Hayrettin KARAMAN
Makedonya'da İmam Hatip okulları
Bizde altmış yılını dolduran İmam Hatip okulları imanlı milletimizin yardım, dua ve taleplerinin eseridir. Kim ne derse desin bu okullar devirlerini doldurmuş değildir; tam aksine tecrübe birikimi ile yolunda ilerlemekte, ihtiyaca daha iyi cevap verebilmek için ilgililerin himmet sahipleri gece gündüz çaba göstermektedirler.
Bu arada şunu da söylemeden asıl konuya geçemeyeceğim:
CHP iktidara gelirse İmam Hatip okullarının sayısını azaltacak, bunları yalnızca ihtiyaç kadar imam hatip yetiştirecek okullar olarak düzenleyecekmiş. Buna darbe yapan askerler dahil bu partinin geçmiş temsilcilerinin de, TÜSİAD'ın da, masonların da gücü yetmedi ve yetmez. Boşuna heveslenmesinler; çünkü hevesleri elbette kursaklarında kalacak, bu milletin yoksulları altı yüz lira karşılığında okullarını satmayacaklardır. Ayrıca hatırlatmak gerekir ki, bu imanlı ve erdemli yoksulların ihtiyaçlarını gidermek hem devletin hem de durumu iyi olan Müslümanların önde gelen dini, ahlaki ve hukuki ödevleridir.
Makedonya'da, bizimkilere çok benzeyen üçü kız ikisi erkek olmak üzere beş İmam-Hatip okulu olduğunu söylediler. Bunlar Kalkandelen, Üsküp ve Gostivar'da imiş. Biz Kalkandelen'deki kız İmam Hatip okulunu ziyaret ettik. Binası, sınıfları, yöneticileri, öğretmenleri, programları, öğrencilerin disiplinleri, kılık ve kıyafetleri, araç ve gereçler, içinde bulundukları şartlar göz önüne alındığında "mükemmel" diye vasıflandırmayı hak ediyor. Fen ve kültür dersleri yanında temel İslam ilimleri de bu okul seviyesinde okutuluyor. Bizdekinden bir yıl fazla olan ilköğretime dayalı dört yıllık İmam Hatip okullarından mezun olan öğrenciler istedikleri üniversiteye devam edebiliyorlar. Türkiye İmam Hatip okullarından mezun olup da Makedonya'da üniversiteye girenlere –Makedon yönetimi- engel çıkarma teşebbüsünde bulunmuş; bunun da halledilmesi için bizim yetkililerimizin himmeti bekleniyor.
Birinci ve üçüncü sınıfların derslerine girdik, isteyen öğretmenleri ve öğrencilerin tamamı başlarını örtmüşler, şevkli ve istekli olarak derslerini yapıyorlar. El becerileri ve sanat çalışmaları da var. Üçüncü sınıftan iki öğrencinin yaptıkları hat çalışmasının iki örneğini bize hediye ettiler.
Okulda beş dil öğretiliyor: Makedonca, Arnavutça, Türkçe, Arapça ve İngilizce. Müdürlerine "bu dilleri ne kadar öğrenebiliyorlar" diye sordum, "gramerlerini iyi öğreniyorlar, konuşmaları biraz zayıf oluyor" dedi. Sonra öğretmenler odasına gittik, okul birincisi kızımızın öğretmeni mezuniyet evrakını hazırlıyordu. Latife olsun diye kızımıza "öğretmenin sana iltimas yaparak notlarını dolgun mu yazıyor" diye sordum, "Burada öyle şeyler olmaz" diye cevap verdi. "Bu cümleyi kurabildiğine göre dili iyi öğrenmişsin, tebrik ederim" dedim, gülüştük.
Bu okulların gideri halkın yardımı ile sağlanıyor; Türkiye'de yaşayan Müslümanların da himmetlerine ihtiyaç var. Son asırda 12 medrese vardı; Ataullah Efendi, Hafız Necati Efendi, Müderris Hafız Abdürrahim Efendi, Üsküp Ulema meclisi başkanlığı yapan (1946) Hafız Aziz Fettah Efendi, Hafız İdris Efendi, Türkiye'ye hicret ettikten sonra bizim de hocamız olan Bekir Sadak gibi büyük alimlerin yetiştiği bu ülkede dilerim İmam Hatip okulları ve İlahiyat fakülteleri medreselerin yerini tutacak, boşluğu dolduracak, İslam'ın nurunu Avrupa'nın kıyısından Batı'ya yansıtacaktır.
Yeni Şafak
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.