Münazarat sempozyumu tarihi bir hadise

Münazarat sempozyumu tarihi bir hadise

Münazarat Sempozyumu öncesi basın toplantısı düzenlendi

İbrahim Mert'in haberi:

RİSALEHABER-Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy ve Risale Akademi Başkanı Dr. İsmail Benek Münazarat Sempozyumu öncesi basın toplantısı düzenledi.

REKTÖR OMAY: TARİHİ BİR HADİSEYE İMZA ATIYORUZ

Sempozyum hakkında bilgi veren Rektör Omay, tarihi bir hadiseye imza attıklarını vurguladı, Omay, "Bölgeden yetişen en önemli isimlerden biri olan Bediüzzaman Said Nursi adına resmi devlet çatısı altında ilk defa sempozyum düzenleniyor. Cuma namazından sonra programımız başlayacak. Sempozyumun Kürt meselesine ışık tutmasını Allah'tan niyaz ediyorum" dedi.

Risale-i Nur ve Said Nursi Enstitüsü ile ilgili soruyu cevaplayan Omay, "Bu sempozyum Said Nursi Enstitüsünün ilk basamağını oluşturuyor. Bediüzzaman'ın Türkiye Cumhuriyetinin önümüzdeki çağları için mühim bir şahsiyet olduğunu biliyoruz. Herkesin kendi Said Nursi'si var. Farklı meşreplerde farklı şekillerde yorumlanıyor. İslami cemaatler, nur cemaatleri var. Hepsine saygılıyız. Ama üniversitenin bilimsel  zemininde bunun analiz edilmesi en doğrusudur. Bu şahsiyetin ortaya koyduğu fikriyatın hala yaralı, hala kanayan bir çok meselemize blim adamı olarak ışık tuttuğu kanaatindeyim. Bunların teşhis masasına yatırılıp sosyal bilimler açısından çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Sempozyum akabinde senatomuzda Said Nursi Araştırmaları Enstitüsü projemizi geçirip YÖK'e ve akabinde Bakanlar Kuruluna intikal ettirmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

BEDİÜZZAMAN TÜRKİYE İLE BULUŞACAK

Akademik araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüzm Aksoy ise vakıf olarak yitik değerleri ortaya çıkarmayı amaçladıklarını belirtti. Aksoy, "Bediüzzaman'ı Türkiye ile buluşturmak istiyoruz. Mardin Bediüzzaman'ın hayatında önemli bir şehir. Münazarat ile Bediüzzaman'ın 100 uıl önceki yaklaşımlarının bugün karşılığı nedir sorusunun cevabını arayacağız" dedi.

Sempozyumun devlet üniversitesinde bir ilk olacağına dikkat çeken Aksoy, "tüm üniversitelerimiz hedef kitlemizdir. Kim bizden bu anlamda destek isterse yardımcı olacağız. Risale-i Nur Külliyatının daha iyi anlaşılması için benzer smepozyumlara ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

BİLİM DÜNYASI YENİ BİR DÖNEME GİRDİ

Risale Akademi Başkanı Dr. İsmail Benek, üniversitedeki sempozyum ile bilim dünyasının yeni bir döneme girdiğini ifade etti. Son 100 yılda Said Nursi'nin tartışılmaz bir yerinin olduğunu belirten Benek, "Bu başkası yok demek değildir. 5 bin sayfa eser yazmış, 100 yıl önce Münazarat ile çözüm önerileri sunmuş bir alimin fikirleri bugün üniversitede konuşulacak. Konuyu akademik ortamda konuşmak istiyoruz" dedi.

Said Nursi'nin evrensel muhataplarını da olduğuna vurgu yapan Benek, Almanlara, japonlara, Araplara, Türklere, Kürtlere, Hintli ve Pakistanlılara, Kafkaslara, Mısırlılara, Acemlere, Avrupaya, Norveç'e, Finlandiya'ya, İsveç'e seslenmiş ve onları özellikleri ile yorumlamıştır" şeklinde konuştu.