Liseli öğrenciler 'akıllı eldiven' üretti
Gaziantep Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin yaptığı “Akıllı Eldiven Gözünüz Olsun” projesi, TÜBİTAK’ın gerçekleştirdiği ve Gaziantep, Adana gibi illerin de yer aldığı Güneydoğu bölgesinin birincisi oldu
Renklere duyarlı olan eldiven aynı zamanda yolda çukur olması ve merdivenlere yaklaşıldığında uyarıcı titreşimle görme engellileri uyarıyor. İçindeki çip sayesinde görme engelli bir insan kaybolduğunda yer sinyali veriyor. Nerede olduğunu bildiriyor. Hem sesli hem de titreşimli olma özelliği sayesinde gürültülü bir ortamda titreşim sessiz ortamda ise sesli uyarabiliyor.
BASTONA İHTİYAÇ KALMAYACAK
Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü İrfan Koyuncu öğrencilerinin yaptığı akıllı eldiven projesiyle görme engellilerin elinden bastonu almak istediklerini kaydetti. Yeni buluş ile görme engellilerin bastona ihtiyacı kalmayacağını anlatan Koyuncu, "Öğrencilerimiz TÜBİTAK’ın açmış olduğu bilimsel projeler yarışmasında akıllı eldiven projesi ile bölge birincisi oldu.
Gaziantep’ten sonra yapılan 12 bölge yarışmasında, 2-6 Mayıs tarihleri arasında Türkiye geneli finaline öğrencilerimiz katılacaktır. Öğrencilerimizin yaptığı proje iddialı bir projedir. Özellikle görme engellilerin elinden bastonu almak için mücadele veriyoruz. Bilimsel çalışma yapan öğretmenlerimi, öğrencilerimi tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum. Bundan sonra ki projelerde de biz elimizden gelen her türlü desteği öğrencilerimize vermek suretiyle, daha güzel projeler çıkacağını umut ediyorum" dedi.
Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Elektrik-Elektronik bölümü öğretmeni Mehmet Özen ise, “Öğrencilerimiz ilk bu fikir ile geldiklerinde çok mutlu oldum ve onlara yazılım donanım bakamından gerekli çalışmalarında yardımcı oldum. Şuan da projemiz bu aşamaya geldi, bu aşamadan sonra projemizi geliştirmek daha da ileriye götürmek birinci hedefimizdir’’ şeklinde konuştu.
"BİZLERİ GURURLANDIRIYOR"
Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik bölümü öğretmeni ve aynı zamanda okul proje koordinatörü olan İlker Kusav ise, akıllı eldiven ve buna benzer birçok başarılı projeye imza attıklarını ifade ederek "Akıllı eldiveni âmâ olan vatandaşlarımızın günlük hayatta kullanabilmesi bizleri gururlandırıyor.
Burada âmâ olan vatandaşlarımız eldiven ile hareket kabiliyetlerini arttırmasıyla birlikte, eldiven haricinde başka aksesuarlarına şapka, ceket, hatta ayakkabı gibi eşyalarına da kullanabilir. Burada eldivenlerimizin temel özelliği, görme engelli vatandaşlarımıza yardımcı olmak, tek başlarına hayatlarına idame konusunda sabah kalktığında rahatlıkla beyaz atletini, siyah ceketini veya farklı renkteki kıyafetlerini hiç yardım almadan dolabından alabilecek veya masasında ayran, kola, su gibi içecekleri eldiven sayesinde dokunarak, o içeceğin ne olduğunu algılayabilecek. Burada temel amaç, yardım almadan kendisini başkasına bağımlı hissetmeden günlük yaşantısını devam ettirebilmesidir” ifadelerini kullandı.
"ALTERNATİFLERİ ARTIRMAK İSTİYORUZ"
Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik bölümü 11. sınıf öğrencisi Doğukan Şimşek görme engelliler için alternatif bulunmadığını belirterek, "'Eldiveniniz gözünüz olsun' projesiyle, TUBİTAK tarafından Gaziantep ve Adana bölgesinde birinci olduk. Eldiveni yapma amacımız görme engellilerin, cihaz ve alet alternatifleri çok bulunmamaktadır. Biz eldivenleri günlük hayatımızda sıkça kullandığımız için, üzerine malzeme ekleyerek daha çok geliştirmiş bulunmaktayız" ifadelerine yer verdi.
11.sınıf öğrencisi Burak Şimşek ise çevresindeki görme engelli bir kişinin yaşadıkları sıkıntıları gözlemleyip, baston gibi aletlerin haricinde bu tür bir cihaz ürettiklerini söyleyerek, "'Eldiveniniz gözünüz olsun' projemizde, görme engelli olan bir akrabamızın yaşadıkları sıkıntıları gözlemledik. Gözlemlediğimiz sıkıntılar üzerine internette yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda, bu gibi engelleri kontrol etmek için, baston haricinde bir alet bulunmadığını tespit ettik.
Bunun üzerine görme engelli kişiler için renk ayrımı, yön bulucu ve ışıkları algılayacak bir tasarım hazırlamak amacımız oldu. Projemizde kullanacağımız malzemelerin araştırmalarını yaptık. Projemizin dört ana özelliği vardır. Yön bulmak, renk ayrımı yapma özelliği, serbest mod özelliği ve masaj modu özelliği bulunmaktadır. Yön bulma ve siyah-beyaz modu, kullandığımız sensörler sayesinde gerçekleştirdik. Uyarıcı eleman olarak ise, cep telefonlarındaki titreşim motorlarını seçtik. İstediğimizde sistemi de sesli hale getirebiliyoruz.
Biz titreşim motorlarını hem sistemi sesli çalışması için, hem de sistemi sokak ortamı gibi gürültülü ortamlarda çalışabilmesi, böyle bir uyarı motorunu seçtik. Tüm sistemi mikro işlemci kartı ile kontrol etmekteyiz. Yaptığımız bu sistem yazılımcı ile çalışmaktadır. Projemizi geliştirerek GPS de ekleyeceğiz. Bu GPS’i ekleme amacımız ise görme engelli kişi kaybolduğunda nerede olduğunu bulabilmektir" diye konuştu. 2 Mayıs'ta bu projeyle, Türkiye genelinde dereceye girmek için yarışılacak.
Yeni Akit
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.