Mısıroğlu'nun Kırkıncı Hocadan dinlediği ve unutamadığı Risale-i Nur dersi
Yıllar sonra Kadir Mısıroğlu ile Fatih Cami avlusunda kitap fuarında tekrar karşılaştık. Derhal ayağa kalkarak...
Ahmet Bilgi'nin haberi:
RİSALEHABER-Tarihçi Kadir Mısıroğlu'nun yıllar önce Necip Fazıl ve Mehmet Kırkıncı Hoca arasındaki münazaraya şahit olduğu ardından dinlediği Risale-i Nur sohbetinden çok etkilendiği ortaya çıktı.
Merhum Kırkıncı Hocanın "Hayatım Hatıralarım" adlı eserinde yer alan bilgiye göre 1961 yılında Necip Fazıl aralarında Kadir Mısıroğlu'nun da olduğu birkaç arkadaşıyla birlikte Türkiye turuna çıkar. Gayesi ihtilâl ile birlikte kapatılan Büyük Doğu Mecmuasını tekrar çıkartmaktır. Erzurum’a da gelir. Toplantıya Kırkıncı Hoca da katılmıştır.
Fıkhi meseler üzerine müzakere eden Necip Fazıl ve Kırkıncı Hoca ertesi gün otelde buluşup ayrıntılı olarak konuşurlar.
Bir gün sonra Kadir Mısıroğlu ve arkadaşları da Kırkıncı Hocayı ziyaret eder. Ziyarette Risale-i Nur dersi yapan Kırkıncı hoca o tarihten 35 yıl sonra Mısıroğlu ile bir kitap fuarında karşılaşır.
Kırkıncı hoca o anları şöyle anlatır:
Necip Fazıl'a "Bir de Bediüzzaman Hazretlerine bakınız" dedim
(Necip Fazıl ile) Konuşmamız çok tatlı bir havada sürüp gidiyordu. Faydalı şeyler anlattı. Sözünü bitirdiğinde kendisine şunları söyledim;
"Biz daha önce sizi konferanslarınızda dinledik, Büyük Doğu’da yazılarınızı okuduk. Bir kere de siz bizi dinlerseniz çok memnun kalırız. Bazen büyük dağların eteklerinde bazı şifalı bitkiler bulunabilir."
"Bizleri Büyük Doğu’ya bağlamaya çalışıyorsunuz, ama geçenlerde “Yola çıksam yarım otobüs dolduramam.” diye yazmıştınız. Bir de Bediüzzaman Hazretlerine bakınız. Bediüzzaman yazdığı eserleriyle dünyada büyük bir cemaat tesis etti. Her yerde nice talebeleri var. Onun bu iman ve irfan hizmetine nazar etseniz çok iyi olur” dedim ve Üstad'ın 6.000 sayfalık eser yazdığını, bu eserleri yediden yetmişe, âlimden cahile, köylüden kentliye herkesin okuyabildiğini, onlardan istifade ettiğini anlattım.
“Ben Bediüzzaman’ı ziyaret ettim.” dedi ve bana ‘Seni kırk yıllık talebem olarak kabul ediyorum.’ dedi.” diye ekledi.
Derken saat dokuz, dokuz buçuk oldu. Bizden ayrıldıktan sonra Bahattin Bey’e “Böyle bir adama ilk defa rastladım.” demiş.
Mısıroğlu: "35 yıl sonra Risale-i Nur dersinin keyfini ve lezetini hâlâ hissetmekteyim”
Ertesi gün ben Kümbet’te otururken, onunla beraber gelen Kadir Mısıroğlu ve beraberinde birkaç kişi geldiler. Orada onlara "Nur Aleminin Bir Anahtarı"nı okuyup ders yaptık. Dersten çok memnun kaldılar. Ders bitikten sonra çay içerken “Dünkü münazaradan çok memnun kaldık.” dediler.
Yıllar sonra Kadir Mısıroğlu ile Fatih Cami avlusunda kitap fuarında tekrar karşılaştık. Yanına yaklaştım ve “Beni tanıdınız mı?” diye sordum. Derhal hatırladı ve ayağa kalkarak, “Siz Mehmet Kırkıncı Hoca Efendisiniz.” dedi ve ekledi “Hocam 35 yıl evvel Kümbet dershanesinde Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerine ait “Nur Aleminin Bir Anahtarı” adlı eserinden bize okumuştunuz. O sohbetin ve dersin keyfini ve lezetini hâlâ hissetmekteyim.”
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.