NASA'dan dünyaya 'Güneş Kamçısı' Uyarısı

NASA'dan dünyaya 'Güneş Kamçısı' Uyarısı

NASA, Dünya'ya yaklaşmakta olan dev radyasyon bulutuna karşı uyarı yaptı.

NASA, Dünya'ya yaklaşmakta olan dev bir radyasyon bulutuna karşı uyarı yaptı. Radyasyonun kaynağı ise geçtiğimiz ay görüntülenen tam 800 bin kilometre uzunluğundaki "Güneş kamçısı."

NASA, (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) Güneş'te yaşanan dev fırtınalardan en sonuncusunda saçılan dev bir radyasyon kütlesinin Dünya'yı etkileyebileceğini belirtti. Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı tarafından çekilen görüntülerde, Güneş'in yüzeyindeki düzensiz manyetik güçlerin kopardığı fırtınalar gözlemlendi.

NASA'nın yayımladığı ve 6-8 Ağustos tarihleri arasındaki Güneş faaliyetlerine ait videoda, yıldızın yüzeyinde oluşan ve renk tonları değişen kıvrımlar göze çarpıyor. NASA yaptığı açıklamada, "Videonun sonlarına doğru kıvrımlardan biri Güneş'ten kopacakmış gibi görünen bir uzantı görülüyor. Ancak bu parça Güneş'e bağlı kalıyor" açıklaması yapıldı.NASA, toplam üç saat süren görüntülerden yaklaşık 40 saniyelik bir bölüm yayınladı ve morötesi ışınlar altındaki görüntülere de yer verildi.

Dünya'ya Ulaşabilir

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'te yaşanan patlamaların uzaya saçtığı radyasyon bulutunun bugün Dünya'ya ulaşabileceğini belirtti. Orta dereceli jeomanyetik fırtınalara neden olabileceği belirtilen radyasyon bulutu, aynı zamanda Kuzey Amerika'da Kuzey Işıkları'nın görünmesine de yol açabilir.

ABD'nin New Mexico eyaletindeki White Sands hava üssünden 11 Temmuz'da uzaya fırlatılan 'Yüksek Çözünürlü Koronal Görüntüleyici' (Hi-C) teleskopunun ilk verileri yayınlandı. 17 metre uzunluğundaki ve 210 kilogram ağırlığındaki teleskop, 620 saniyelik kısa yolcuğunda 165 fotoğraf çekti.

Güneş üzerinde geniş ve aktif bir bölgeye odaklanan Hi-C teleskopu, yıldızın atmosferinin dinamik yapısını açığa çıkaran detaylı sonuçlara ulaştı. Teleskop fotoğrafları aşırı ultraviyole dalga boyunda çekti.

Washington'daki NASA merkezinde çalışan Heliophysics bölümü direktörü Barbara Giles, "Güneş'in devrim niteliğindeki bu görüntüleri, NASA'nın sondaj roket programının, yeni uzay teknolojilerinin ve bilimsel gelişmelerin anahtar açılarını gösteriyor" dedi.

NASA'dan bir diğer bilim insanı Jonathan Cirtain, oldukça büyük ve aktif bir Güneş lekesine açıklıkla odaklanabildiklerini ve kendi görüntüleme hedeflerine ulaştıklarını ifade etti. Hi-C'nin yanı sıra 2010 Şubat'ında fırlatılan SDO uzay aracı da, Güneş'in günümüzdeki en gelişmiş yüksek çözünürlü televizyonlardan 10 kat daha net görüntülerini elde edebiliyor. Güneş yüzeyinde hareketlilik ileri teknoloji kullanılarak çekilen bu fotoğraflara böyle yansıdı.

Milliyet