Mimar Sinan Eserleri Fotoğraf sergisi Şam durağında
Dünya tarihinin en büyük mimarlarından biri olarak kabul edilen Mimar Sinan'ın dünya genelindeki eserlerinin tanıtıldığı fotoğraf sergisi Şam'da açıldı.
Bostan Cemiloğlu'nun Haberi
Ünlü Fotoğrafçı Mustafa Aksay tarafından Sinan'ın eserlerinin bulunduğu 8 ülkede ve 3 yılı aşkın çalışmanın ürünü olan fotoğraflar sanatseverlerin büyük ilgisini topluyor.
Mimar Sinan'ı ve eserlerini dünya ya tanıtmak amacı taşıyan fotoğraf sergisi Şam durağında. Osmanlı döneminden kalan tarihi Esad Paşa Hanı'nda gerçekleştirilen Mimar Sinan Eserleri Fotoğraf Sergisi büyük beğeni topladı. Bulgaristan, Yunanistan, Kırım, Macaristan, Bosna Hersek, Suriye, Filistin, Suudi Arabistan, Türkiye gibi 8 ülkeden derlenen 50 adet fotoğrafla Mimar Sinan'ın ve eserleri günümüz nesillerine tanıtılıyor. Şam'da açılan fotoğraf sergisini gezen ziyaretçiler adeta zamanda yolculuk yapıyor. Ziyaretçiler ayrıca, yüz yıllar geçmiş olmasına rağmen dünya genelindeki Mimar Sinan'ın eserlerinin hala dimdik ayakta durmasını hayret ve beğeniyle izliyor. Mimari teknik özelliklerinin yanı sıra büyük bir estetik unsuru olan, camiler, köprüler, külliyeler, bakım evlerinin sanatsal ihtişamı görenleri adeta büyülüyor.
Fotoğraflar, Mimar Sinan'ın Bulgaristan'da Slav ülkelerinden Arap Yarımadasında Mekke'ye kadar uzanan geniş bir coğrafi alan üzerinde oluşturduğu ve günümüze kadar uzanan bir medeniyeti aktarıyor.
Fotoğrafçı Mustafa Aksay, Şam'da açılan serginin 9 Haziran 2009 Ankara'da Çankaya Köşkü'nden başlatılan yolculuğun üçüncü ayağını oluşturduğunu belirterek, serginin değişik Avrupa ülkelerinde yapılacağını söyledi. Fotoğrafçı Aksay, böyle bir çalışmanın asıl amacının Mimar Sinan'ı ve eserlerini tüm dünyaya tanıtma olduğunu ifade ederek, "Bu sunum da Mimar Sinan'ın yaklaşık bütün eserlerini vermeye çalıştık. Mimar Sinan'ın eseri bulunan ülkeler tek tek ziyaret edilerek fotoğrafları çekildi. Tabiî ki böyle bir sergide ancak 40 - 50 fotoğraf kullanabiliyorsunuz, tüm eserlerini göstermeniz mümkün değil. Ama yakında yayınlanacak olan belgeselde tüm eserlerini tanıtacağız." dedi.
40 MİLYON PİXEL İLE 7 BİN FOTOĞRAF ÇEKİLDİ
Türkiye dışında 8 ülkede çekimler yapıldığını anlatan Aksay, "Bu 8 ülkede yaklaşık 7 bin adet fotoğraf çekildi. Bu fotoğraflar sıradan fotoğraflar olmadı. Özel bir makine ile çekildi. 40 milyon pixel boyutunda özel resimler olarak mimari resmi yansıtmak amacıyla çekildi. Belgesel de HD formatında geniş ekran olarak televizyon standartlarına uygun olarak yapıldı. Yaklaşık 3 yıl süren bir proje bu 3 yıl sonra çeşitli sıkıntılar çekilmiş olmasına rağmen bu gün burada yaşadığımız bu zevki her şeyi unutturuyor." şeklinde konuştu.
470 ESERDEN 110 ESER YOK OLMUŞ
Birçok ülkede ve Türkiye'de başta olmak üzere Sinan'ın birçok eserinin yıkılıp yok olduğundan yakınan Aksay, "Bizim çekebildiğimiz ayakta olan 370 eserini tespit edebildik. Mevcut olan 470 eserinden maalesef 110 tanesi tamamen yok olmuş. Bunun bir kısmı yurtdışında Macaristan'da sadece kalıntıları var. İstanbul'da geçen yılların ihmali ile bir çok eseri yok. Ama şimdi gördüğümüz gibi diğer eserlerde olduğu gibi Sinan'ın eserleri tek tek onarılmakta inşallah ileriki nesillere sağlam olarak aktarılacaktır" temennisinde bulundu.
İlk serginin Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül himayesinde açıldığını ifade eden Aksay, "Şam'dan sonra Saraybosna ve Sofya'da fotoğraf sergisi açılacak. Daha sonra önemli Avrupa başkentleri olan Berlin, Roma ve Londra'da bu sergimizi açacağız. Değişik yerlerden teklifler geliyor. Washington'dan teklif geldi bu bizi baya memnun ediyor. 2010 yılının İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olması dolayısıyla bu çalışma hem İstanbul'u hem de Mimar Sinan'ın eserlerini tanıtan bir çalışma olacak." değerlendirmesinde bulundu.
Şam'daki Esad Paşa Hanı'nda gerçekleştirilen fotoğraf sergisinin açılışını, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Suriye Kültür Bakanı Riyad Nasan Aga birlikte yapmıştı. Bakan Yazıcı açılışta yaptığı konuşmasında Mimar Sinan'ın ve Osmanlı mimarisinin mekânı insana göre yapıldığını ifade ederek bu mekânların insana ayrı bir ferahlık verdiğini değerlendirmesinde bulunmuştu. Bakan Yazıcı ve Suriyeli Bakan Nasan Aga, Sinan'ın eserlerini tek tek inceleyerek, ortaya konulan yapıtlar hakkında bilgi almışlardı. Sergi bugün sona eriyor.