Müthiş bir internet geliyor

Müthiş bir internet geliyor

10 yıl önce internetin bu kadar gelişeceğine kimse inanmazdı. Peki 10 yıl sonra ne olacak?

İşte önümüzdeki 10 yılda interneti ve haliyle biz internet kullanıcılarını bekleyen değişim...

1) Günümüzde 1.7 milyar internet kullanıcısı var. 6.7 milyarlık dünya nüfusu içerisinde hala 5 milyar insan açıkta. Yapılan hesaplara göre 2020 yılında 5 milyar internet kullanıcısı olacak.

2) Gelişmekte olan ülkelerde internetin yaygınlaşmasıyla birlikte, internette daha fazla dil ve daha fazla bölgesel içerik olacak. Amerika ve İngilizce ağırlıklı internet kavramı değişecek.

3) İnternet sadece bilgisayarlar arası bir ağ olmaktan çoktan çıktı. CIA World Factbook 2009'a göre dünyada 575 milyon bilgisayar internete bağlı.

Binalar, köprüler ve yollar da internete bağlanıyor. 2020 yılında bu tür uzaktan alıcıların sayısının, gerçek kullanıcıların sayısını geçmesi bekleniyor.

4) İnternetteki veri miktarı büyük bir artış gösterecek. Cisco'ya göre global internet trafiği 2012 yılında ayda 44 exabyte olacak. İnternetin ana noktaları internet servis sağlayıcılardan, içerik sağlayıcılara kayacak. RapidShare ve YouTube gibi hizmetler daha da önemli hale gelecek.

5) Mobil internet bağlantısı yaygınlaşacak. 2009'un ikinci çeyrek rakamlarında 257 milyon mobil abone var. 3G, WiMAX gibi kablosuz bağlantı teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte internet giderek kablosuz bir hal alacak. 2014'te 2.5 milyar insanın kablosuz genişbant internet kullanması bekleniyor.

6) Uzmanlara göre bilgisayar hizmetleri yerel donanımdan bulut bilgi işlem sistemlerine kayacak. Bulut bilgi işlemin 2015'teki gelirinin 45.5 milyar dolar olması bekleniyor. Bu yüzden araştırmacılara internet bağlantı hızında yeniliklere imza atmaları konusunda teşvik veriliyor.

7) Dünyanın enerji sıkıntısı göz önüne alındığında internet çok fazla elektrik tüketilmesine sebep oluyor. Devamlı açık duran bilgisayarlar düşünüldüğünde, enerji verimliliği büyük önem kazanıyor. İnternetin elektrik kullanımı 2000-2006 arasında iki katına çıktı. Ancak enerji verimliliğinin ön plana çıkmasıyla birlikte internetin geleceği daha yeşil görünüyor.

8) İnternetteki güvenlik ve yönetim zayıflıklarına çözüm çabaları yoğunlaşıyor. Otomatik çözümler için büyük fonlar ayrılmış durumda ve çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Kendi kendini yeniden başlatan, sorunlarına tanı koyan, olayları takip ederek detaylı sonuçlara varabilen otomatik sistemler geleceğin internetinde anahtar rol oynuyor.

9) Uzak bölgelerde kablosuz internet kullanmak zorunda kalan kullanıcılar da düşünülüyor. İnternet hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği için olası sorunlara ve uzak bölgelere çözüm geliştiriliyor.

Her an internete bağlı çalışması gereken sistemlerin, gecikme ve geçici kesintilere karşı dayanıklı hale getirilmesine çalışıyor. Gezegenler arası çalışabilecek ve gecikmeyle de olsa uzaydan dünyadaki ağlara bağlanmayı mümkün kılacak protokoller üzerinde çalışılıyor.

10) Elektrik altyapısının da online olmasıyla birlikte hackerlar daha tehlikeli hale gelecek. İnternet üzerinden terörist saldırılar artacak. Ama en büyük artış, yasadışı gelir elde etmek isteyen hackerların saldırılarında gerçekleşecek.

Güvenli internet sitelerine giren kullanıcıları kaçırmak için yeni metotlar geliştiriliyor. Ancak internet standartları üzerinde çalışan araştırmacılar da buna karşı önlem alıyor.
Samanyolu Haber