NASA, bu muhteşem sanata 'Yeşil Canavar' adını verdi

NASA, bu muhteşem sanata 'Yeşil Canavar' adını verdi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), süpernova kalıntısı Cassiopeia A'nın (Cas A) yer alan güzelliğe "Yeşil Canavarı" diyor

NASA'nın internet sitesine göre son çalışma, James Webb Uzay Teleskobu'nun Cas A'ya dair verilerini inceleyen bilim insanlarının Nisan 2023'te keşfettiği "Yeşil Canavar" adındaki yapıyı çözmeye yardımcı oldu.

Yeşil Canavar'ı tanımak isteyen bilim insanları, Chandra Gözlemevi'nin X-ışınları, James Webb Uzay Teleskobu ve kısmen Spitzer Uzay Teleskobunun kızılötesi ile Hubble Uzay Teleskobu'nun görülebilir ışık görüntüleme sistemleriyle Cas A'yı yakından inceledi.

Yeşil Canavar'ın, süpernovanın patlama dalgasının etrafındaki maddelere çarpması sonucu oluştuğu sonucuna varan araştırmacılar, süpernova kalıntısında yüksek sıcaklıklarda silikon ve demir gazı bulunduğunu tespit etti.

NASA'nın bilim insanları, süpernova patlamasına dair bilgi toplamak için bozularak demire dönüşen çinko ile radyoaktivitesi hala yüksek titanyumu haritada işaretledi ve patlamada "bozulmamış" enkazın izini sürdü.

Araştırmacılar ayrıca, süpernovanın çekirdeği çökerken açığa çıkan radyoaktif maddelerin yıldızın iç katmanlarıyla karışarak "bozulmamış" enkazda ince yapılar oluşturduğu ve enkazı şekillendirdiğini kaydetti.

Purdue Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Gökbilimci Danny Milisavljeviç, "İlk kez bu süpernova kalıntısının merkezindeki ağ örgüsünde, bozulmamış enkazın haritasını çıkardık. Daha önce kimse patlamış bir yıldızda böyle yapıları gözlemlememişti." ifadesini kullandı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum
  • Sami Sak / 10 Ocak 2024 13:01

    Ulaşılan son bilgilere göre Kainat’ın yarıçapı 47 milyar ışık yılı olarak tahmin ediliyor ancak ışığı henüz yakalayabileceğimiz şekilde ulaşmamış gök yapılarının varlığı dikkate alınırsa bu rakamın çok ilerisinde olmalı ve üstelik kainatın merkezine göre sınırlarda ışık hızından daha fazla genişleme söz konusu. Kainat’ın yaşının da tahmin edilen 13,5 milyar yılın çok daha fazlası olduğu tahmin ediliyor. Gözlem ve analizler ilerledikçe anlaşılan Risale-i Nurlarda geçen ve Kainat’ın 126 milyar yaşında olması bilgisine yavaş yavaş ulaşılacak.

    Yanıtla (0) (0)
  • Serkan / 10 Ocak 2024 12:40

    İman gözüyle bakmayınca böyle oluyor kar yagınca beyaz rahmete beyaz esaret demeleri gibi

    Yanıtla (0) (0)
  • müfid altın / 10 Ocak 2024 09:25

    Tebrikler
    Güzel Haber Başlığı

    Yanıtla (1) (0)