Lüks site yapan okul inşa edip bağışlasın!
İstanbul'da, her yıl katlanarak artan derslik açığını kapatabilmek için örnek bir proje geliştirildi.
Sultan Uçar'ın haberi
İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız'ın önerisiyle lüks rezidanslar ve çok katlı lüks siteler yapan özel inşaat firmalarının okul yapıp devlete devretmeleri için Ankara'da çalışma başlatıldı
İstanbul'da, her yıl katlanarak artan derslik açığını kapatabilmek için örnek bir proje geliştirildi.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer göreve başladıktan hemen sonra 3 bin 285 okulda 2 milyon 545 bin öğrencinin okuduğu İstanbul'da gözlerden uzak olarak neredeyse her hafta sonu okul okul gezerek saha çalışması yaptı. Dinçer'in ilk çalışmayı yaptığı Esenler'de gördükleri ise soğuk duş etkisi yarattı. Yıkılmaya yüz tutmuş bir okulun hemen yenilenmesi için talimat veren Bakan Dinçer yaşadıklarım, "Esenler'de gördüklerim kalbimi sıkıştırdı" diye özetledi. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'i rahatlatacak çözüm önerisi İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız'dan geldi.
GÖÇLE YAŞANAN İHTİYAÇ GİDERİLECEK
Bakan Dinçer'e kapsamlı bir sunum yaparak 64 sayfadan oluşan rapor sunan Yıldız, okul-derslik ihtiyacı için de örnek bir öneride bulundu. Yıldız, lüks siteler yapan inşaat firmalarının da, TOKİ gibi eğitim alanında sorumluluk alarak site bahçesine bir de okul yaptırmasını ve bunun için yasal düzenleme yapılmasını istedi. Okul yapımı için arsa bulmakta zorlanan ve göç nedeniyle her yıl nüfus yoğunluğu katlanarak artan ilçeler başta olmak üzere ciddi bir rahatlama sağlayacak projeyi Bakan Dinçer'in de olumlu karşıladığı öğrenildi. 2-3 milyon Euro'lara kadar fiyatlarda lüks daire ve villalar satan inşaat firmalarının da, lüks daire ya da villa fiyatına aynı site içerisinde 20-30 derslikli bir okul yaparak devlete bağışlamasının sağlanması için hukuki zemin araştırılıyor. Böylece her türlü sosyal imkânı sunan lüks siteler, ortalama 3 milyon TL'lik bir yatırımla eğitim alanında da önemli bir sorumluluk almış olacak.
'25 BİN YENİ DERSLİĞE İHTİYACIMIZ VAR'
Projeyle ilgili önerilerini Ankara'ya bildirdiğini kaydeden İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız Habertürk'e şöyle konuştu: "İstanbul'da göçle birlikte her yıl ortaya derslik açığı çıkıyor. Şu anda 55 bin dersliğimiz var. Derslik başına düşen öğrenci sayısı 44. Bunu 43'e düşürmek için bizim her yıl 200 yeni dersliğe ihtiyacımız var. 2023 hedeflerinde İstanbul'da derslik başına düşen öğrenci sayısının 30 olmasını hedefledik. Bunu sağlayabilmek için bütün parametreleri işlettiğimiz takdirde 25 bin yeni derslik yapmamız gerekiyor"
'BİR BLOKTA BİR KÖY KADAR İNSAN YAŞIYOR'
Bakan Dinçer'e İstanbul'la ilgili kapsamlı bir rapor sunduklarını söyleyen Yıldız, "Her bir bloku neredeyse bir köy nüfusu kadar olan çok katlı ve lüks siteler yapan inşaat firmalarımız, yaptıkları sitelerin içerisine birer okul yapıp devlete bağışlayabilirler. Devletimiz de bu okullara onların adını verir. Projenin hayata geçmesi, İstanbul'da sınıf mevcutlarının düşürülmesi için yapılan çalışmalara ciddi katkı sağlayacak" dedi.
Kuruluş tarihleri 1800'lere uzanan ve Türkiye'de eğitim veren yabancı özel liseler eğitim dönemine kontenjanlarını doldurarak girdi. Alman Lisesi, Amerikan Robert Lisesi, İtalyan Lisesi, Saint Joseph Fransız Lisesi, Tarsus Amerikan Koleji gibi birçok okuldan kimisi kontenjanlarını tamamlamak için puanlarını 350'ye kadar düşürdü kimisi ise sadece bir puan düşürerek kontenjanlarını doldurdu. Bu yıl 1796 öğrenci yabancı özel lise¬lerde eğitimine başladı.
RAPORDAN BAŞLIKLAR:
- İstanbul'da 3 bin 285 okulda 2 milyon 545 bin 683 öğrenci okuyor.
- Derslik başına 44, şube başına 32 ve öğretmen başına 26 öğrenci düşüyor.
- İstanbul'da 24 bin 588 öğretmen açığı bulunuyor. "1996-1999 doğumlu olup İstanbul'da yaşayan okula hiç kayıt yaptırmayan 3 bin 855 çocuk hedef kitle olarak belirlendi.
- Nüfus artışı ve göç nedeniyle her yıl ortalama bin derslik yapımına ihtiyaç var.
haberturk