Medya Derneğinden 'Medya Etiği ve Wikileaks' paneli
“Medya Etiği ve Wikileaks” Paneli 28 Ocak’ta
Risale Haber - Haber Merkezi
Wikileaks’in sızdırdığı ABD’nin gizli diplomatik yazışmalarının medyayı yüzyüze bıraktığı etik sorunlar, İstanbul’da 28 Ocak’ta düzenlenecek uluslararası bir panelde masaya yatırılacak. Medya Derneği ve uluslararası gazetecilik kuruluşu International Center for Journalists’in (ICFJ) birlikte düzenleyeceği panelin konuşmacıları, Indiana Üniversitesi gazetecilik profesörü Sherry Ricchiardi, USA Today eski yöneticisi Frank Folwell, TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken ile Taraf ve Aktüel yazarı Alper Görmüş.
ABD’nin gizli belgelerinin Wikileaks tarafından açıklanması ile başlayan medya etiği tartışması, Medya Derneği ve ICFJ’nin ortaklaşa düzenlediği “Medya Etiği ve Wikileaks” panelinde mercek altına alınacak.
28 Ocak 10.30’da TRT İstanbul Radyosu Mesut Cemil Stüdyosu’nda düzenlenecek panelin konuşmacıları, medya etiği alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Sherry Ricchiardi, USA Today eski yöneticisi Frank Folwell, TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken ile Taraf ve Aktüel yazarı Alper Görmüş. Panel, gazetecilere, iletişim sektörü çalışanlarına ve akademisyenlere açık olacak.
Panele katılım için:
Accord İletişim Yönetim Danışmanlığı
Merve Duysak
Medya İlişkileri Uzmanı
Tel: 0212 275 47 10
Daha fazla bilgi için:
Barış Soydan (baris.soydan@sabah.com.tr),
Rana Şenol (r.senol@medyadernegi.org)
Medya Derneği Hakkında:
Medya Derneği daha demokratik bir toplum için medyanın kalite standartlarının yükseltilmesini teşvik eden, destekleyen ve yönlendiren bir sivil toplum kuruluşudur. Medyada fikir özgürlüğünü, etik ilkeleri, çeşitliliği ve dürüstlüğü savunan Medya Derneği, demokrasinin yanısıra evrensel insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne inanır. Medya Derneği’nin hedefleri arasında; medyanın ve gazetecilerin kalite standartlarının yükseltilmesi, basın özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesi ve medyadaki çeşitliliğin savunulması, medyayla ilgili teknolojik gelişmelerin anlaşılarak, etkin biçimde kullanılmasına yardımcı olunması yer almaktadır.
ICFJ Hakkında:
Uluslararası Gazeteciler Merkezi (ICFJ), kâr amacı gütmeyen, profesyonel bir kuruluş olup, dünya genelinde kaliteli gazeteciliğin öncülüğünü yapmakta, bağımsız ve etkin medyanın insanlığın gelişimi açısından çok önemli olduğuna inanmaktadır. ICFJ, 1984’ten bu yana, 176 ülkede 50 bini aşkın gazeteciyle doğrudan çalışmıştır. Gazeteciliğin standartlarını yükseltmeyi amaçlayan ICFJ, dünya çapında, gazeteciler ve medya yöneticileri için uygulamalı eğitimler, çalıştaylar, seminerler, burslar ve uluslararası değişim programları sunmaktadır.
Medya Etiği Kursu Eğitimcileri Hakkında:
Alper Görmüş:
1952 yılında Kars’ta doğan Görmüş, gazeteciliğe 1978-80 arasında çalıştığı Aydınlık Gazetesi’nde başladı. Gazetenin kapatılması ardından 1986 yılında Nokta Dergisi’nde sürdürdüğü çalışmalarına bu yıldan itibaren çoğunlukla haftalık haber dergilerinde olmak üzere kesintisiz olarak devam etti. 1999-2006 arasında, gazeteciliğin yanı sıra İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Haber Analizi” dersleri veren Görmüş’ün, Gazetecilikteki son aktif görevi Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği’ydi. 2007 yılında derginin kapatılmasından sonra Taraf Gazetesi ve Aktüel Dergisi’nde yazmaya başlayan Görmüş, 2009 yılında Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün birinciliğine layık görüldü. Bunun yanı sıra, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2009 yılının “En İyi Köşe Yazarı” seçildi.
Ali Ahmet Böken:
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema bölümü mezunudur. 1994 yılında Samanyolu Televizyonu’nun Ankara Haber Merkez’inde Muhabirlik ve İstihbarat Şefliği” görevlerinde bulundu. 1996 yılında Samanyolu TV’nin İstanbul Haber Merkezi’nde “Editörlük, Haber Müdür Yardımcılığı” gibi görevleri yerine getirdi.1999 yılından itibaren 4 yıl süreyle “Merhaba Yeni Gün” adlı sabah haber programının “Editör- Sunuculuğunu” yaptı. 2005 yılında Samanyolu Televizyonu Haber Dairesi Başkanlığı’na getirilen Böken bu dönemde yöneticiliğin yanı sıra “Özel Gündem” adlı yerli-yabancı üst düzey devlet adamı ve siyasetçilerin katılımıyla gerçekleşen bir programın da yapımcı – sunuculuğu görevini yürüttü. 2007 yılında Samanyolu Haber TV’nin “Kurucu Genel Yayın Yönetmenliği” görevini üstlendi. 2009 yılında TRT’de Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. 2010 yılı Mart ayından beri “TRT Haber” televizyonunda Yayın Yönetmenliği yapmaktadır.
Sherry Ricchiardi:
Indiana Üniversitesi Gazetecilik Okulu Profesörü Sherry Ricchiardi, akademik nitelikli gazetecilik dergisi American Journalism Review’ün, uluslararası konulardaki uzman yazarıdır. Uzmanlık alanları arasında medya etiği, araştırmacı gazetecilik ve travma meseleleri yer alıyor.
Columbia Üniversitesi’ndeki Dart Travma ve Gazetecilik Merkezi’nin danışma komitesi üyesi olan Ricchiardi aynı zamanda Washington’daki Savaş Suçları Projesinde danışmandır ve çatışma bölgelerinde gazetecilik konusunda bir atölye çalışmasını yönetmektedir. Ricchiardi, Batı Şeria, Afganistan ve Irak’ta gazetecilere yönelik şiddetle ilgili haberleriyle, 2003 ve 2009 yıllarında Ulusal Basın Kulübü’nün basın eleştirisi ödülünü aldı. 1990’larda Balkan Savaşlarını takip etti ve savaş haberleriyle Profesyonel Gazeteciler Birliği’nin Indiana Şubesinin Gazetecilikte Cesaret ödülünü kazandı. Haberleri, Miami Herald, St. Louis ve USA Today gibi pekçok gazetede yayınlandı.
Ricchiardi, medya eğitimcisi olarak Rusya, Kırgızistan, Yemen, Endonezya ve Kolombiya gibi ülkelerde çalıştı ve American Journalism Review için Balkanlar, Batı Afrika, Orta Asya ve Filipinler’de görev yaptı.
Frank Folwell:
Folwell, USA Today’da uzun yıllar fotoğraf ve grafikten sorumlu Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Çin’den Pakistan’a kadar birçok ülkede görsel iletişim, medya etiği ve haber merkezi yönetimi eğitimleri verdi.