Kuş türlerinin sığındığı Doğu köyü
Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Cıyrıklı Köyünde Türkiye'de bilinen kuş türünün yarısının görüldüğü tespit edildi.
Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Çağan Şekercioğlu, Cıyrıklı Köyünde kuş halkalama çalışması yaptıklarını belirterek, şimdiye kadar 145 kuş türünün halkalandığını bildirdi.
Bölgede 215 kuş türü tespit ettiklerini belirten Dr. Şekercioğlu, bu sayının Türkiye'de bilinen kuş türü sayısının yüzde 45'ini oluşturduğuna dikkati çekti.
Yukarı Cıyrıklı köyünün bulunduğu coğrafi konumunun ve iklim koşullarının birçok kuş türüne yaşam imkanı sunduğunu gözlemlediklerini dile getiren Şekercioğlu, şunları kaydetti:
''Yukarı Cıyrıklı Köyünün 900 metre rakımı olmakla birlikte hemen yanında 5 bin 137 metre yüksekliğinde Ağrı Dağı bulunuyor. Cıyrıklı Köyü, Türkiye'nin en çok irtifa değişkenliğinin olduğu bölge. Birçok kuş türünün bu bölgede yaşama imkanı bulduğunu belirledik. Bölge, Türkiye'deki kuş türlerinin yüzde 45'ine ev sahipliği yapıyor.''
Şekercioğlu, Yukarı Cıyrıklı köyünün sulak bir bölge olduğunu, bu bölgenin aynı zamanda göçmen kuşları için konaklama ve birçok kuş türü için de üreme noktası olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.
Kuş halkalama çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Şekercioğlu, 2005'ten bu yana 145 türden 18 bin 145 kuşun halkalandığını, halkalanan bir ardıç kuşunun Güney Kıbrıs'ta, saz kamışçınının Macaristan'da görüldüğünü bildirdi.
Avrupa Konseyi tarafından 2009 yılının Seçkin Turizm Cenneti olarak seçilen Kars'taki Kuyucuk Gölü'nde de 3 yıldır kuş halkalama çalışması yaptıklarını anlatan Şekercioğlu, bu bölgede de 211 kuş türü tespit ettiklerini, 4 bin kuşun halkalandığını belirtti.