LYSye Girmeden Önce Mutlaka Okuyun

LYSye Girmeden Önce Mutlaka Okuyun

Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) sayılı günler kala sınava girecekler bu haberi okumadan sınava girmeyin.

Adayların lisans programlarını tercih edebilmeleri için LYS’lerde 180 ve üzerinde puan almaları gerekiyor. Tercih hakkını yakalamak için YGS’de 180 puan almış öğrencilerin LYS testlerinde de yüzde 20 başarı göstermeleri gerekiyor.

Habertürk Gazetesi'nden Pervin Kaplan'ın haberine göre Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılan adayların üniversitelerin lisans programlarını tercih edebilmeleri için 180 ve üzerinde puan almaları gerekiyor. İki hafta sonunda gerçekleştirilecek ve 5 oturumolacak LYS’lerde 180 ve üzerinde puan alan adaylar tercih yapma hakkına sahip olacak.

Tercih hakkını elde edebilmek için de (YGS) 6 puan türünden birinde 180 ve üzerinde puan alan bir adayın LYS’lerde yüzde 20 başarı sağlaması gerekiyor. 5 ayrı oturum halinde gerçekleştirilecek LYS’lerde Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) hariç tümsınavlar iki ya da üç testten oluşacak.

Adayların onlara tercih yapma hakkını sağlayacak olan 180 baraj puanlarını nasıl aşacaklarına gelince, bunun formülü “yüzde 20” başarıyı tutturmaktan geçiyor. Eğer Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 180 puan aldıysanız yapmanız gereken bir sınavı oluşturan her testten yüzde 20 net çıkarmak. Her sınavda 180 baraj puanınızı aşmanız için çıkarmanız gereken net sayılarınız şöyle olacak.

MATEMATİK SINAVI: (LYS-1): Bu sınavda matematik testinde 50, geometri testinde de 30 olmak üzere 80 soru yer alıyor. Ortalama yüzde 20 başarı içinmatematikten ortalama 10, geometriden de ortalama 6 soru netiniz olmalı.

FEN BİLİMLERİ SINAVI ( LYS- 2 ): Fizik, kimya ve biyoloji testlerinde 30’ar olmak üzere toplam90 soru yöneltiliyor. Her 3 testten de çıkarmanız gereken net sayısı 6’şar soru olacak.

EDEBİYAT- COĞRAFYA SINAVI ( LYS -3 ): Türk dili ve edebiyatı testinden 56, coğrafya 1 testinden 24 olmak üzere 80 soru var. Türk dili ve edebiyatından 11-12 soru, coğrafyadan da 5 soru yüzde 20 başarı sağlar.

SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS -4): Tarih testinden 44, Coğrafya 2 testinden 14 ve felsefe grubundan da 32 olmak üzere 90 soru var. Tarih için 9, coğrafya için 3-4, felsefe grubu için de 6-7 soru yeterli olur.

YABANCI DİL SINAVI (LYS-5) : Toplam80 soru sorulacak. Adayın 16 net yapması yeterli.

YGS’Sİ İYİ GEÇEN DAHA AZ SORU ÇÖZER

Toplam 12 tane olan LYS puanlarınızla tercih yapabilmek için 180 puana ulaşabilmenin yolunun sınavlardaki sorularda yüzde 20 başarı sağlamak olduğunu söyledik. Bu puanı alarak tercih yapma hakkını kazanırsınız ancak unutmayın bu bir lisans programına yerleşeceğiniz anlamını da taşımaz. Bu puan birçok lisans programı için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle de sizler bu baraj puanının üzerine çıkabilmek için daha fazla net yapmalısınız. Hedefiniz 180’in üzerinde puan almak olmalı. Biz bu rakamları sizlere fikir vermesi açısından yaptık. Siz bunları dikkate alarak, daha fazla net çıkarmanın gayreti içinde olmalısınız.

GEOMETRİ, COĞRAFYA VE FELSEFE SORULARI ZORLUYOR

LYS’nin toplam 5 sınavında 13 ayrı test yer alıyor. Adayların en zorlandıkları testlerin başında geometri, felsefe ve coğrafya testlerinin soruları geliyor. Bu testlerin yapılma ortalamaları geçen yılın verilerine göre incelendiğinde 50 soruluk geometri testinde ortalama son sınıfta okuyan öğrenciler için 7.52 iken bu oran tüm adaylar için 6.73’e düşüyor. Geçen yıl psikoloji, sosyoloji ve mantık konularındaki 30 sorudan oluşan felsefe grubunda bu ortalama son sınıf öğrencileri için 6.75, tüm adaylar için ortalama ise 6.86 oluyor. Coğrafya-2 testinde bu ortalama son sınıflarda 6.15, tüm adaylarda 6.33 iken Coğrafya-1 testinde ise ortalama 7.5 olarak gerçekleşiyor.

En iyi okullardan kaçışlar başlayacak

Danıştay’ın öğrencilerin talebini reddetmesiyle bu yıl üniversite sınavlarına giren öğrencilerin yerleştirme puanlarının hesaplanmasında okul başarısı olarak nitelendirilen Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) kullanılmayacak. Oysa 1999’dan bu yana uygulanan AOBP adayların üniversite yerleşme puanlarına “okullarının başarısını” yansıtırken, Anadolu ve fen liselerini çekici hale getiriyordu. Zaten AOBP’nin getirilme nedeni de 1982’de uygulanmaya başlanan Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere sınavlarda başarılı bu okullardan 2’nci sınıftan itibaren öğrencilerin not yüzünden “kaçmasıydı.” Öğrenciler 1982’de yerleştirme puanlarına OBP’nin eklenmesiyle birlikte Anadolu ve fen liselerinden notlarını daha kolay yükseltebilecekleri liselere geçiş yapmaya başlayınca bu okulların boşalmasını önlemek için AOBP’ye geçilme kararı alındı. Okul başarısı olarak da nitelendirilen bu uygulama okulun tüm öğrencilerinin üniversiteye giriş sınavının ilk basamağında gösterdikleri başarının yerleştirme puanlarına yansıtılması anlamına geliyordu. İlk yıllarda yerleştirme puanlarındaki etkisi yüzde 21’e kadar çıkan AOBP’nin etkisi sonraki yıllarda yüzde 7’ye kadar düştü.

AYNI SORUNLAR YAŞANACAK

İşte bir dönem başarılı okulların “notlar” yüzünden boşalmasına yol açan OBP bu yıl tekrar uygulanmaya başlıyor. Uzmanlara göre 1982’den sonra yaşanan sorunlar tekrar görülecek. Derslerin daha ağır ve notların daha “kıt” olduğu bu okullardan öğrenciler daha yüksek puan alabilecek okullara gidecek. Bu durum Anadolu ve fen liselerinden başarılı öğrencilerin kaçmasına ve okullarda not kavgalarının yaşanmasına yol açacak.

UZMANLAR TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKİYOR

AYNI SORUNLAR TEKRARLANACAK

Salim Ünsal Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü
OBP uygulanmasıyla birlikte 1990’lı yıllarda sınavlarda başarı düzeyi yüksek olmasına rağmen okul notları düşük olan fen ve Anadolu lisesi öğrencileri lise 2’den itibaren daha yüksek not alabilecekleri okullara gittiler. ÖSYM bunun üzerine OBP’nin istatistik bir yöntemle ağırlıklandırılmasına karar verdi. Bu karardan sonra adaylar yerleştirme puanlarını yükseltmek için başka bir okula geçmek gibi sıra dışı bir yöntemi kullanmaya gerek duymadılar. Hesaplama yöntemini değiştirmek hem adaleti sağladı hem de kaçışları engelledi. Tekrar OBP’ye dönmek yine okullardan kaçış sorunlarını yaşatacak.

3 İLA 24 PUAN KAYBI OLACAK

Celil Vardar Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü
DİPLOMA notlarının OBP’ye dönüştürülmesi okulların kendi öğrencilerini kollamak adına 1999’lu yıllarda olduğu gibi yüksek not vermelerinin yolunu açacak. Objektif not veren okullardan, kolay not alınabilecek okullara yönelik nakiller başlayacak. Oysa AOBP’ye geçilmesinin nedeni bunlardı. YGS puan ortalaması yüksek olan okullarda okuyan ve ortalama düzeyde veya ortalamanın altında bir başarı düzeyine sahip öğrencilerin yeni uygulamayla okul başarısından dolayı aldıkları katkı azalacak. Bu uygulamayla sınavda başarılı okulların öğrencilerinin kaybettiği puan 3 ile 24 arasında olacak.

KOLAY NOT İÇİN GİDER

Cihan Yeşilyurt Fen Bilimleri Dershaneleri Reh. Koordinatörü
 ÖZELLİKLE yüksek not almanın zor olduğu Kabataş Erkek, İstanbul (Erkek) liseleri gibi okulların öğrencilerini olumsuz etkileyecek. Çünkü adayın diploma notu baz alınıyor ve artık okulun herhangi bir katkısı yok. Okulun önemi de kalmayacak.

İYİ OKULU TERCİH AZALIR

Nazik Kösegil Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü
 ÖĞRENCİLERİN daha kaliteli bir eğitim ve ÖSYS’deki olumlu getirisinden dolayı tercih ettikleri Anadolu ve fen liseleri özelliklerini kaybedecek. Bundan dolayı artık tercih etmeyeceklerdir.

NOT KAYGISI YAŞANACAK

Faruk Ardıç FEM Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü
 AĞIRLIKLANDIRMA özellikle başarılı fen, Anadolu ve sosyal bilimler liseleri gibi okullarda okuyan ve başarıları ortalama düzeyinde olan öğrencileri olumsuz etkileyecek. Çünkü söz konusu liselerde okuyan öğrenciler okullarının başarısından dolayı puanları belli bir oranda ağırlıklandırılıyor ve yerleştirme puanlarını olumlu etkiliyordu. Ağırlıklandırma kaldırıldığında bu okulların cazibesi kalmayacak. Türkiye için bir kazanım olan bu okullar değersizleşecek. Uygulama başarılı okullar ve çalışkan öğrencileri cezalandırıyor. Geçmişte de son sınıfta başarılı okullarda okuyan öğrenciler, not kaygısı olmayan okullara geçiyordu.

Aktif Haber