Midyedeki civa miktarı grip aşısındakinden 100 kat daha fazla

Midyedeki civa miktarı grip aşısındakinden 100 kat daha fazla

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Aksu, midyedeki civa miktarının grip aşısındakinden yüz kat fazla olduğunu söyledi

Ömer Sarı'nın Haber

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Aksu, midyedeki civa miktarının grip aşısındakinden yüz kat fazla olduğunu söyledi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hasan Aksu ve Yard. Doç. Dr. Aslıhan Candevir, Adana Dişhekimleri Odası'na, kayıtlı dişhekimlerine domuz gribi ve domuz gribinden korunma yollarını anlattı. Prof. Dr. Hasan Aksu, domuz gribi aşısındaki civa miktarının tehlike oluşturmadığını söyledi. Prof. Dr. Aksu, "Türkiye'ye getirilen domuz gribi aşısında bulunan civa miktarı soluduğumuz havadakinden bile daha az miktarda. Sahil kentlerimizde tüketilen midyedeki civa miktarı bile grip aşısındakinden on kat, hatta yüz kat fazla diyebilirim." şeklinde konuştu.

İKİNCİ DALGA ARALIK VE OCAK'TA

Etkinlikte griple ilgili bir sunum yapan Yard. Doç. Dr. Aslıhan Candevir ise kuş ve insan virüsünün domuzun solunum sisteminde birleşerek değişik bir virüs halinde mutasyona uğradığını anlattı. Küçük yaştaki çocukların daha fazla yakalandığı gribin, 5 yaşın altındaki grupta daha ağır seyrettiğini söyleyen Dr. Candevir, "Virüsün birinci dalgasını yaşıyoruz. İkinci dalga virüs Aralık-Ocak ayında gelecek. İkinci dalganın daha ölümcül olmasını bekliyoruz. Çünkü virüs sürekli değişime uğruyor. Kronik hastalığı olanlar, çocuklar, gebeler daha dikkatli olmalı. Bu gruptakiler mutlaka vakit geçirmeden aşılarını yaptırmalı." dedi.

Virüsün cansız ve sert objeler üzerinde 48-72 saat süreyle canlı kalabildiğini de belirten Candevir, "Kapı kolları, elektrik düğmeleri, prizler, merdiven korkulukları gibi genel kullanım alanları sık sık deterjanla temizlenmeli. Tokalaşma, öpüşme ve sarılma gibi eylemlerden kaçınılmalı. Kalabalığın yoğun olduğu sinema, tiyatro gibi etkinliklerden uzak durulmalı." diyerek uyarılarda bulundu.

Aşının yüzde 100 koruyucu özelliğinin olmadığını da kaydeden Yrd. Doç. Dr. Candevir, "Grip aşısı bir Hepatit B gibi mükemmel değil. Yüzde 70-80 oranında koruyucu özelliği var. Aşı olduktan 15 gün veya 3 hafta sonra etkisini gösteriyor. İkinci dalga grip virisünden etkilenmek istemeyenler mutlaka şimdiden aşı olmalı. Ama daha önemlisi ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Virüs solunum sistemiyle bulaşıyor. Yiyeceklerle bulaşma riski yok. Panik yapmadan gerekli tedbirleri alırsak ikinci dalga virüs salgınını da en az kayıpla atlatabiliriz." dedi.

Diğer taraftan Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Asım Savaş, programa katılımlarından dolayı Aksu ve Candevir'e teşekkür etti.