Lumia 920 ile Windows8 deneyimi
Nokia‘nın Eylül ayında tanıtılan Windows Phone 8 işletim sistemli akıllı telefonu Lumia 920 Türkiye lansmanı gerçekleşti.
Akıllı telefon segmentinde yeni bir pencere açan Nokia, yeni rengarenk Lumia serisini Türkiye'deki müşterilerinin beğenisine sundu. Nokia bu seri ile Lumia 800 ve 710 modellerinde kullandığı Windows Mobile 7,5 işletim sistemini bir kenara bırakarak Windows8'e geçiş yaptı.
LUMİA 920'YE BAKIŞ
Nokia'dan test için gönderilen cihazın ambalajını açtığımızda karşımıza şık bir kutu tasarımı çıkıyor. Bu kutu, popüler bir akıllı telefonun kutusundan esinlenildiği hissini veriyor.
Cihazı elinize aldığınızda klasik Nokia tasarım karakterini hissedebiliyorsunuz. 130x70,8x10,7 mm boyutlarındaki Lumia 920’nin daha ince ve hafif olsa daha iyi olabilirdi.
Cihazı açarken standart Windows8 kurulumlarında olduğu gibi birkaç temel soru ile karşılaşıyorsunuz. Google'ın Android'de yaptıgı gibi Lumia'yi da açarken bir Microsoft mail ile hesap oluşturuyorsunuz. Bu sayede 'Windows Mağazası'ndan farklı uygulamaları indirebiliyor ve indirdiğiniz bu uygulamaların takibini accountunuz ile takip ve koordine edebiliyorsunuz.
Telefonda 4,5 inç ve 1280x768 çözünürlükteki PureMotion HD+ ekran dikkatimizi çekiyor. PureMotion HD+ teknolojisi parlak ışıkta renkleri yeniden ayarlayarak daha net bir görüş imkanı sağlıyor. Bu teknoloji, bazı dokunmatik telefonlarda ekranı kaydırırken ortaya çıkan bulanıklıkların da önüne geçiyor. Ekran diğerlerinden tam iki buçuk kat daha hızlı tepkime veriyor.
Kuzey ülkesi Finlandiya’nın markası olan Nokia, soğuk havalarda eldiven giyenler için de bir güzellik düşünmüş. Lumia 920’nin ekranında kullanılan PureMotion HD+ teknolojisine bir de ‘eldivenle kullanabilme’ imkanı eklenmiş.
Gelelim kablosuz şarj özelliğine. Artık Lumia 920 kullanıcıları ‘ince uçlu Nokia şarjı’ aramak zorunda kalmayacak. Aksesuar olarak satın alınacak ‘şarj yastıkları’nın üzerinde bekletilecek olan telefon kısa bir sürede şarj olacak. Bu alandaki stadartları belirleyen Qi’ye uyumlu olan yastık sayesinde bu özelliği destekleyen tüm cihazlar da aynı yastık üzerinde şarj edilebilecek. Ayrıca USB bağlantısından da şarj edilebilen Lumia 920’deki bataryanın Nokia’nın bu güne kadar kullandığı en büyük batarya.
Lumia 920'in kamerası, 8 MegaPixel’lik Carl Zeiss merceği ile güçlendirilmiş. Kameranın merceği apple ve androidlerde olduğu gibi cihazın üst köşelerine değil orta bölümde konumlandırılmış. Bu konumlandırma fotoğraf makinesinin verdiği ortalama hissini daha iyi veriyor. Fotoğraf çekmek için ekrana dokunmak yerine sağ üstteki deklanşör butonunu kullanılabilir.
32 GB dahili depolama alanının yanı sıra, Microsoft’un bulut depolama hizmeti SkyDrive’a kolay erişim seçeneği ile oldukça geniş bir arşivi yanınızda taşıyabilirsiniz.
Lumia 920'yi kullanmak için, SIM kartınızı kestirerek micro SIM haline getirmeniz gerekiyor. Bu hali ile 920, kullanıcısı için geçici bir heves yerine kalıcı bir 'asistan' olma hissi veriyor. Ayrıca micro sim kullanan diğer akıllı telefon kullanıcılarına da 'beni de bir kez dene' çağrısı yapıyor.
WİNDOWS 8 ARAYÜZÜ
Lumia 920, Windows8 için geliştirilen ve kutucuklardan olusan arayüzün mobil cihaz versiyonu ile karşılıyor sizi. Kabul etmek gerekir ki diğer mobil işletim sistemlerine aşina olan kullanıcılar için ilk basta alışması zor. Ancak; gerek kullandıkça, gerekse de Windows8 yaygınlaştıkça bu yabancılığın çok hızlı bir şekilde ortadan kalkacaktır.
Microsoft Office’in üzerinde yüklü geldiği cihaz, işyerinde hazırladığınız profesyonel dokümanlar üzerinde çalışmanızı da kolaylaştıracak.
UYGULAMALAR
AppStore veya GooglePlay benzeri bir market olan Windows Mağazası üzerinden telefonunuza uygulamalar yükleyebilir ve telefonunuzu zenginleştirebilirsiniz.
Açıkçası, mağazadaki uygulama sayısı henüz pek yeterli görünmüyor. Microsoft'un Apple ve Android uygulamalarının zenginliğini bir an önce yakalamasını ümit edelim.
Bugün