Kur'an Ayeti, Harvard Üniversitesi'nin duvarına niye asıldı?
Dünyanın sayılı üniversitelerinden olan Harvard Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi Kütüphanesi girişine Kur’an-ı Kerîm ayetinin asılmasının hikayesi
Adalet kavramını en iyi anlatan ifadelerin bir araya getirildiği ‘adalet kelimeleri’ (Words of Justica) isimli sergi kapsamında, Nisa Suresi’nin 135. ayetine de yer verilmişti. 2013 yılının fakülte yönetimi bu ayeti, ‘Adaletin, tarihteki en büyük anlatımlarından biri’ olarak görmüş, Aziz Augustinus ve Magna Carta’dan alıntıların bulunduğu giriş bölümüne koymuştu.
SAKIN NEFSİNİZİN ARZUSUNA UYARAK ADALETTEN AYRILMAYIN
İnsanları, sonuçları ne olursa olsun âdil olmaya çağıran Nisa Suresi’nin 135. ayetinde mealen şöyle buyruluyor:
“Ey iman edenler! Haktan yana olup var gücünüzle ve bütün işlerinizde adaleti gerçekleştirin. Allah için şahitlik eden insanlar olun. Bu hükmünüz ve şahitliğiniz isterse bizzat kendiniz, anneniz, babanız ve yakın akrabalarınız aleyhinde olsun. İsterse onlar zengin veya fakir bulunsun; çünkü Allah her ikisine de sizden daha yakındır. Onun için, sakın nefsinizin arzusuna uyarak adaletten ayrılmayın. Eğer dilinizi eğip bükerek gerçeği olduğu gibi söylemekten çekinir veya büsbütün şahitlikten kaçarsanız, iyi bilin ki Allah bütün yaptıklarınızdan haberdardır.”
ADALET PEŞİNDE KOŞAN HERKES İÇİN BİR UMUT KAYNAĞI
“Bu duvarlardaki deyişler, adalet düşüncesinin gücünü ve bastırılamaz oluşunu ortaya koyuyor” diyen dönemin fakülte dekanı Martha Minow, sergide aktarılan ideallerin adalet peşinde koşan herkes için bir umut kaynağı olmaya devam edeceği ifadelerini kullanamıştı.
1817’de açılan ve dünyanın en büyük hukuk kütüphanesine sahip olan Harvard Üniversitesi resmi sitesi de söz konusu sergi ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı:
“Bu duvardaki sözler, adalet fikrinin gücünü ve bastırılamaz oluşunu teyit ediyor. Bunlar insanlığın adalet ve haysiyete olan hasretinin daimi olduğuna şahitlik ediyor. Bu sergi; öğrenciler, fakülte idaresi ve mensuplarının ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. Burada ifade edilenler, özlemler ve idealler âdil yasalar için mücadele edenlere ilham kaynağı olması umudunu yansıtıyor.”
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.