Medyada 28 Şubat kokan manşetler
Yasa değişikliğininin yürürlüğe girmesinden sonra tahliye olanlar arasında bulunan Hizbullah davası sanıkları hakkında yapılan haberler 28 Şubat'ı hatırlattı.
Hükümetin 2005 yılında çıkardığı bir yasanın yeni yılla birlikte yürürlüğe girmesinden sonra medyada ilginç iddialar ve haberler çıkmaya başladı. CMK'nın 102'nci maddesinde yapılan değişiklik nedeniyle on yıllarca süren tutukluluk süreleri on yılla sınırlandırılmış oldu. Bu yüzden on yıl önce hakkında dava başlatılan ancak dosyaları hala Yargıtay'da bekleyenler de dahil yaklaşık bin kişiye tahliye kararı çıkmış oldu.
SADECE HİZBULLAH SANIKLAR TAHLİYE OLMUŞ GİBİ
Tahliye edilenler arasında yıllardır cezaevinde tutuklu bir şekilde tutulan Hizbullah davası sanıkları da vardı. Daha önce Ergenekon sanıkları için "tutukluluk süreleri çok uzun üç yıla indirilsin" diyenler de dahil herkes Hizbullah davasından yargılanan ve tahliye olanların neden serbest bırakıldığından şikayet etmeye başladı. Özellikle bir kısım medyada tüm tutuklular arasında sadece Hizbullah davası sanıkları, davaları kesinleşmiş gibi katil, eli kanlı gibi haberlerle verilirken hükümet de suçlanmaya başlandı.
28 ŞUBAT'I HATIRLATAN MANŞETLER
Hizbullah davasını sanıklarının serbest kalmasını fırsat bilen birçok kesim bu dava üzerinden yaygara koparmaya başladılar. Medyada çıkan haberler 28 Şubat sürecini andırmaya başladı. Aslı olmayan haberler verilmeye başlandı. Bunlardan biri olan Milliyet Gazetesi de bugün çok vahim bir meseleyi çarpıtarak manşetten okuyucularına sundu. Attığı manşet 28 Şubat'ı andıran Milliyet, TBMM insan hakları komisyonunun aylar öncesinden hazırladığı cezaevlerindeki sorunları içerikli raporu çok gizli bir bilginin sızması gibi verdi. Cezaevlerindeki tüm mahkumlara sağlanan bilgisayardan faydalanma imkanı Milliyet gazetesinde CHP'li vekilin ağzından çok gizli, yasadışı bir olaymış gibir verildi. Milliyet'in manşetinden haberi görenler, "Hizbullah için cezaevlerinde özel internetli bilgisayar odaları açılmış" diye anlıyor. Oysa yapılan şey tüm mahkumlara olduğu gibi onlara da sağlanan bir imkan. Milliyet'in bu haberi internet sitelerinin çoğunda aynı başlıkla manşetlere çekildi.
DİYARBAKIR BAŞSAVCILIĞINDAN YALANLAMA
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, Hizbullah davası sanıklarına cezaevinde internet sağlandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Cezaevinde üniversiteye uzaktan eğitim ile devam eden tutuklu ve hükümlüler için internet odasının bulunduğunu anlatan yetkililer, konuyla ilgili olarak şunları söylediler:
''Cezaevinde internet odasının bulunduğu doğrudur. Ancak bu odadan sadece üniversiteye uzaktan eğitimle devam edenler yararlanıyor. Bilgisayarda filtreleme yöntemi uygulandığından kişi sadece eğitim gördüğü üniversitenin ilgili bölümüne girebiliyor. Onun dışındaki hiçbir siteye girilemiyor. Bunun yanı sıra teknik elemanlar da sürekli bu bilgisayarları kontrol etmektedir.''
Dünya Bülteni