Mars'a giden robot ve Risale-i Nur yorumu
İnsanoğlu yine merakını peşine takıldı
Ahmet Bilgi'nin haberi:
RİSALEHABER-İnsanoğlu yine merakını peşine takıldı. NASA tarafından Mars gezegenine gönderilin robot Curiosity, burada herhangi bir canlıya yaşam kaynağı olup olmadığıyla ilgili delil arayacak.
İnsanı en fazla tahrik eden saikin merak olduğuna dikkat çeken Bediüzzaman Said Nursi, "insanın ayda, jüpiterde ne olduğu sana anlatılacak dense yarı ömrünü tereddütsüz vereceğini" belirterek Peygamber efendimizin (asm) Cenab-ı Hak'tan getirdiği haberlere dikkat çekiyor.
İşte Mars merakı haberi ve Risale-i Nur'da geçen ifadeler...
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından şimdiye kadar üretilmiş en zeki gezegenler arası gezginci robot olan Curiosity (Merak), Mars gezegenine indi.
Radyoaktif plütonyumun parçalanması sonucu açığa çıkan sıcaklıkla işleyen, yaklaşık 900 kilogram ağırlığındaki Curiosity, son derece hassas olarak tasarlanmış ısı kalkanı ve gezegen yüzeyine inişini yavaşlatmak için kullanacağı sesten hızlı açılan paraşütü yardımıyla Kızıl Gezegen'e indi.
İnişi Californiya'daki merkezlerinde saniye saniye takip eden NASA mühendisleri ve bilim insanları üzerinde 10 yıldır çalıştıkları aracın inişinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesinin ardından birbirlerine sarıldı.
Curiosity, Mars ile Dünya arasında, 14 dakikayı bulan sinyal ulaşma farkı nedeniyle Earthlings adlı bilgisayar yazılım şirketince geliştirilen yarım milyon bilgisayar kodunu izleyerek Mars'a inişini, dünyadan hiçbir yardım almadan kendi başına gerçekleştirdi.
Robot, gezegenin şimdiye dek herhangi bir canlıya yaşam kaynağı olup olmadığıyla ilgili kanıt arayacak.
Araç, gezegendeki ilk saatlerinde çeşitli fotoğraflar da çekecek. İlk fotoğrafların düşük kaliteli siyah-beyaz fotoğraflar olması bekleniyor. Aracın ilk renkli fotoğrafları önümüzdeki iki gün içinde çekmesi bekleniyor. Curiosity, NASA'nın gezegen yüzeyine gönderdiği dördüncü araç ancak bugüne kadar gönderilen araçlardan çok daha gelişkin özelliklere sahip. (BBCTürkçe)
BEDİÜZZAMAN: İNSANI EN ZİYADE TAHRİK EDEN MERAKTIR
Bilirsin ki, en ziyade insanı tahrik eden meraktır. Hatta, eğer sana denilse, “yarı ömrünü, yarı malını versen, Kamer’den, Müşteri’den (Jüpiter) biri gelecek; Kamer’de, Müşteri’de ne var, ne yok, sana haber verecek. Hem doğru olarak senin istikbalini ve senin başına ne geleceğini gösterecek.” Elbette bilâ-tereddüt vereceksin. Bak şu zâta ki (a.s.m.), her haber verdiği şeyleri, ehl-i şuhud ve ehl-i ihtisas olan bütün enbiya (a.s.) ve evliya imza edip, icma ve tevatür ile tasdik ediyorlar.
Hem o zât (a.s.m.), öyle bir sultanın haberlerini doğru olarak söylüyor ki, o sultanın memleketinde Kamer, bir sinek gibi, bir pervane etrafında döner. Arz olan o pervane ise, bir lâmba etrafında pervaz eder. Güneş olan o lâmba ise, o Sultanın binler menzillerinden bir misafirhanesinde, yüz binler misbahları içinde bir lâmbasıdır.
Hem öyle bir acaip bir âlemden hakikî olarak bahseder, öyle bir inkılâptan haber verir ki, binler küre-i arz bomba olsa, patlasalar, o kadar acip olmaz. (Nur'un İlk Kapısı, Ondördüncü Ders)