LYS’de matematik yine terletti
Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) dünkü oturumlarında, üniversite hayali kuran öğrenciler ter döktü.
Yaklaşık 744 bin 562 öğrenci Matematik (LYS-1), 70 bin 767 öğrenci de Yabancı Dil (LYS-5) sorularını cevapladı. Saat 10.00’da gerçekleşen matematik oturumunun ardından öğrenciler, 14.30’daki yabancı dil sınavına katıldı. Müfredat dışından soru çıkmadığını belirten adaylara göre matematik ve geometri soruları zordu. Ancak FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, soruların 2013 LYS’ye göre kolaylaştırılmış olduğunu söyledi.
Çocuklarını yalnız bırakmayan veliler de okul bahçelerinde hem dua etti hem de öğrencilerin heyecanına ortak oldu. Kızının sınavdan çıkmasını beklerken heyecandan fenalık geçiren Fatma Turhan, “Çok heyecanlıyım, bütün sınava giren yavrulara da dua ettim. Hepsi için hayırlısı olsun ve kolay geçsin.” dedi. Sınav çıkışı gözyaşı döken öğrencilerin yanında, stresten kurtuldukları için yüzleri gülenler de vardı. Sınava ilk defa giren Beyzanur Aydın, “Geometri soruları çok zordu. Ancak atlattığım için mutluyum.” diye konuştu. Uğur Şahin ise matematik sorularının önceki yıla göre kolay olduğunu dile getirdi. Mahide Akyazıcı da matematiğin kolay ancak geometrinin zorladığını ifade etti.
Sınav sorularını değerlendiren FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, müfredat dışı ve hatalı soru olmadığını kaydetti. Ardıç, “Ancak adayları uğraştırabilecek 6-7 tane işleme dayalı, zaman kaybına neden olabilecek sorular vardı.” dedi. Geometrinin de 2013 LYS’sine göre daha kolay olduğunu dile getiren Ardıç, sorular kolay ve orta seviyede olmakla birlikte 3 tane seçici soru olduğunu ve kolay soruların da bilgi gerektirdiği için bazı öğrencilere zor geldiğini kaydetti.
LYS maratonunda sıra 21 ve 22 Haziran’da yapılacak Fen Bilimleri (LYS-2) ile Edebiyat-Coğrafya oturumunda (LYS-3). Önümüzdeki hafta sonu düzenlenecek sınavlardan sonra öğrenciler, sonuçlarını ve tercih dönemini bekleyecek.
Asıl mesele, 920 bin adayın fen bilimlerinde sıfır çekmesi
“Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sonuçlarına göre Türkiye 44’üncü sırada. Geçen seneki LGS ve LYS’de 920 bin öğrenci fen bilimlerinde sıfır çekti. Adaylardan 420 bini matematik, 85 bini sosyal bilgiler, 5 bini ise Türkçe’de kalem oynatamadı.” Eğitim sistemindeki yetersizlikleri ifade eden bu bilgileri, Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe paylaştı. Suni gündemlerle eğitimin gerçek sorunlarının gölgelenmek istendiğini savunan Bahçe, yetkililere seslendi: “Çocuklarımızı ölüme götüren okul güvenliği sorununu konuşalım. Diyarbakır Lice’de 370 öğrencinin, suyu akmayan okulda nasıl eğitim yapacağını konuşalım. Fatih projesi gibi fuzuli akıtılan paraların bir kısmı ile gerçek problemleri çözmeliyiz. Zerre kadar bütçe harcamadan öğretmenlerimizin mesleki itibar sorununu çözmeye yönelik ortak çalışmalara ihtiyacımız var. Hiç kimse eğitim gibi geniş kitleleri ilgilendiren, milletin yarınlarını ilgilendiren önemli alanlarda tek başına karar verme yetkisini kendisinde görmemeli. Hiç kimse sermayesi insan olan ve her bir eseri başlı başına özel işçilik gerektiren eğitim sektöründe sorunları tek başına ya da taraftarları ile çözebilecek kadar usta da değildir. Bugün birlik olma zamanıdır.
Zaman
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.