Müslüman Endonezya'da peçe tartışması şaşırttı
Müslüman çoğunluğa sahip olsa da Seküler olma çabalarına giren Endonezya'nın yeni gündem maddesi peçe kullanımı oldu.
Ömer Çiftçi'nin Haberi
RİSALEHABER- Her ne kadar yönetiminde Şeriat uygulansa da, son yıllarda sekülerleşme tartışmaları başlayan Endonezya'da yeni gündem konusu kadınların peçe giymesi oldu.
Tartışmaların nedeni Endonezya'da peçe kullanımının artması. 2015 yılında yapılan araştırmada başkent Cakarta'da yaşayan kadınların sadece yüzde 2'sinin peçe giydiği belirlenmiş olsa da, aradan geçen 3 yıla yakın sürede bu sayının bir hayli arttığı biliniyor.
225 milyonluk nüfusa sahip Endonezya'da kadınlar sıklıkla başörtüsü kullanıyor.
Peçe kullanımının artması toplumda ve medyada farklı tepkiler ile karşılanıyor. Ülkedeki akademisyenler peçe kullanımının artmasının doğal olduğunu, bu durumun ülkedeki Müslüman kültüre uygun bulunduğu ve kadınların kendi tercihleri olduğunu belirtiyor.
Fakat toplumda hatırı sayılır ölçüde kalabalık bir kesim peçe kullanımı ile alay etmeye başladı. Ülkedeki İslami kuruluşlardan biri olan Tri Ningtyas, peçe giyen bazı kadınların sokakta sözlü tacize uğradığına dair rapor açıkladı. Kurum açıklamasında peçe kullanan kadınların terörizm ile ilişkilendirildiğini söyledi. Toplumdaki bazı kesimlerin peçe kullanan kadınlara karşı alaycı tavır takındığı da raporun dikkat çeken bir başka kısmı.
Bununla birlikte peçe kullanan kadınlar da dayanışma içine girdi. Kendilerine Niqab Squad diyen bir grup halkın içine karışarak peçe kullanımı ile ilgili bilinçlendirme yapıyor. Topluluğun amacı peçenin bir özgürlük olduğunu Endonezya halkına anlatmak.
Niqab Squad bu yıl itibari ile 30 ayrı noktada faaliyet gösteriyor ve 3 bini aşkın üyeye ulaşmış.
Suudi Arabistan'daki King Fahd Üniversitesi'nde İslami araştırmalarda antropolog olan Sumanto Al-Qurtuby, Endonezya'da peçe kullanımının gayet olağan olduğunu ve ülkedeki muhafazakarlaşmanın bir işareti olmadığını söyledi.
Scmp haber portalının Endonezya'da peçe giyen bir kadınla yaptığı söyleşide şu noktalara dikkat çekildi; "Endonezya'da peçe giymek benim en doğal hakkım. Şeriat kurallarının geçerli olduğu bir ülkede bu durumun yadırganmasını anlamıyorum. Bana bağlı bulunduğum kuruluşta ayrımcılık uygulanıyor ve Suudi Arabistan'da bile peçe kullanımının yaygın olmadığı söyleniyor. Oysa bu benim tercihim ve benim ülkem. Yasalar bana bu hakkı veriyor."
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.