Kürtçe'yi seçenler şarkı söylemeye başladı
Yeni eğitim sisteminde seçmeli dersler arasında bulunan Kürtçe, müfredattaki yerini aldı.
Van'da da özel eğitim veren Çınar Koleji, seçmeli derslerinde Kürtçe'yi tercih eden öğrencilere eğitim vermeye başladı.
Okulda, Kürtçe eğitim sertifikası bulunan biyoloji öğretmeni Resul Ayaz eşliğinde Kürtçe öğrenmeye başlayan ve bir kısmı daha önce hiç Kürtçe bilmeyen 14 öğrenci, artık Kürtçe şarkı söylemeye ve kısa cümleler kurmaya başladı.
Bu yıl uygulanmaya başlanan yeni eğitim ve öğretim yılı bir çok yeniliği de beraberinde getirdi. İlk kez 66 aylık öğrencilerin kayıtları yapılırken, Kürtçe de okullarda seçmeli ders olarak okutulmaya başlandı. Van'da da özel eğitim veren Çınar Koleji, 14 öğrencisinin seçmeli ders olarak Kürtçe'yi talep etmesi üzerine Kürtçe eğitim vermeye başladı. Okulların açıldığı sırada velilere seçmeli derslerle ilgili yazı gönderen okul idaresi, 14 öğrenci velisinin seçmeli ders olarak Kürtçe'yi talep ettiğini belirledi. Bunun üzerine okul idaresi, okulda biyoloji öğretmenliği yapan ve Kürtçe sertifikası da bulunan Resul Ayaz'ı Kürtçe seçmeli ders için görevlendirdi. Ardından öğrenciler için Kürtçe seçmeli dersi için Kürtçe sözlük ve kitaplar temin eden Çınar Koleji idaresi, Kürtçe derslerini başlattı.
KÜRTÇE ŞARKI SÖYLEMEYE BAŞLADILAR
Aralarında Avukat, öğretim üyesi, memur, esnaf, doktor çocuklarının bulunduğu 14 öğrenci 2 haftadır Kürtçe eğitim almaya başladı. Bazılarının az, bazılarının da hiç bilmediği Kürtçe'yi öğrenmeye başlayan öğrenciler, aldıkları derslerin ardından şimdi kısa cümleler kurabiliyor, Kürtçe okuyabiliyor ve aynı zamanda bazı şarkıları da söyleyebiliyorlar. Öğretmenleri ile neşeli ve sıkıcı olmayan bir ortamda eğitim gören öğrenciler, Kürtçe'yi seçmeli ders olarak tercih etmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi.
'AİLELER ÇOCUKLARI İLE KÜRTÇE KONUŞSUN'
Okulda Biyoloji öğretmenliği yaparken Kürtçe derslerine de girmeye başlayan Resul Ayaz ise, öğrencileri sıkmadan Kürtçe öğretmeye çalıştıklarını belirtti. Kürtçe'nin konuşma dili olmasının yanı sıra yazılı dili olduğunu da kaydeden Ayaz şunları söyledi:
"Ailelerin çocukları ile evde Kürtçe konuşmamaları bir handikap. Buradan ailelere çağrıda bulunuyoruz. Çocukları ile evde Kürtçe konuşsunlar, onların yaşlarına uygun olan Kürtçe kanalları, çizgi filmleri izlesinler. Burada çocuklarımızı sıkmadan ve bir oyun havası şeklinde Kürtçe öğretiyoruz. Öğrencilerin bir kısmı Kürtçe biliyordu. Ancak yazı dilini bilmiyorlardı. Kulaktan duyduklarını konuşabiliyordu. Bazıları ise hiç bilmiyor. Ama yaptığımız derslerin ardından şimdi öğrenciler Kürtçe şarkı söyleyebilecek, kısa cümlelerle konuşabilecek ve kendini anlatabilecek düzeye geldiler. Artık öğrencilere Kürtçe'nin kuralları ile ilgili bilgiler vereceğiz."
Haber7