Mescitsiz okul kalmasın

Mescitsiz okul kalmasın

Yıllardır devam eden bu soruna çare bulunmaması, hem öğrencileri hem de öğretmenleri mağdur ediyor

Timuçin Mercanoğlu'nun haberi:

Türkiye’deki liselerde 4 milyon 995 bin 623 öğrenci öğrenim görüyor, 254 bin 895 de öğretmen görev yapıyor. Bu, 75 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 7’sini oluşturuyor. Daha önceki yıllarda çok sayıda öğrenci okullarında bodrum katlarında namaz kıldıkları için idare soruşturmaya tabi tutulmuştu. Sorun hala çözülemedi. Yeni Ortaöğretim Yönetmeliği’nde, “Talep olması halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekan ayrılabilir” ifadesine rağmen liselerde hâlâ ‘mescit’ açılmıyor.

Düzenlemeye gerek olmadan da açılabilir

ÖĞDER Başkanı İsmail Hakkı Akkiraz, “Temel insan hakları ve ibadet özgürlüğü kapsamında herhangi bir düzenlemeye ihtiyaç olmaksızın okullarda mescit açılmalıdır. Yüzde 98’i Müslüman olan bir ülkede öğrenci ve öğretmenlerin ibadetlerini rahatça yerine getirebilecekleri ortam sağlanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve okul idarelerince, okullarda uygun yerlere ibadet yeri açılmalıdır. Türkiye’de laiklik, İslam düşmanlığı şeklinde algılandığı için kanunlara aykırı olarak okullarda mescit olmasına ‘gericilik’ olarak bakıldı. Bugün gelinen noktada AKP’nin 11 yıllık iktidar döneminde okullarda mescit açılamaması ise garip bir durumdur.”

Okullarda Mescit 35 Yıldır Serbest Ama…

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Emrullah Aydın da “Okullarda mescit açılabilmesi 1978’den beri yasaldır. Biz bu konuda geçtiğimiz yıl bir dilekçe ile Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunduk ve okullarda mescit açılabilmesini talep ettik. Bakanlık da ‘Talep olması halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekan ayrılabilir’ ifadesini yönetmeliğe ekleyerek bir genelge yayınladı. Bu sevindirici bir gelişme oldu. Ancak İstanbul gibi büyükşehirlerimizde bazı okul idarecileri mescit açılmasına engel oluyor. Bunda da sınıf mevcudu ve derslik yetersizliğini öne sürüyorlar. Öğrencilerden ya da velilerden gelen taleplere karşı direniş gösteren bazı okul idarecileri var olan hakkın önünü kestikleri için suç işliyorlar.

Öğretmenler de Mescit İstiyor

Liselerde mescit açılması için yapılması gerekenin yalnız bir dilekçe olduğunu ifade eden Aydın, “Bir okulda mescit açılabilmesi için bir dilekçe yeterli. Okuldaki öğrenciler, eğitimciler hatta öğrenci velileri de mescit açılması için okul idaresine dilekçe ile başvurabilirler. Bu yasal zemini olan bir şeydir. Çekinmeye, korkmaya gerek yoktur” dedi. Liselerde açılması beklenen mescitler, namaz ibadetini yerine getirmek isteyen öğretmenleri de sevindirecek. Liselerde öğrenim gören yaklaşık 5 milyon öğrenciye karşılık 254 bin 895 öğretmen görev yapıyor.

10 Binden Fazla Lisede Mescit Yok

Türkiye’deki 10 bin 418 lisede 4 milyon 995 bin 623 öğrenci öğrenim görüyor. Okulların toplamında 129 bin 566 derslik bulunuyor. Dersliklerin doluluk ortalaması 39 olarak hesaplandı. 2012-2013 yılı Milli Eğitim istatistiklerinde yer alan bilgiye göre geçtiğimiz yıl, 168 Anadolu Lisesi, 3 Fen Lisesi, 2 Anadolu Öğretmen Lisesi, 1 Genel Lise, 1 Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi olmak üzere toplam 175 okul açıldı.

Anayasaya Göre Engellemek Suç

ÖĞDER Başkanı İsmail Hakkı Akkiraz, “Anayasanın giriş bölümünde yer alan ifadeye göre devlet vatandaşının maddi ve manevi değerlerini korumakla mükelleftir. Yine Anayasanın 24.  Maddesinde de herkesin dini inancını yaşama ve inanç hürriyetine sahip olduğu belirtiliyor. Okullara mescit açılmaması suçtur. Engel olanlar da suç işlemektedirler. Bir öğrenci, veli ya da okul personelinin mescit açılaması talebini yerine getirmeyen idareci de suç işlemiş olur.”Akkiraz, “Bir diğer problemde Cuma namazıdır. Bu konuda çözüme yönelik ciddi bir adım atılmadı. Cuma günü ders saatlerinin Cuma namazına göre yeniden ayarlanması gerekiyor. Cuma namazına gitmek farzdır. Bu farzın önüne ne siyasiler ne de yöneticiler tarafından engel konulabilir.”

Karalama Ve İftira Kampanyası Yürütülüyor

İbadetlerini yerine getirmek isteyen öğrenciler ya hademe odalarında ya da sınıflardaki masa üzerlerinde namazlarını kılabiliyor. Kendilerini baskı altında hisseden öğretmenler de namazlarını kılamıyor. Bun karşı başlatılan her türlü girişimde ne yazık ki engelleniyor. Ankara’nın Eryaman Semti’nde bulunan Ufuk Arslan Anadolu Lisesi’nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeninin teşvikiyle bazı öğrenciler okula mescit yapılması talebiyle bir imza kampanyası başlatmıştı. Bu duruma tepki gösteren okul idaresi, hem imza toplayan öğrenciler hem de Din dersi öğretmenine yoğun baskı yapmıştı. Malum basında bu durumu çarpıtarak,  öğretmen ve öğrenciler aleyhine karalama kampanyası açmıştı. Yine  Ankara’da Akdere Çağrıbey Anadolu Lisesi’nde görev yapan tarih öğretmeni Nuri Işık okulda mescid açılması için öğrencilerle birlikte öneride bulunmuş, ama uğradığı linç nedeniyle bu girişim akamete uğramıştı. Öğrenci ve öğretmenler ne zaman mescit girişiminde bulunsalar, maksatlı çevreler bunu engellemek için ellerinden geleni yapıyor.

Milli Gazete