Kurbanlıklara gebelik testi yapılıyor
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesinde, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara ultrason ile gebelik testi yapılıyor
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesinde, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara ultrason ile gebelik testi yapılıyor.
Veteriner Fakültesi Klinik Koordinatörü Doç. Dr. Hasan Güzelbekteş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl Kurban Bayramı'nda ülke genelinde yüz binlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvanın kurban edildiğini söyledi.
Kesilen bu kurbanlıkların yüzde 20-25 gibi büyük bir bölümünün gebe olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Güzelbekteş, ''Kurban Bayramı'nda damızlık ve gebe hayvanların kesiliyor olması ülke ekonomisine büyük darbe vurmaktadır. Ekonomik kaybın yanı sıra bu durum kişilerin psikolojisinde de olumsuz etkilere neden oluyor. Bu nedenle dişi hayvanların gebelik muayenesinin yapılması büyük önem taşıyor'' diye konuştu.
Güzelbektaş, bu çerçevede fakülte olarak, kendilerine başvuran üreticiler ile alıcıların getirdiği kurbanlık hayvanların kliniklerde gebelik testlerini yaptıklarını vurgulayıp, şunları kaydetti:
''Bize gelen talep doğrultusunda küçükbaş ve büyükbaş hayvanların gebe olup olmadığını modern hastanemizde, son teknoloji cihazlarla test ediyoruz. Küçükbaş hayvanları, muayene masasına yatırıp ultrason cihazlarıyla gebe olup olmadığını, gebeyse kaç haftalık olduğunu ve büyüklüğünü belirliyoruz. Büyükbaş hayvanların bu testini ise ayakta gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, çok sayıda hayvanının gebelik testini yaptırmak isteyenler de oluyor. Bu durumlarda çiftliğe giderek, o ortamda bu kontrolleri yapıyoruz. Küçükbaş hayvanların muayenesinde 10 lira, büyükbaşların muayenesinden de 15 lira gibi düşük bir ücret alıyoruz.''
GEBELİK TESTİNE ALICILARIN İLGİSİ BÜYÜK
Bu uygulamaya, gebe bir hayvan almak istemeyen birçok alıcının büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Güzelbekteş, günde ortalama 15-20 kurbanlık hayvanın gebelik testini yaptıklarını kaydetti.
Güzelbekteş, dünya genelinde ve Türkiye'de bugün hayvancılığın pek çok olumsuzlukla karşı karşıya olduğunu anlatarak, son 40 yıl içinde ülkedeki küçükbaş hayvan popülasyonunda ciddi anlamda azalma yaşandığını, bunun nedenlerinden birinin de damızlık ve gebe hayvanların kesilmesi olduğunu bildirdi.
KİLO ALMASI İÇİN HAYVANLAR KASITLI OLARAK GEBE BIRAKTIRILIYOR
Bazı üreticilerin ticari kazanç elde edebilmek için kasıtlı olarak hayvanların kurban bayramı öncesi birleşme yoluyla gebe kalmasının sağlandığını iddia eden Güzelbekteş, vatandaşların gebeliğin ilk dönemlerinde bu durumu anlamasının mümkün olmadığını, bu nedenle kurbanlık hayvanların mutlaka gebelik testinden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Gebe hayvanların kurban edilmesinin önemli bir protein kaynağı olan etin daha da kısıtlanması ve pahalanması anlamına geleceğini dile getiren Güzelbekteş, ''Her yıl Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların yüzde 20-25'inin gebe olduğu tahmin ediliyor. Bu da ülke ekonomisi için büyük bir kayıp anlamına geliyor. Ülke genelinde sadece Kurban Bayramı'nda gebe hayvanların kurban edilmesinin neden olduğu ekonomik kaybın 10 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Gebe hayvanların kurban edilmesinin önüne geçilebilirse, bu kayıp önemli oranda azaltılabilir'' diye konuştu.
Haber 7