Kur'an'ı ne kadar zamanda öğrenebilirim?
Kur'an-ı kerim okumayı öğrenmek zor değil. Yeter ki isteyin bir haftada öğreneceksiniz en fazla. Ve gitgide seri okuyacaksınız, mahreçler oturacak.
Efendimiz buyurdular “Demir paslandığı gibi kalpler de paslanır!”-Cilası nedir ya Resûlullah?- Kur'an-ı kerim okumak ve ölümü hatırlamak.
Kur'an-ı kerim okumayı öğrenmek zor değil. Yeter ki isteyin bir haftada öğreneceksiniz en fazla. Ve gitgide seri okuyacaksınız, mahreçler oturacak.
İbn-i Mes'ud Radıyallahu anh rivayet ediyor: “Kur'an okuyun zira her harfine Allah on sevap verecektir. Ben Elif Lam mim bir harftir demem. Elif Lâm mim”in her biri ayrı ayrı harf.
İbn-i Mes'ud Radıyallahu anh “Kişinin kendini yoklamasına lüzum yok. Eğer Kur'an-ı seviyor ve oradaki hükümler hoşuna gidiyorsa Allah'ı ve Resulünü seviyor demektir.
Ebu Hureyre “Hangi evde Kur'an-ı kerim okunuyorsa orada bolluk bereket olur, şeytanlar uzaklaşır melekler çoğalır. Hangi evde Kur'an-ı kerim okunmuyorsa o evde darlık, sıkıntı, huzursuzluk baş gösterir, rahmet melekleri uzaklaşır şeytanlar istila eder.”
Rivayet olunur ki Halid bin Ukbe Efendimize gelerek, “Ya Resulullah bana Kur'an ayetlerinden okur musun” dedi. Resul-i Ekrem Nahl süre-i celilesinden şu ayet-i kerimeyi okudu “Şüphesiz ki Allah adaleti, iyiliği, akrabaya vermeyi emreder”
Ukbe “Vallahi bunda büyük bir halavet ve taravet (zevk ve güzellik) var” dedi, “Deruni çok şey ihtiva ediyor, asla beşer kelamı olamaz”.
Sabah namazını müteakip Sure-i Haşr'in sonunu (hüvallahüllezi) okuyan o gün ölürse şehid olur. Akşam vakti okuyan da sabaha kadar ölürse yine şehit olur. Fudayl İbn-i Mes'ud “Hafızlar insanlar uykuya daldıklarında gecesini, lafa daldıklarında gündüzünü bilmelidir. (Kur'an-ı kerim okumalıdırlar) neşelendiklerinde hüzün ayetlerini, güldüklerinde ağlatıcı ayetleri, lüzumsuz konuşurlarken sükut ve tefekkür, kibirlendiklerinde tevazuu emreden ayetleri hatırlatmalıdırlar. Hafızlara yakışan vakar ve hilmdir.
Kur'an-ı kerim okurken abdestli ve hürmetli olmalı, kıbleye dönmeli, başını örtmeli, sallanmamalı. En efdali namazın kıyamında okumaktır. Ama yatağında da okusa (abdestsiz olsa bile) yine sevabı var.
Hazret-i Aişe validemiz süratle okuyan birini gördü, “Bu adam ne Kur'an okuyor, ne de sükût ediyor” buyurdular. Üç günden önce hatmeden tertil üzere okuyamaz. Hazret-i Osman cumadan cumaya hatmederdi. İbn-i Abbas hızlı hızlı okuyup hatmetmektense düşüne düşüne ağır ağır okumayı severdi.
Kur'an-ı kerimi yazmak da çok sevaptır. Şimdi insan nasıl özenmez hattatlara.
Salih Merri anlatıyor. Rüyamda efendimizin huzurunda Kuran-ı kerimi hatmettim. Resul-i Ekrem “Ya Salih Kur'an okudun ama gözyaşın hani?” buyurdular.
Secde ayeti okunduğu zaman hemen secdeye kapanmalı. Tilavet secdesi yaparken, hadesten taharet, necasetten taharet, setr-i avet, istikbali kıble, gibi şartlara haiz olmalı. Eğer değilse sonra yapar.
Eûzu ile başlamalı 'sadakallahül azim' ile bitirmeli. Tesbih ayetleri geldiği vakit “Sübhânallah” ve Allahü ekber, demeli. Dua ve istiğfar ayetlerinde dua ve istiğfar etmeli.
Efendimiz Hazret-i Ebu Bekir'in evine uğradı onu hafif bir sesle Kur'an-ı kerim okurken buldu. Sebebini sordu. “Ben kime münacaatta bulunuyorsam, sesliyi duyduğu gibi gizliyi de duyar.”
Hazret-i Ömer'e uğradı onu aşikâr okurken buldu. Sordu niye? Gaflette olanları uyandırmak ve şeytanı uzaklaştırmak için.
Bilal-ı Habeşi ise ayrı sûrelerden rahmet ayetlerini toplamış okuyordu. Üçüne de “isabet ettiniz, güzel yaptınız” buyurdular.
Kur'an-ı kerimi yüzünden okumak ezberden okumaktan efdaldır. Mushaf-ı şerif tutmak, bakmak da sevaptır ayrıca.
Zeyyinül kurane bi esvatiküm. Kur'anı sesinizle süsleyiniz.
Tegannisiz ve tecvid ile okumalı. Eğer riyâ (gösteriş) uyanırsa yavaş sesle devam etmeli.
Efendimiz İbn-i Mes'ud'a hitaben, 'Bana Kur'an oku' buyurdular:
Ya Resulullah, Kur'an-ı kerim size nazil oldu, ben nasıl okuyabilirim mübarek huzurunuzda?
Ben onu başkasından duymak isterim ama. Okudu, Efendimiz gözyaşı ile ağladılar.
La yemessuhü illa mutahherun. Mushafın kapak ve yaprakları temiz olmayanlardan korunduğu gibi manası da hastalıklardan temizlenmiş tazim ve saygı nuru ile parlamış kalplere sızar.
Hazret-i İkrime Kur'an-ı kerimi eline aldığı zaman 'Bu Rabbimin kelâmıdır, bu Rabbimin kelamıdır' der düşüp bayılırdı sonunda.
Her kelimeyi okurken ma'nâsını düşünmeli ve lezzet bulunca tekrarlamalı. Said ibni Cübeyr bir gece sabaha kadar Vemtâzûl yevme eyyuhel mucrimûn (mucrimûne) ayeti kerimesini tekrar etmiş, ağlamıştı hıçkıra hıçkıra...
türkiye
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.