Liseliye eğitim kampüsü

Liseliye eğitim kampüsü

Liselilere eğitim kampüsleri için kolları sıvayan Milli Eğitim Bakanlığı her ildeki talebe cevap verebilecek arazileri incelemeye aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın hayata geçirmeye hazırlandığı yeni projesiyle öğrenciler artık okuldan çıkmak istemeyecek. Eğitim kampüsleri projesi için kolları sıvayan Bakanlık, her ildeki talebe cevap verebilecek arazileri incelemeye aldı. Proje için uygun olduğu tespit edilen bu arazilere, kamu özel ortaklığı modeliyle yap-kirala-devret şeklinde işletilecek olan kampüsler, alışveriş merkezlerinden spor salonlarına, mescidinden yüzme havuzuna kadar öğrencilerin her ihtiyacına cevap verecek şekilde tasarlanıyor. Öngörülen 33 projeden 8'sinin belli bir noktaya geldiğini ve 2013 yılında ihaleye sunulacağını belirten MEB Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, "Eğitim Kampüslerimiz parmak ısırtacak ve üniversiteler bile bu kampüslere gıpta ile bakacak" dedi.

MAHALLE OKULLARI KÜÇÜKLERE

Liselerin eğitim kampüslerinde eğitim görmeye başlamasıyla mahalle okulları ilköğretim öğrencilerine kalacak. Proje ön çalışması süresinde Bakanlık, ilköğretim öğrencilerinin kendi mahallelerinde sosyal ve kültürel ortamlarında eğitim görmelerinin daha uygun olduğuna karar verdi. Liselilerin eğitim kampüslerine geçmesi ile bu okullarda sınıflar ferahlayacak ve sınıf başına düşen öğrenci sayısı azalacak.

Kamu özel ortaklığı modeliyle yap-kirala-devret şeklinde işletilecek olan kampüslerin arsasını Bakanlık belirleyecek. Bakanlık, proje ve finansman riskini yüklenicilere bırakarak 3 yıl ödemesiz 25 yıl süreyle kira ödeyecek ve tesisin 25 yıl süreyle yenileme de dahil bütün bakım onarımını ve riski yüklenicilere bırakılacak. Altyapı ihtiyaçlarını en yüksek düzeyde karşılarken kirayı da 25 yıla dağıtacak olan Bakanlık, böylece az bütçe ile çok yatırım yapmış olacak. Kampüslerin işletimi sadece yerli yatırımcılara verilmeyecek. Yabancı yatırımcılar ve finans kurumları ile de biraraya gelen Bakanlık, projeyi onlara da sundu. Proje maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle Bakanlık, yabancı yatırımcılardanda işletme için teklif bekliyor.

ÜNİVERSİTELİLER KISKANACAK

Bakanlık 2013 yılında hazırlığı tamamlanan 8 projeyi ihaleye sokacak. Gelen işletme talepleri eğitim kampüsleri projesine yön verecek. Kampüslerde okutulacak ve istihdam edilecek öğretmenlerin verileri de "Öğretmen İstihdam Projeksiyonları, Stratejileri ve Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi(IKOP) ile belirlendi. 2014'te yapımı başlayacak kampüslerle ilgili olarak MEB Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, "Eğitim Kampüslerimiz parmak ısırtacak ve üniversiteler bile bu kampüslere gıpta ile bakacak. Eğitim kampüsleri Türkiye'nin prestij merkezleri haline gelecek" dedi.

10 bin öğrenci okuyacak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 2014 yılından itibaren yapımını başlatacağı tam teşekküllü eğitim kampüslerinin ayrıntıları netleşmeye başladı. 81 ilde şehirden en fazla 10 km uzaklıkta yapılacak olan eğitim kampüslerinde, alışveriş merkezlerinden spor salonlarına, mescitten yüzme havuzuna, Z- Kütüphanelerinden otoparka kadar, bir öğrenciye okul dışını aratmayacak her ayrıntı bulunacak. Minimum 100 bin metrekare arazi üzerine kurulacak kampüslerin sınırı 600 bin metrekareye kadar ulaşabilecek. Eğitim kampüslerinde sadece 3. sınıf kademesi olan liseliler eğitim görecek ve her kampüste 10 bin öğrenci okutulacak.

Yeni Şafak