Kürtçe ders verecek 60 eğitmen hazır
Yeni eğitim sisteminde Kürtçenin seçmeli ders olması nedeniyle başlatılan çalışmalar devam ediyor.
İsmail Avcı, Şeyhmus Edis'in haberi;
Önümüzdeki eğitim döneminde Kürtçe ders verecek 60 eğitmen, Mardin Artuklu Üniversitesi'ndeki eğitimini tamamladı.
Üniversitenin Kürtçe eğitmen yetiştirmek için açtığı tezsiz yüksek lisans bölümüne alınacak 500 kişinin ise bir yıl sürecek eğitimin ardından ataması yapılacak.
Önümüzdeki eğitim döneminde Kürtçe ders vermek isteyenler, Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nın açtığı tezsiz yüksek lisans bölümüne başvurmaya devam ediyor. Kürtçe eğitim verecek 500 kişinin alınacağı sınav için 5 günde 600 kişi başvurdu. Sınavın ardından alınacak kişiler önümüzdeki dönemlerde Kürtçe ders verecek. Artuklu, bu alandaki ihtiyaca cevap verebilmek için şubat ayında 500 kişi daha alacak. Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, seçmeli Kürtçe dersi için okullarda okutulacak kitap ve eğitim ve ders programının hazırlanması için 11 kişilik bir komisyon hazırlandığını söyledi. Yıldırım, "Bu komisyon, çalışmalarını başlatmış durumda. Tamamı üniversite bünyesinde çalışan öğretim görevlilerinden oluşmaktadır." diyor. Kürtçe öğretmenliğe başvurmak için eğitim fakültelerinin türk dili ve edebiyatı, sosyal bilgiler ve türkçe öğretmenliği; fen edebiyat fakültelerinin ise türk dili ve edebiyatı ile çağdaş Türk lehçeleri bölümlerinin mezun olma şartı aranıyor. Adayların ALES puanının en az 55, mezun oldukları lisans bölümünün not ortalamasının en az 60 olması ile Kürtçenin Kurmanci veya Zazaki lehçelerinden birini bilme şartı aranıyor.
Bu arada Kürtçe bilmeyenlere yönelik açılan kurslara da bölgede ilgi arttı. Nûbihar Derneği Batman Şube Başkanı Abdurrahman Aslan, Kürtçenin seçmeli ders olarak müfredata girmesiyle üniversite mezunlarının kurslara kayıt yaptırdığını söyledi. Kürtçe kurslarına gün geçtikçe ilginin arttığını belirterek, ilgi nedeniyle sınıf sayısını 2'den 6'ya yükselttiklerini söyledi. Diyarbakır Çıra Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ramazan Moray da Kürtçe kurslarının devam ettiğini belirterek, Kürtçenin seçmeli olarak verilmesinden sonra kursiyer sayısında herhangi bir artış olmadığını söyledi.
Kürtçe eğitim 2002 yılında açılan ve 2005 yılında kapanan özel kurslarla gündeme geldi. TRT ve bazı yerel televizyonlarda sınırlı Kürtçe yayına izin verildi. TRT Şeş'in 2009 yılında 24 saat Kürtçe yayına başlamasıyla dilin önündeki birçok engel kaldırıldı. 2010 Haziran ayında da Mardin Artuklu Üniversitesi Kürtçe eğitim veren ilk devlet kurumu oldu.
Zaman