çok kıymetli hatıraları “Ağabeyler Anlatıyor-1” kitabından okunabilir.
Merhum ağabeyimizi vefatının 14. Yılında hasretle anıyor, bu vesileyle 1935 senesinde Bediüzzaman Hazretleri ve talebelerinin Isparta’dan Eskişehir Mahkemesi için kamyonlarla Afyon’a sevk bölümünden kısa bir bölümünü “Risale Haber” okuyucuları ile paylaşıyorum…
Ömer Özcan
*
KAMYONLARLA ISPARTA’DAN AFYON’A SEVK VE YÜZBAŞI RUHİ BEY
Mehmed Gülırmak anlatıyor:
Bir gün önceden bize: “Herkes bir tanıdığının adresini yazsın, görüşsün, işin ucunda asılmak da var” diye haber verdiler. Ben hiç adres vermedim. Ertesi gün herkes eşi dostuyla görüştü. İki kişiye bir kelepçe olmak üzere kelepçelendik. Benim hisseme Re’fet (Barutçu) bey düştü. Bileği de kalındı rahmetlinin, kelepçe bileğini sıktı, eli kapkara oldu. Kamyonlarla Afyona gidiyoruz, kamyonların üstü örtülü. Yüzbaşı (mahkûmları sevk için görevlendirilen merhum Ruhi Bey) yarı yola gelince kamyonumuzun örtüsünü açtı:
“Nasılsınız arkadaşlar?” diye sordu.
Re’fet Bey “Beyim, bak benim ellerim kapkara karardı.”
Yüzbaşı baktı hemen jandarmayı çağırdı:
“Çabuk çabuk, hepsini açın bütün kelepçeleri çözün” dedi ve hepsini birer birer açtırdı. Çok kibar bir insandı. Üstad’a kelepçe kullanmadılar. Üstad Yüzbaşıyla beraber geliyordu ayrı ufak bir arabayla. Kelepçeleri açtıran yüzbaşı tekrar Üstad’ın yanına bindi…
NOT: Bu insaf ve merhamet sahibi Yüzbaşı Ruhi Beyin adı Tarihçe-i Hayat kitabında şu şekilde geçmektedir:
“Bir sabah vakti; mâsum ve mazlum Bediüzzaman inzivagâhından çıkarılarak, talebeleriyle beraber, elleri kelepçeli olarak kamyonlarla Eskişehire sevkediliyor. Yolda, Bediüzzaman ve talebelerine yakın bir alâka duyan Müfreze Kumandanı Ruhi Bey, kelepçeleri çözdürüyor. Bu suretle, namazlar kazaya bırakılmadan yola devam ediliyor. Hakikatı ve Bediüzzamanın mâsumiyetini idrak eden Müfreze Kumandanı, Bediüzzaman ve talebelerinin bir dostu olmuştur...” (T.Hayat 215)
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.